Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Τουρκίας για Μέση Ανατολή: Κίνδυνος για μόνιμη σύγκρουση στην περιοχή

Παρέμβαση Τουρκίας για Μέση Ανατολή: Κίνδυνος για μόνιμη σύγκρουση στην περιοχή
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Δύση επεδίωξε να στείλει μηνύματα στο Ιράν μέσω Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Τον κίνδυνο για «μόνιμη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή επισημαίνει η Τουρκία στον απόηχο του «χτυπήματος» του Ισραήλ στο Ιράν.
Ειδικότερα, η Τουρκία κάλεσε όλες τις πλευρές να μην προχωρήσουν σε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα για το πλήγμα του τελευταίου εναντίον του.
Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι «να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη» στην περιοχή εγκαθιδρύοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.
«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι εντάσεις, που προκλήθηκαν αρχικά από την παράνομη επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση», ανέφερε.

Μηνύματα σε Ιράν από Δύση... μέσω Τουρκίας

Επίσης στην Άγκυρα, δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο Reuters που μεταδίδει την είδηση, δήλωσε σήμερα ότι δυτικά κράτη επιδίωξαν να στείλουν στο Ιράν μηνύματα τις τελευταίες ημέρες μέσω της Τουρκίας επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.
Τα μηνύματα διαβιβάσθηκαν πριν από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, μετά τις οποίες η Τεχεράνη ανέφερε πως δεν σχεδιάζει περαιτέρω αντίποινα.
Μετά την απαντητική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε με δήλωσή του επαφές με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως η Άγκυρα απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε για ένα περιφερειακό πόλεμο, αν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω.
«Τις τελευταίες ημέρες επιδιώξαμε να στείλουμε στο Ιράν μηνύματα μέσω της Τουρκίας - ιδιαίτερα επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο δυτικός διπλωμάτης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με μηνύματα που διαβίβασε η Άγκυρα στην Τεχεράνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο John Bass, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ταξίδεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών, Hakan Fidan. «Συζήτησαν την κρίσιμη σημασία που έχει να προληφθεί περαιτέρω κλιμάκωση ή μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή», δήλωσε Aμερικανος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης