Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Biden «έπαθε» Trump και ζητά τριπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα

ΗΠΑ: Ο Biden «έπαθε» Trump και ζητά τριπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα
Η Janet Yellen εξέφρασε την ανησυχία ότι οι κινεζικές επιδοτήσεις δημιουργούν υπερπροσφορά προϊόντων καθαρής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Να τριπλασιάσει τον δασμολογικό συντελεστή της Κίνας στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (7,5% αυτή τη στιγμή) θα καλέσει την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι FT.
Ο Biden θα επισκεφθεί σήμερα 17/4 τα κεντρικά γραφεία της United Steelworkers στο Πίτσμπουργκ.
Κατά την επίσκεψή της στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen εξέφρασε την ανησυχία ότι οι κινεζικές επιδοτήσεις δημιουργούν υπερπροσφορά προϊόντων καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και ηλεκτρικά οχήματα, η οποία θα ξεπεράσει την εγχώρια ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, ανησυχεί ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να απορριφθεί στις παγκόσμιες αγορές σε τεχνητά φθηνότερες τιμές, καταπνίγοντας ενδεχομένως τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν έκτοτε αρνηθεί την κατηγορία της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, λέγοντας ότι η αφθονία της προσφοράς προϊόντων καθαρής ενέργειας είναι αποτέλεσμα «συνεχών καινοτομιών» και όχι κυβερνητικών επιδοτήσεων.

Κίνα: Οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες μας κατηγορούν

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η έρευνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ για τις «αθέμιτες πρακτικές» της Κίνας στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας, των θαλάσσιων μεταφορών και της επιμελητειακής υποστήριξης» είναι «κατάσπαρτη με ψευδείς κατηγορίες».
Η έρευνα «ερμηνεύει λανθασμένα τις συνήθεις εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες ως επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων» και οι ΗΠΑ «μέμφονται την Κίνα για τα δικά τους βιομηχανικά προβλήματα» εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωσή του.
«Η Κίνα είναι σοβαρά μη ικανοποιημένη από αυτό και αντιτίθεται σθεναρά», υπογραμμίζει το υπουργείο.
«Οι ΗΠΑ μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μεροληπτικές επιδοτήσεις στις δικές τους βιομηχανίες αλλά κατηγορούν την Κίνα ότι υιοθετεί ‘μη εμπορικές’ πρακτικές», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας των επιχειρήσεων και της ενεργούς συμμετοχής τους στον ανταγωνισμό της αγοράς», διαβεβαιώνει, προσθέτοντας ότι «οι αμερικανικές κατηγορίες δεν βασίζονται πουθενά».
«Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο της έρευνας και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», προειδοποιεί το υπουργείο.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ξεκινά έρευνα για τις «αθέμιτες πρακτικές» της Κίνας στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας και των θαλάσσιων μεταφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης