Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασταμάτητο το σερί ανόδου στον χρυσό – Με κέρδη για 5η συνεχόμενη εβδομάδα

Ασταμάτητο το σερί ανόδου στον χρυσό – Με κέρδη για 5η συνεχόμενη εβδομάδα
Σε επίπεδα – ρεκόρ πλησιάζει εκ νέου η τιμή
Σχετικά Άρθρα
Με συνολικά κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα έκλεισαν οι τιμές του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω τεράστιας γεωπολιτικής κρίσης στον πλανήτη.
Μάλιστα, ο χρυσός δεν «αποθαρρύνεται ούτε από το ισχυρό δολάριο -ο δείκτης ICE US Dollar Index, ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων, παραμένει γύρω από τις 106,1 μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απρίλιου έκλεισε σήμερα 19/4 με άνοδο 16,10 δολ. ή 0,7% στα 2.398,40 δολάρια ανά ουγγιά -ιστορικό υψηλό στα 2.431,29 δολάρια (12/4).
Για το σύνολο της εβδομάδας, τα κέρδη ανήλθαν σε +1,8%.

Στα 3.000 δολάρια βλέπει τον χρυσό η Citi, στα 2.700 δολ. η Goldman Sachs

«Το πρόσφατο ράλι χρυσού υποβοηθήθηκε από τη γεωπολιτική ένταση και συμπίπτει με επίπεδα ρεκόρ του δείκτη μετοχών», έγραψε η Citi.
Η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους απευθείας στο Ισραήλ - οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, χάρη στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.
Οι παρατηρητές της αγοράς παρακολουθούν στενά πιθανά αντίποινα από το εβραϊκό κράτος, το οποίο έχει δεσμευθεί να «αξιώσει ένα τίμημα» από το Ιράν.
Τα αντίποινα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία θα πυροδοτούσε κατά συνέπεια την ανανέωση της αγοράς χρυσού, καθώς και ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου και την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, δήλωσε ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Conotoxia fintech.
Ο χρυσός, ο οποίος διατηρεί την αξία του ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού, τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές.
Οι τιμές του χρυσού έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.448,80 δολαρίων ανά ουγγιά εντός της ημέρας την περασμένη Παρασκευή.

Περιθώρια ανόδου

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους, ανεβαίνοντας πάνω από 15% μέχρι σήμερα, λόγω ενός κοκτέιλ παραγόντων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι τιμές του χρυσού συνήθως έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια.
Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν μικρότερες αποδόσεις.
Ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός τον Μάρτιο ώθησε τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο και η προσδοκία είναι τώρα για δύο μειώσεις επιτοκίων αντί για τρεις.
Παρά το γεγονός αυτό, οι αναλυτές παραμένουν ανοδικοί σχετικά με τις προοπτικές του κίτρινου μετάλλου, ενισχύονται από τη συνεχιζόμενη φυσική ζήτηση καθώς και την απήχησή του ως γεωπολιτικού αντιστάθμισης.
«Προβλέπουμε χρυσό 3.000 δολάρια/ουγγιά για τους επόμενους 6-18 μήνες», δήλωσαν οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής τον Aakash Doshi.
Η «κατώτατη τιμή» του χρηματοοικονομικού χρυσού κινήθηκε επίσης υψηλότερα από περίπου 1.000 δολάρια σε 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, ανέφερε η Citi.
Την Παρασκευή, η Goldman Sachs χαρακτήρισε την αγορά χρυσού ως μια «ακλόνητη ανοδική αγορά» και αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο για το κίτρινο μέταλλο από 2.300 δολάρια ανά ουγγιά σε 2.700 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης