Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι άλλους τουρίστες...» φώναξαν διαδηλωτές στα Κανάρια νησιά: Πλήγμα ο υπερτουρισμός για κατοικίες και ενοίκια

«Όχι άλλους τουρίστες...» φώναξαν διαδηλωτές στα Κανάρια νησιά: Πλήγμα ο υπερτουρισμός για κατοικίες και ενοίκια
"Άνθρωποι ζουν εδώ", "Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθάνει", ζήτησαν απο τις αρχές, οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των εξωτικών Καναρίων Νήσων από τις συνεχείς αυξήσεις στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται το σύμπλεγμα των νησιών κάθε χρόνο, των ενοικιαζόμενων καταλυμμάτων και κυρίως των ενοικίων, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Santa Cruise de Tenerife κατά του μαζικού τουρισμού! 
Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν "Άνθρωποι ζουν εδώ", "Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθάνει", ζήτησαν απο τις αρχές ριζικές αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων και ειδικότερα να προχωρήσουν σε προσωρινούς περιορισμούς στις αφίξεις τουριστών, ώστε να ανακοπεί η ραγδαία άνοδος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων θερινών κατοικιών και της κατασκευής ξενοδοχείων που αυξάνουν το κόστος στέγασης για τους κατοίκους.

Πληθυσμός και τουρισμός

Το αρχιπέλαγος των Νήσων, που έχει πληθυσμό που φτάνει τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους, και υποδέχθηκε σχεδόν… 14 εκατομμύρια ξένους τουρίστες το 2023, 13% περισσότερους από το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρχών που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στην οικονομία και την ψυχική υγεία των κατοίκων του.
Ένα προσχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί εντός το 2024, θα αυστηροποιεί τους κανόνες για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών / καταλυμάτων, και έρχεται μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος στέγασης.
"Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα κατά των τουριστών, αλλά ενάντια σε ένα τουριστικό μοντέλο που βλάπτει αυτή τη γη και πρέπει να αλλάξει", είπε ένας από τους διαδηλωτές στο Reuters κατά την πορεία στην πρωτεύουσα Santa Cruise de Tenerife.
Μικρότερες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε άλλα μέρη στο νησιωτικό σύμπλεγμα και σε άλλες ισπανικές πόλεις.
Όλες οργανώθηκαν από περίπου δώδεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ενόψει της περιόδου αιχμής των θερινών διακοπών.

Περιορισμός... αναπόφευκτος

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουν προσωρινά τον αριθμό των επισκεπτών για να μετριάσουν την πίεση στο περιβάλλον, τις υποδομές και το απόθεμα κατοικιών των νησιών και να περιορίσουν τις αγορές ακινήτων από ξένους.
"Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτό το διεφθαρμένο και καταστροφικό μοντέλο που εξαντλεί τους πόρους και κάνει την οικονομία πιο επισφαλή.
Οι Κανάριοι Νήσοι έχουν όρια και η υπομονή των ανθρώπων επίσης", δήλωσε στο Reuters ο Antonio Bulon, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.
"Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, άλλο.
Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα, τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να ανοίγουν χωρίς κανέναν έλεγχο" είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Fernandon Clavijo σε δηλώσεις του τόνισε, ότι αισθάνεται "περήφανος" που η περιοχή είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός για την Ισπανία, αλλά αναγνώρισε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι καθώς ο τόπος έχει εκτιναχθεί τουριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης