Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανοί σε πανικό: Βοηθήστε μας, το Kharkiv θα γίνει το δεύτερο Χαλέπι

Ουκρανοί σε πανικό: Βοηθήστε μας, το Kharkiv θα γίνει το δεύτερο Χαλέπι
Έκκληση Ουκρανών για αποδέσμευση της βοήθειας των 60 δισ δολαρίων των ΗΠΑ, ζητούν επειγόντως Patriot
Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί, αποτυπώνει η δραματική έκκληση του δημάρχου του Kharkiv, Ihor Terekhov, ο οποίος υποστηρίζει ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα βοήθεια από τις ΗΠΑ, τότε το Kharkiv, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας… θα γίνει το δεύτερο Χαλέπι, η πόλη – μνημείο της Συρίας που… ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφύλιου πολέμου.
Ο Terekhov υποστήριξε πως το Kharkiv θα γίνει το δεύτερο Χαλέπι, εκτός και εάν οι Αμερικάνοι πολιτικοί αποφασίσουν να εγκρίνουν και να αποδεσμεύσουν το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζει η κυβέρνηση Biden ως βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός δήμαρχος επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η πόλη συστήματα αεράμυνας, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα συνεχή ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Η τακτική των Ρώσων

Σύμφωνα με τον Terekhov, η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική, πλήττοντας τις ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις της πόλης σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τα 1,3 εκατομμύρια των κατοίκων της, οι οποίοι για αρκετές ώρες την ημέρα μένουν χωρίς ρεύμα.
«Χρειαζόμαστε την αμερικανική υποστήριξη προκειμένου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο εκείνο που θέλει το Kharkiv να γίνεται Χαλέπι» υποστήριξε ο Ουκρανός πολιτικός.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι πλήττουν αρκετά συχνά ενεργειακές υποδομές της πόλης, την οποία φαίνεται πως έχουν βάλει και πάλι στο στόχαστρο τους.

Διαδοχικές επιθέσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 22 Μαρτίου οι Ρώσοι κατέστρεψαν έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο ανατολικό άκρο της πόλης καθώς και όλους τους υποσταθμούς του, ενώ μια εβδομάδα αργότερα διέλυσαν ένα δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.
Αλλά και νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η ηλεκτροδότηση στο Kharkiv διεκόπη για αρκετές ώρες, ενώ σταμάτησε να λειτουργεί και το μετρό.
Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό εντός του καλοκαιριού – ακόμα και πριν την 4η Ιουλίου – το Kharkiv να βρίσκεται και πάλι στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Εκκλήσεις για Patriot

Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, το Κίεβο ζητά από τη Δύση να της παράσχει το συντομότερο δυνατό αντιαεροπορικά συστήματα Patriot προκειμένου να καταφέρουν να προστατεύσουν τις πόλεις τους.
Ωστόσο, η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν αλλά και η έλλειψη συστημάτων Patriot στη Δύση, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο την προμήθεια τους στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky επικαλέστηκε την αντίδραση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των άλλων συμμάχων στην κατάρριψη ιρανικών πυραύλων και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η ενότητα στην άμυνα κατά της τρομοκρατίας, τη στιγμή που οι Αμερικάνοι διεμήνυαν πως άλλο είναι η Ουκρανία και άλλο το Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης