Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ προς ΕΕ: Μειώστε τους φόρους στα «παγωμένα» ρωσικά assets – Το Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία για μεταφορά τους στην Ουκρανία

ΗΠΑ προς ΕΕ: Μειώστε τους φόρους στα «παγωμένα» ρωσικά assets  – Το Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία για μεταφορά τους στην Ουκρανία
Τι αποκάλυψε δημοσίευμα των Financial Times
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ευρώπη να μειώσει τους φόρους στα έσοδα που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 20 Απριλίου, επικαλούμενοι πηγές στην Ουάσιγκτον.
Αυτό αποτελεί ως μέρος μιας πρότασης για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με δανεισμό, δηλαδή την έκδοση ομολόγων με εγγύηση τα ρωσικά περιουσιακά assets τα οπολια θα απελευθερώσουν ρευστότητα που υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια.
«Όπου επενδύονται περιουσιακά στοιχεία έχει σημασία, αλλά και ο βαθμός στον οποίο φορολογούνται...
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευρώ από αυτά τα παγωμένα αποθεματικά προς όφελος της Ουκρανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Dalip Singh.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν επανεξετάσουμε πού επενδύονται τα κεφάλαια και αλλάξουμε το φορολογικό καθεστώς, θα ήταν εφικτό να εξοικονομηθούν έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τον Singh, οι δανειολήπτες θα πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα που επενδύουν θα επιστραφούν.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση ενός συγκεκριμένου ποσοστού στη φορολόγηση των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεματικών, πιστεύει.
Ο Singh σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάθεση περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα οι βουλευτές της Βουλής της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 το νομοσχέδιο, που ονομάστηκε 21st Century Peace through Strength Act,, με ψήφους 360 υπέρ και 58 κατά.
Η νομοθεσία επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να μεταφέρει «παγωμένα» ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του Ιράν, διακόπτει την ικανότητα της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas να χρηματοδοτεί στρατιωτικές δράσεις και κυρώνει οντότητες που εμπλέκονται στη διεθνή διακίνηση φαιντανύλης
Επιπλέον, το νομοσχέδιο εμποδίζει τα καταστήματα εφαρμογών ή τις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέτουν το TikTok εκτός εάν η εταιρεία διακόψει τους δεσμούς με την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance.
Η Ρωσία θεωρεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως κλοπή και επίσης ως πράξη εμπορικού πολέμου και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova  προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα έχει μια σκληρή απάντηση σε μια τέτοια κλιμάκωση της οικονομικής επιθετικότητας.

Η πρόταση των ΗΠΑ 

Ο Singh υπογράμμισε ότι η κίνηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια έκδοση ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα ή ένα δάνειο από μία ή περισσότερες κυβερνήσεις της G7 που θα εξοφλούνταν σε πρώτη φάση από τα έσοδα από τόκους.
Αλλά για να λειτουργήσει η ιδέα, ο Singh είπε στους FT ότι θα ήταν κρίσιμο να «μεγιστοποιηθεί το ετήσιο εισόδημα από τόκους» από τα περιουσιακά στοιχεία.
Συζητώντας πού επανεπενδύονται τα χρήματα και αλλάζοντας τη φορολογική μεταχείριση των εισοδηματικών ροών, η αξία των πληρωμών τόκων θα μπορούσε να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, είπε.
Οι καθυστερήσεις της αμερικανικής βοήθειας έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ουρκανική οικονομία - πέραν των επιπτώσεων στο μέτωπο. 
Οι δανειστές θα χρειάζονταν διαβεβαίωση ότι θα αποπληρωθούν, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την κατάργηση ενός συγκεκριμένου ποσοστού των αποθεματικών, είπε.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανό να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη για την εξασφάλιση συμφωνίας από την Ευρώπη για την τελευταία τους πρόταση, με την κατάργηση των αποθεματικών ως εγγύηση που είναι πιθανό να είναι αμφιλεγόμενη.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde  δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα: «Έχω δει τέσσερα διαφορετικά σχέδια ή προτάσεις για να παρακάμψω αυτό που πολλοί άλλοι νομικοί ή δικηγόροι — συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διοικήσεων σε αυτήν τη χώρα — θεωρούν πολύ σοβαρό νομικό εμπόδιο που μπορεί να ερμηνευθεί ως παραβίαση της έννομης διεθνούς τάξης».
Ο επείγων χαρακτήρας της προώθησης επιπλέον ρευστότητας έχει ενταθεί από το αδιέξοδο επί μήνες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει αυτό το Σαββατοκύριακο για την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας 60 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.
Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας - περίπου 190 δισ. ευρώ - φυλάσσεται στο Euroclear, ένα κεντρικό αποθετήριο τίτλων με έδρα το Βέλγιο.
Αυτά έχουν αποφέρει κέρδη 3,85 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά τη φορολογία από την στρατιωτική επιχείρησης της Ρωσίας.
Το Βέλγιο φορολογεί αυτά τα κέρδη με τον κανονικό εταιρικό συντελεστή του 25%.
Από την αρχή του πολέμου, έχει εισπράξει 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Euroclear, και προβλέπεται να κερδίσει άλλα 1,7 δισ. ευρώ φέτος.
Η παραίτηση από αυτούς τους φόρους θα απαιτούσε «σημαντικές νομικές αλλαγές στο σύστημα φορολογίας εταιρειών στο Βέλγιο», δήλωσε στους FT  άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις, το οποίο θεώρησε επομένως απίθανο να συμβεί.
Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την παράδοση περίπου 3 δισ. ευρώ σε κέρδη στο Κίεβο φέτος, τα οποία θα δαπανηθούν κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ωστόσο, ο Singh είπε ότι το μειονέκτημα της πραγματοποίησης τέτοιων ετήσιων μεταγραφών είναι ότι «μπορεί να είναι πολύ λίγο και πολύ αργά για να κάνουμε μια αισθητή διαφορά στην Ουκρανία».
Ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ελπίζει να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα «τους επόμενους μήνες».
«Αυτό το έργο δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι που αντικαθιστά την οικονομική υποστήριξη από διεθνείς χορηγούς, αλλά μάλλον ως συμπλήρωσή του», είπε στους Financial Times.
Ο Singh είπε ότι ακόμη και αν το Κογκρέσο εγκρίνει το πακέτο των ΗΠΑ, αυτό δεν θα μείωνε τη σημασία των προτάσεων γύρω από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «Η κινητοποίηση των κρατικών αποθεματικών απλώς θα ενίσχυε τον αντίκτυπο του συμπληρωματικού [δέματος βοήθειας] αντί να το υποκαταστήσει», είπε.
«Οι αριθμοί είναι σημαντικοί όσον αφορά τον άμεσο αντίκτυπο και επίσης το μήνυμα που θα έστελνε στον Putin ότι δεν μπορεί να αντέξει τη οικονομική πίεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης