Διεθνή

Ομολογία από ΜΜΕ του Ισραήλ - Βρισκόμαστε σε διεθνή απομόνωση - Η ηγεμονία των ΗΠΑ κλονίστηκε μετά την επίθεση του Ιράν

Ομολογία από ΜΜΕ του Ισραήλ - Βρισκόμαστε σε διεθνή απομόνωση - Η ηγεμονία των ΗΠΑ κλονίστηκε μετά την επίθεση του Ιράν
Η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είναι πλέον πραγματικότητα, εκτιμάει η ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom
Τα εντυπωσιακά αντίποινα του Ιράν με πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων το βράδυ του Σαββάτου (13/4) αποτέλεσαν μια σκληρή προειδοποίηση για την απώλεια της στρατηγικής αποτροπής του Ισραήλ και των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας ότι η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή αποτελεί πλέον απτή πραγματικότητα, όπως εκτιμάει η ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom.
Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα ανέφερε ότι το Ιράν μπήκε σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, ακόμη και σε μια στιγμή που δεν του φαίνεται βέλτιστη και ενήργησε ενάντια στην προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Τονίζει μάλιστα, ότι το Ιράν «έχει καθιερώσει μια εξελιγμένη στρατηγική και προσπαθεί υπομονετικά, ασταμάτητα να δημιουργήσει μια πραγματικότητα που βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό στην ύπαρξη του Ισραήλ».
Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει προτεραιότητα και να επικεντρώσει τις προσπάθειες στην προσπάθεια να αξιοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντός μιας ευρύτερης δυτικής συμμαχία, με σκοπό την αντιμετώπιση της ιρανικής επίθεσης για την αποκατάσταση της αποτροπής.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla! -επικαλούμενη αξιωματούχους ασφαλείας του εβραϊκού κράρους- προβλέπει ότι η απάντηση του Ισραήλ στα αντίποινα του Ιράν μπορεί να περιλαμβάνει στόχευση στρατιωτικών υποδομών και αποθηκών όπλων, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις δολοφονίας εναντίον αξιωματούχων.
Παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος ασφαλείας επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι Ιρανοί δεν έχουν πει ακόμη τον τελευταίο λόγο, καθώς το κύριο πεδίο μάχης θα είναι στη Λωρίδα της Γάζας και ως εκ τούτου, «δεν πρέπει να περιμένουμε ευρείας κλίμακας επιθέσεις στα ιρανικά συμφέροντα».
Αυτό έρχεται καθώς Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση μετά την Επιχείρηση True Promise, που προκάλεσε τρόμο στο Τελ Αβίβ.

Σε στρατηγικό αδιέξοδο και διεθνή απομόνωση το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, ο πρωην υπουργός Εσωετερικών του Ισραήλ Uzi Baram, τονίζει πως το Τελ Αβίβ βιώνει μια κατάσταση «διεθνούς απομόνωσης», που δεν πρόκειται να τερματιστεί εάν η κυβέρνηση Netanyahu δεν υιοθετήσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Baram υπογράμμισε ότι αυτό που έκανε δυνατή τη συνεργασία του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένους ακόμη συμμάχους είναι το γεγονός ότι το Ιράν είναι μέρος ενός άξονα που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Κίνα.
Ωστόσο, αυτή η συνεργασία «συγκροτείται μόνο κατά τη διάρκεια παγκόσμιων κρίσεων και δεν είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε, τονίζοντας ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν μπορεί να εξαπατά τον εαυτό του να πιστεύει ότι μπορεί πάντα να βασίζεται σε αυτή τη συνεργασία, ειδικά ενόσω το Ισραήλ" χάνει γρήγορα καθεστώς ως «νόμιμο κράτος» σε πολλά μέρη του κόσμου.
Ο Baram υπενθύμισε ότι τα αραβικά μποϊκοτάζ έχουν εκφράσει προηγούμενη εχθρότητα προς το Ισραήλ και ανάγκασαν πολλές μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες να διακόψουν τους δεσμούς με το κράτος, αλλά δεν κυριάρχησαν στην παγκόσμια κοινή γνώμη και εξασθένισαν μετά τις συμφωνίες εξομάλυνσης με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Ωστόσο, σήμερα, σύμφωνα με τον Baram, η απομόνωση του Ισραήλ είναι άλλης τάξεως, δεδομένου έρχεται ως αποτέλεσμα «αντίστασης και εχθρότητας» από ανθρώπους σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο πρώην Ισραηλινός υπουργός πρόσθεσε ότι η σημερινή απομόνωση του Ισραήλ οφείλεται, επίσης, σε μια πραγματική εκστρατεία μποϊκοτάζ, εξηγώντας ότι για πολλούς, κάθε ισραηλινό προϊόν ή πολιτιστικό θέαμα είναι παράνομο.
«Ο σιωνισμός έχει γίνει επίσης, κατά την άποψή τους, ένα κίνημα καταπίεσης και ρατσισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΕΣ του εβραϊκού κράτους.
Τέλος, ο Baram πιστεύει ακράδαντα ότι το Ισραήλ, αντιμέτωπο με μια στρατηγική συμμαχία από τη μια πλευρά και βαθιά απομόνωση από την άλλη, δεν χρειάζεται πολεμοχαρείς δηλώσεις» που γίνονται από ακροδεξιούς, υπερορθόδοξους πολιτικούς, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Bezalel Smotrich και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Itamar Ben-Gvir.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης