Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνοι ελιγμοί Milei - Φέρνει το ... αλυσοπρίονο του ΝΑΤΟ στην Αργεντινή - Σε καθεστώς στρατηγικού εταίρου με τη Δύση

Επικίνδυνοι ελιγμοί Milei - Φέρνει το ... αλυσοπρίονο του ΝΑΤΟ στην Αργεντινή - Σε καθεστώς στρατηγικού εταίρου με τη Δύση
Αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό το καθεστώς «Στρατηγικού Εταίρου» υπέβαλε ο Αργεντινός ΥΠΑΜ
Η κυβέρνηση του Javier Milei της Αργεντινής υπέβαλε αίτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ως «παγκόσμιου στρατηγικού εταίρου», όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της λατινοαμερικάνικης Δημοκρατίας Luis Petri.


«Έχω παρουσιάσει τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mircea Geoana μια επιστολή προθέσεων που εκφράζει το αίτημα της Αργεντινής να γίνει παγκόσμιος εταίρος αυτού του οργανισμού», έγραψε σχετικά ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της Αργεντινής στη σελίδα του X .
Αν και η Αργεντινή εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε έχει δικαίωμα πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ, το 1998 χαρακτηρίστηκε από των τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton ως «Μείζον Σύμμαχος» λόγω του «συμβιβασμού της Αργεντινής και τη συμβολή της στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή της στον Πόλεμο του Κόλπου (η Αργεντινή ήταν η μόνη χώρα της Νότιας Αμερικής που συμμετείχε στον αγώνα του συνασπισμού κατά του Ιράκ), καθώς και για τη συνεχή υποστήριξή της στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.
Επισημαίνεται, ότι σε παρόμοιας φύσης στρατηγική συμμαχία με το ΝΑΤΟ έχει προχωρήσει άλλο ένα κράτος του νότιου ημισφαιρίου που δεν μπορεί να ενταχθεί πλήρως στο Σύμφωνο, η Αυστραλία

Η Ρωσία δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με την Αργεντινή, παρά τη συνεργασία με ΝΑΤΟ

Η Ρωσία δεν θα χαλάσει ολόκληρη τη διμερή ατζέντα με την Αργεντινή λόγω της προσπάθειας της χώρας να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ ως παγκόσμιος εταίρος, δήλωσε στο TASS ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
«Σε γενικές γραμμές, δεν νομίζω ότι λόγω της ανακοίνωσης ότι η Αργεντινή επιδιώκει να αποκτήσει ένα τέτοιο καθεστώς, πρέπει όλοι αμέσως να επανεξετάσουμε και να ανακινήσουμε ολόκληρη την ατζέντα μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, η Ρωσία και η Αργεντινή διατηρούν καλό διάλογο σε διάφορα επίπεδα.
«Έχουμε αρκετά διμερή ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε και θα τα συζητήσουμε», σημείωσε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής, Luis Petri, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας έχουν υποβάλει αίτηση για να χορηγήσουν στη χώρα το καθεστώς του παγκόσμιου εταίρου του ΝΑΤΟ. 

Διαλέγουν στρατόπεδα στη Νότια Αμερική - Η Κολομβία επιδιώκει να ενταχθεί στους BRICS

Στον αντίποδα του παραδείγματος της Αργεντινής, ο πρόεδρος της Κολομβίας Gustavo Petro εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας του στους BRCIS, ενώ ο Βραζιλιάνος ομόλογος του Luiz Inacio Lula da Silva σκοπεύει να διευκολύνει την προώθηση της υποψηφιότητας της γειτονικής του χώρας.
«Ο πρόεδρος Petro εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κολομβίας να ενταχθεί στο BRICS ως πλήρες μέλος το συντομότερο δυνατό, ενώ ο πρόεδρος Lula χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία, δεσμευόμενος για την προώθηση της υποψηφιότητας της Κολομβίας», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στην κολομβιανή κυβέρνηση μετά την συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων.
Ο Οργανισμός BRICS, που ιδρύθηκε το 2006, επεκτάθηκε για πρώτη φορά το 2011, όταν η Νότια Αφρική προσχώρησε στα τέσσερα ιδρυτικά κράτη της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.
Η απόφαση να προσκληθούν έξι ακόμη χώρες να συμμετάσχουν στους BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, ελήφθη στη σύνοδο κορυφής της ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο του 2023.
Ωστόσο, η Αργεντινή απέρριψε την πρόσκληση για ένταξη στα τέλη Δεκεμβρίου.
Πέντε νέα μέλη (Αίγυπτος, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αιθιοπία) έγιναν επίσημα πλήρη μέλη της ομάδας BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης