Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Ψήλωσαν" οι Ρεπουμπλικανοί - Ζητούν χαλάρωση ρυθμιστικών ελέγχων στις τράπεζες

Οι χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ επηρεάζουν τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών πήρε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σχημάτισε μια ισχυρότερη μειοψηφία στη Γερουσία, την πλειοψηφία της οποίας ακόμα διατηρούν οι Δημοκρατικοί.
Στόχος των Ρεπουμπλικανών μέσω αυτής της επιπλέον πολιτικής δύναμης που απέκτησαν είναι να έχουν μερική ευθύνη για την οικονομία και να αναγκάσουν τον πρόεδρο Ομπάμα να λοξοκοιτάξει και προς τη δική τους ατζέντα.
Όσο κι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έβλεπε προεκλογικά το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Ρεπουμπλικανών σαν αναίρεση των αλλαγών που εγγυήθηκε, τώρα είναι αναγκασμένος να ακούσει τη γνώμη των πολιτικών του αντιπάλων κυρίως για να μπορέσει να κυβερνήσει. Άλλωστε, αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών από το λαό που τιμώρησε την οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι Ρεπουμπλικανοί σκοπεύουν, όπως δηλώνουν, να μεταφέρουν το οικονομικό ενδιαφέρον στις μικρές επιχειρήσεις και στην περικοπή των δαπανών για να ελαφρυνθούν λίγο οι Αμερικανοί πολίτες.
Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών του Λευκού Οίκου για να βεβαιωθούν ότι οι διάφορες θεσπισμένες επιτροπές. Όπως η Επιτροπή Αγοράς Παραγώγων και Εμπορευμάτων ή η Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή δεν θα περιορίζουν τόσο πολύ την τραπεζική επέκταση.
H JP Morgan, η Goldman Sachs και η Bank of America Merrill Lynch διαμαρτυρήθηκαν ότι ο νόμος Dodd-Frank, μια πράξη προστασίας του καταναλωτή περιορίζει τα προσδοκώμενα έσοδά τους. Αυτός ο νόμος εγγυάται τη διαφάνεια στην αγορά των παραγώγων και προβλέπει τη συνεργασία όλων των ελεγκτικών αρχών σε κάθε τραπεζική συναλλαγή για λογαριασμό των πελατών προκειμένου να εξαλειφθούν οι πιθανότητες εμφάνισης συστημικού ρίσκου. Προβλέπει επίσης τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Καταναλωτή και προτείνει στη Fed να έχει το δικαίωμα να ζητά τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που ζητάται επέκταση του πιστωτικού των τραπεζών. Παρεπόμενο αυτού του νόμου είναι και ο νόμος Volcker, ο οποίος απαγορεύει την επανεπένδυση των ιδίων κεφαλαίων.
Οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν να χαλαρώσουν τον ρυθμιστικό έλεγχο που εκτελείται στις τράπεζες για να τις αφήσουν να κινηθούν πιο ευέλικτα και να ενισχύσουν τα έσοδά τους και άρα και το τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης