Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη  Ρωσία
Τέσσερις κορυφαίες κινεζικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται πληρωμές από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, ιδίως σε σχέση με συναλλαγές για κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα
O υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken αναμένεται να προειδοποιήσει την Κίνα ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει τιμωρητικά μέτρα εφόσον το Πεκίνο σταματήσει να στέλνει τεχνολογία που σχετίζεται με τη αμυντική βιομηχανία στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, ο Blinken θα αναφέρει στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους γίνονται όλο και πιο αρνητικοί όσον αφορά την άρνηση του Πεκίνου να σταματήσει να παρέχει στη Μόσχα στρατιωτικη τεχνολογία, από ημιαγωγούν μέχρι κινητήρες πυραύλων cruise για να βοηθήσει στην ανάταξη της βιομηχανικής της βάσης.
Ο Blinken δεν σχεδιάζει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα λάβει η Ουάσιγκτον, αλλά αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση δήλωσαν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες οντότητες.
Θα ήταν η πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση που οι ΗΠΑ είχαν παραδώσει αυτοπροσώπως σε Κινέζους αξιωματούχους.
Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις τελευταίες εβδομάδες τις προειδοποιήσεις τους για την κατάσταση, μεταξύ άλλων σε συναντήσεις με Ευρωπαίους και συμμάχους της G7.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι άλλα μέλη της G7 είχαν πει στην Ουάσινγκτον ότι είχαν, ή θα έθιγαν το θέμα στην Κίνα μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι αυτή την εβδομάδα, όπου ο Blinken συζήτησε το θέμα.
Η Κίνα ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο κυρώσεων στις τράπεζές της.
Ο πρόεδρος Joe Biden εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα τον Δεκέμβριο προειδοποιώντας τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι «κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ εάν διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές που σχετίζονται με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας».
«Η Κίνα ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις κυρώσεις στην Κίνα, ιδιαίτερα στον τραπεζικό χώρο, λόγω της υποστήριξής της στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε ο Dennis Wilder, πρώην αναλυτής της CIA για την Κίνα δισάσκει στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Τέσσερις κορυφαίες κινεζικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται πληρωμές από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, ιδίως σε σχέση με συναλλαγές για κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κίνα αυτόν τον μήνα, αλλά ο Blinken σκοπεύει να πιέσει το θέμα σε υψηλότερους τόνους όρους.
Ο Biden εξέφρασε την ανησυχία του στον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping όταν οι ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά πριν από τρεις εβδομάδες.
Ενώ οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η απειλή των κυρώσεων θα πείσει την Κίνα να αλλάξει πορεία, προτρέπουν επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν αντίστοιχη δράση.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή πίεση είναι κρίσιμη, καθώς η Κίνα ανησυχεί για τον αντίκτυπο στις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρώπη καθώς η οικονομία της επιβραδύνεται.
Ένα άτομο που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε επιβάλει κυρώσεις σε τρεις μόνο κινεζικές επιχιερήσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από δύο χρόνια, σε σύγκριση με 100 τέτοιες ενέργειες εναντίον κινεζικών οντοτήτων από την Ουάσιγκτον.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα μια λίστα με τεχνολογίες που είπαν ότι η Κίνα έστελνε στη Ρωσία.
Το 2023, είπαν, το 90 % των ημιαγωγών που εισήγαγε η Ρωσία προέρχονταν από την Κίνα και χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών.
Είπαν ότι το 70 % των ρωσικών εισαγωγών τεχνολογικών αγαθών το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν από την Κίνα και ότι η Μόσχα «πιθανότατα» τα είχε χρησιμοποιήσει για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης