Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκπληξη από την Bank of England αναμένει η Morgan Stanley – Θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο

Έκπληξη από την Bank of England αναμένει η Morgan Stanley – Θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΚΤ είναι σαφές ότι έρχονται οι μειώσεις επιτοκίων
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο, εκτιμά η Morgan Stanley, βλέποντας να είναι η δεύτερη δυτική κεντρική τράπεζα που θα αλλάξει την πολιτική της μετά από εκείνη της Ελβετίας.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μείωση επιτοκίων τον Μάιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Jens Eisenschmidt στο CNBC, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της τράπεζας.
Η αντίθετη άποψη της τράπεζας της Wall Street είναι πλέον κάπως μακριά από τη συναίνεση, η οποία επί του παρόντος τιμολογείται σε μια αρχική μείωση των επιτοκίων της BOE τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν λίγο πριν τις 28 Ιανουαρίου 2025.
Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα ολοένα πιο επιθετικά σχόλια της Federal Reserve έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια εικόνα αποπληθωρισμού.
Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε μια επερχόμενη μείωση των επιτοκίων, έχει πει ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτά τα σχέδια.

Τα στοιχεία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε πρόσφατα ότι οι προοπτικές στην Ευρώπη διέφεραν από αυτές των ΗΠΑ και εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει, περιγράφοντας τα τελευταία στοιχεία ως «σχεδόν σε καλό δρόμο».
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο, υποχωρώντας στο 3,2% τον Μάρτιο από 3,4% τον Φεβρουάριο, αλλά υπολείπεται του 3,1% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές για τον περασμένο μήνα.
Η BOE έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, πριν αυξηθεί ξανά στο 3% αργότερα φέτος.
Η Morgan Stanley συμμερίζεται αυτήν την άποψη, είπε ο Eisenschmidt.
«Γενικά, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται όλες, σε κάποιο βαθμό, στο ίδιο σκάφος.
Η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι ανώμαλη, δεν είναι πλήρως ασφαλής και επομένως θέλουν να πηγαίνουν αργά, να προχωρήσουν με μετρημένο ρυθμό», είπε ο Eisenschmidt.
«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΚΤ είναι σαφές ότι έρχονται οι μειώσεις επιτοκίων.
Ενώ για τη Fed, όπως είπα, υπάρχει λίγη ακόμα αναμονή», πρόσθεσε.
Η Morgan Stanley αναθεώρησε τη Δευτέρα την πρόβλεψή της για τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, μετά από προηγούμενη αναθεώρηση των προοπτικών της Fed.
Τώρα αναμένει και οι δύο κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, αναμένοντας ότι η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη της μείωση τον Ιούνιο και η Fed θα εφαρμόσει την πρώτη της μείωση τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης