Διεθνή

Η τρόικα του θανάτου - Η παράλογη επιστράτευση στην Ουκρανία προαπαιτούμενο για τα ματωμένα δολάρια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Η τρόικα του θανάτου - Η παράλογη επιστράτευση στην Ουκρανία προαπαιτούμενο για τα ματωμένα δολάρια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ
Ο νόμος που επί της ουσίας καταργεί την αποστράτευση για δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς, που πολεμούν επί δύο χρόνια, αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη στρατιωτική βοήθεια
Σχετικά Άρθρα
Η ψήφιση του παράλογου νόμου για την επιστράτευση στην Ουκρανία για να αντισταθμιστούν οι απώλειες του στρατού ήταν προϋπόθεση για νέες προμήθειες όπλων στο Κίεβο από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.
«Η ψήφιση ενός νέου σκληρού νομοσχεδίου για την επιστράτευση στην Ουκρανία ήταν προϋπόθεση για νέες προμήθειες όπλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι προμήθειες όπλων είναι λογικές μόνο εάν υπάρχει διαθέσιμος μεγάλος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα σε επιχειρήσεις άμυνας και επίθεσης», δήλωσε με κυνισμό η ίδια πηγή.
«Οι απώλειες αναπληρώνονται γρήγορα, για να γίνει αυτό, νέοι στρατιώτες θα πρέπει να μεταβούν στο μέτωπο», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος η διπλωματική πηγή.

Υπεγράφη ο σχιζοφρενικός νόμος και άνοιξε ο δρόμος για τη στρατιωτική ενίσχυση

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπέγραψε τον νόμο για αυστηρότερους κανόνες επιστράτευσης στις 16 Απριλίου.
Ο νόμος ενισχύει τη διαδικασία επιστράτευσης και τις κυρώσεις για όσους αποφεύγουν τη στράτευση, καθώς και τις κατηγορίες όλων όσοι υπόκεινται σε αυτή.
Στις 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, όπου ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανέφερε πως έχει η κατάσταση στο μέτωπο και τα νέα σχέδια για τη στρατολόγηση, τουτέστιν την αποστολή χιλιάδων Ουκρανών στην κρεατομηχανή.
Μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι αναμένει νέες δηλώσεις από τις χώρες της συμμαχίας σχετικά με τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, πυραύλων cruise και πυρομαχικών 155 χλστ., στο εγγύς μέλλον.
Στις 20 Απριλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε μια δέσμη νομοσχεδίων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατιωτική βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.
Μια κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell έθιξε το θέμα της επείγουσας προμήθειας νέων συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο.
Με την αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνεται ότι οδηγός για τις αποφάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο ουκρανικό ζήτημα είναι η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή Lindsey Graham «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Ο νόμος για την επιστράτευση κρατήθηκε κρυφός

Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη διαδικασία επιστράτευσης και αποσαφήνιση των κατηγοριών ατόμων που υπόκεινται σε στράτευση.
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να επιστρατευθούν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Strana υπολόγισε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιστρατεύσει έως και 700.000 ανθρώπους.
Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι είναι απαραίτητο να επιστρατευθούν περίπου 500.000 άνθρωποι, αν και αργότερα υπαναχώρησαν από αυτόν τον αριθμό.
Τα άρθρα του νόμου που εγκρίθηκε, δεν δημοσιεύθηκαν και το ακριβές περιεχόμενό τους κρατήθηκε μυστικό.
Οι κύριες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων τροπολογιών και αλλαγών, διαδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης από τους βουλευτές.
Ο νόμος περιλαμβάνει διάταξη για τη μείωση της ηλικίας επιστράτευση από τα 27 στα 25, αλλά ένας ξεχωριστός νόμος που περιέχει αυτή τη διάταξη υπεγράφη από τον Zelensky νωρίτερα τον Απρίλιο.

Επίσης προβλέπει ότι η κλήση για στρατιωτική θητεία θεωρείται πως έχει επιδοθεί ακόμη και αν η απόπειρα επίδοσής της είναι ανεπιτυχής.
Ημερομηνία «παράδοσης» για την κλήση θα είναι η ημέρα που θα αποδειχθεί ότι είναι αδύνατη η παράδοση στον παραλήπτη ή 10 ημέρες μετά.
Όσοι παραβιάσουν τους κανόνες στράτευσης, θα είναι αντιμέτωποι με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, με στέρηση δικαιώματος οδήγησης και με αναγκαστική προσαγωγή στις στρατιωτικές υπηρεσίες.
Οι Ουκρανοί που διαθέτουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητα ενδέχεται να αναγκαστούν να χάσουν τα οχήματά τους ως μέρος της λεγόμενης επίταξης.
Οι τροπολογίες που προβλέπουν αποστράτευση στρατιωτικών μετά από 36 μήνες υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων 18 μηνών στην πρώτη γραμμή, καταργούνται.

Ιδέα του Syrsky οι κρυφές διατάξεις

Ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αφαίρεση της ρήτρας αποστράτευσης από τον νόμο ήταν ιδέα του Ουκρανού Ανώτατου Διοικητή Alexander Syrsky, ο οποίος έγραψε μια επιστολή για το σκοπό αυτό στον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov.
Από το νομοσχέδιο απουσιάζουν επίσης διατάξεις για πρόσθετες πληρωμές σε στρατιωτικούς στην πρώτη γραμμή.
Ο νόμος για τις επιστρατεύσεις προκαλούν μεγάλες εντάσεις στην ουκρανική κοινωνία.
Από τα τέλη του 2023, τόσο ουκρανικά όσο και δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν για την λειψανδρία στην πρώτη γραμμή, αναγκάζοντας τον ουκρανικό στρατό να εγκαταλείπει όλο και περισσότερες θέσεις.
Ωστόσο, ο νόμος δεν εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham (που έχει καταγραφεί ως τρομοκράτης και εξτρεμιστής στη Ρωσία) είχε συνδέσει τους αυστηρότερους κανόνες επιστράτευσης με την αποστολής νέας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για την επιστράτευση κατατέθηκε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, μετά από αρκετούς μήνες συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης