Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Beige Book» της Fed: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία - Με το... σταγονόμετρο η αισιοδοξία

«Beige Book» της Fed: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία - Με το... σταγονόμετρο η αισιοδοξία
Τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιεί κάθε μήνα η Ομπσονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Έντονες πληθωριστικές πιέσεις εντοπίστηκαν στην αμερικανική οικονομία και τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία ερευνά το οικονομικό κλίμα στις 12 Περιφέρειες όπου εδρεύουν οι Fed.
Όπως συμπεραίνεται, η συνολική οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά από τα τέλη Φεβρουαρίου. Δέκα από τις δώδεκα Περιφέρειες παρουσίασαν είτε ελαφρά είτε μέτρια οικονομική ανάπτυξη -από οκτώ στην προηγούμενη έκθεση- ενώ οι άλλες δύο δεν ανέφεραν αλλαγή στην οικονομική δραστηριότητα.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ελάχιστα συνολικά, αλλά οι αναφορές ήταν μικτές μεταξύ των Περιφερειών και των κατηγοριών δαπανών.
Η τουριστική δραστηριότητα αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό.
Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε ελαφρά, καθώς μόνο τρεις Περιφέρειες ανέφεραν ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.
Ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σταθερός συνολικά.
Οι κατασκευές κατοικιών αυξήθηκαν ελαφρώς.
Οι οικονομικές προοπτικές ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες.

Η απασχόληση αυξήθηκε με ελαφρύ ρυθμό συνολικά, με εννέα Περιφέρειες να αναφέρουν πολύ αργές έως μέτριες αυξήσεις και οι υπόλοιπες τρεις Περιφέρειες να μην αναφέρουν αλλαγές. Οι περισσότερες περιφέρειες σημείωσαν αυξήσεις στην προσφορά εργασίας και στην ποιότητα των αιτούντων εργασία.
Παρά τις βελτιώσεις στην προσφορά εργασίας, πολλές Περιφέρειες περιέγραψαν επίμονες ελλείψεις ειδικευμένων για ορισμένες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, εργαζομένων στο εμπόριο και εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας.
Οι μισθοί αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό σε οκτώ Περιφέρειες.

Οι αυξήσεις των τιμών ήταν μέτριες, κατά μέσο όρο, με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως στην τελευταία έκθεση. Οι διακοπές διέλευσης πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσαν ορισμένες καθυστερήσεις στη ναυτιλία, αλλά μέχρι στιγμής δεν οδήγησαν σε εκτεταμένες αυξήσεις των τιμών. Ένα συχνό σχόλιο ήταν ότι η ικανότητα των επιχειρήσεων να μετακυλίουν τις αυξήσεις κόστους στους καταναλωτές είχε αποδυναμωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα μικρότερα περιθώρια κέρδους.
Ο πληθωρισμός προκάλεσε επίσης πιέσεις σε μη κερδοσκοπικές οντότητες.
Συνολικά, οι Περιφέρειες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός.
Ταυτόχρονα, μερικές Περιφέρειες αντιλήφθηκαν ανοδικούς κινδύνους για τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό τόσο στις τιμές των εισροών όσο και στις τιμές της παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης