Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε στρατηγική αμηχανία το Ισραήλ - Εξετάζει πλήγμα σε «κρίσιμη εγκατάσταση» του Ιράν - WSJ: Άμεσα το πυραυλικό χτύπημα

Σε στρατηγική αμηχανία το Ισραήλ - Εξετάζει πλήγμα σε «κρίσιμη εγκατάσταση» του Ιράν - WSJ: Άμεσα το πυραυλικό χτύπημα
Εξετάζει τις επιλογές του το «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο» του Ισραήλ - Για πλήγμα σε κρίσιμη στρατηγική εγκατάσταση του Ιράν κάνει λόγο το CNN
(Διαρκές upd) Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά το ενδεχόμενο επίθεσης σε ιρανικές εγκαταστάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τεχεράνη, αλλά την ίδια στιγμή το Τελ Αβίβ θα αποφύγει να επιτεθεί με τρόπο που θα αφήσει πίσω του θύματα, εκτιμάει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το CNN
Βέβαια, οι ισραηλινές αρχές γνωρίζουν ότι η εν λόγω κίνηση είναι δύσκολη τόσο από επιχειρησιακή, όσο και από διπλωματική άποψη, επομένως η συζήτηση συνεχίζεται.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Netanyahu βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία, καθώς πρέπει να «μετρήσει» την πιθανή ανταπάντηση του Ιράν, αλλά και να σταματήσει να παίζει με τα νεύρα των δυτικών της εταίρων, οι οποίοι, από την στιγμή που η Τεχεράνη εξαπέλυσε το πυραυλικό της πλήγμα προς το Τελ Αβίβ, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν επιδιώκουν επ' ουδενί την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του εβραϊκού κράτους δεν κατέστησε ακόμη σαφές το χρονοδιάγραμμα για την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ προς το Ιράν.
Τουναντίον, η κυβέρνηση Netanyahu αρκέστηκε στο να συζητήσει τρία ή τέσσερα βασικά σενάρια μιας πιθανής επίθεσης σε στόχους και εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
Ωστόσο, τα ρεπορτάζ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη της Wall Street Journal, προβλέπουν ότι το Τελ Αβίβ θα δρομολογήσει άμεσα μια αιφνιδιαστική απάντηση στο Ιράν και ότι αναμένεται να έρθει ήδη από σήμερα (15/4).
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εν γένει αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στις επιθέσεις του Ιράν, μόλις τη Δευτέρα, δήλωσαν ανώνυμες πηγές στην WSJ.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι αμφότερες χώρες θα μπορούσαν να βγουν από τη σύγκρουση με την αίσθηση της νίκης, δίνοντάς τους μια επικοινωνιακή βάση που θα περιόριζε τις κινήσεις κλιμάκωσης εκατέρωθεν.
Το ρεπορτάζ του WSJ είναι επίσης γεμάτο επιφυλάξεις, ενώ παρουσιάζει την ανησυχητική εκτίμηση των Αμερικανών αξιωματούχων:
Το Ισραήλ μπορεί επίσης να αποφάσισει να αναβάλει τη στρατιωτική δράση για αργότερα.
Να προκρίνει μια επιλογή του τύπου «θα απαντήσουμε, αλλά όχι αμέσως».
Το Ιράν θα δώσει χώρο στο Ισραήλ να απαντήσει και να ανταποδώσει στο μέλλον», δήλωσε σχετικά ο Ehud Yaari, συνεργάτης του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές σε αυτό το σημείο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει κάτι για το Ιράν κάποια στιγμή, αλλά όχι τώρα», ήταν η εκτίμηση για την κατάσταση, ενδεικτική της στρατηγικής αμηχανίας στην οποία ετέθη το Ισραήλ μετά την ευφυή διπλωματική κίνηση του Ιράν.

Erdan (πρέσβης Ισραήλ στον ΟΗΕ): Τώρα φοράμε τα γάντια ενάντια στο Ιράν

Σε γραμμή εξαπόλυσης αντιποίνων προς την Τεχεράνη κινήθηκε και ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan τονίζοντας από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών τα εξής:
«Το Ιράν, το νούμερο 1 κράτος χορηγός του τρόμου στον κόσμο, δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τους τρομοκράτες πληρεξούσιους του! Το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ από το κυρίαρχο έδαφος του. Η μάσκα έπεσε. Τώρα, είναι ώρα να φορέσουμε τα γάντια ενάντια στο Ιράν.»


H απάντηση του Ισράηλ θα ... περάσει και από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 12» μετέδωσε ότι στη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι ένα «επώδυνο» χτύπημα κατά του Ιράν, το οποίο όμως δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, προσέθεσε το μέσο ενημέρωσης.

Έγκριση για την επόμενη κίνηση

Από την πλευρά των IDF, ο υποναύαρχος Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αποκάλυψε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί.
«Εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση.
Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Το σχέδιο του Ιράν απέτυχε» τόνισε ο Hagari. 

Ιράν: Δεν θέλουμε κλιμάκωση με Ισραήλ αλλά θα απαντήσουμε σε οτιδήποτε παράλογο

Απαντώντας στην έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών για πιθανά αντιποινα εκ μέρους του Τελ Αβίβ, το Ιράν διαμηνύει ότι δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ, αλλά θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παράνομα ή παράλογα μέτρα κατά της Τεχεράνης υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Nasser Kanaani.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή καθώς παραμένει προσηλωμένο στις αρχές και στους στόχους που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, αλλά θα ενεργήσει πολύ πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν, για να αποτρέψει και να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο για οποιαδήποτε παράνομη ή παράλογη ενέργεια, εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές μας» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ιρανός αξιωματούχος.

Σε τεντωμένο σκοινί το Ισραήλ - «Κίνδυνος - θάνατος» ο Netanyahu λέει η αντιπολίτευση και ζητεί εκλογές

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και το υπουργικό του συμβούλιο συνιστούν απειλή για τη χώρα τους, δήλωσε ο Yair Lapid, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ζητώντας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, από τις οποίες θα προκύψει νέα κυβέρνηση.
Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ο πολιτικός είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «τρομοκρατημένη» από τη συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Netanyahu, σύμφωνα με την The Jerusalem Post.
«Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, έχει γίνει μια υπαρξιακή απειλή κατά του Ισραήλ», τόνισε σχετικά ο Lapid.
«Κατέστρεψαν την ισραηλινή αποτροπή. Οι εχθροί μας κοιτούν αυτήν την κυβέρνηση, μυρίζουν αδυναμία και σηκώνουν το κεφάλι», κατήγγειλε ο επικεφαλής του Κεντρώου κόμματος.
Σύμφωνα με τον Lapid, οι Ισραηλινοί σύμμαχοι «μυρίζουν αυτή την αδυναμία», επίσης.
«Ήμουν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα σε μια συνάντηση με κορυφαία στελέχη της διοίκησης. Είναι τρομοκρατημένοι από αυτήν την κυβέρνηση: Η ανευθυνότητα, η έλλειψη επαγγελματισμού, η αποτυχημένη διαχείριση, η αχαριστία», ισχυρίστηκε.
Τόνισε ότι ο Netanyahu  έκανε καριέρα αποκαλώντας τον εαυτό του «κύριο Ασφάλεια», υποσχόμενος να εγγυηθεί την τάξη στο Ισραήλ.
Αντίθετα, οι σημερινές αρχές έχουν φέρει τη χώρα στο αντίθετο: μια «έρημη περιοχή από το Kiryat Shmona [μια πόλη στα σύνορα του Λιβάνου] μέχρι το Beeri [ένας οικισμός στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας], βία από Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη που είναι εκτός ελέγχου, και πλήρης απώλεια της ισραηλινής αποτροπής».
«Το πρόβλημά μας είναι το Ιράν, αλλά το πρόβλημά μας είναι επίσης εδώ. [...] Είναι ώρα για εκλογές τώρα», πιστεύει ο Yair Lapid.

Ξεκάθαρες οι ΗΠΑ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε καμία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν, δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ.
Δεν θα γίνουμε μέρος οποιασδήποτε απάντησης από την πλευρά του.
Αυτή είναι η συνεπής προσέγγισή μας», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης σχετικά με την ιρανική αεροπορική επιδρομή στο Ισραήλ.

Borrell (ΕΕ): Να πατήσουμε φρένο, να βάλουμε όπισθεν

Από την πλευρά του ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση της έντασης.
«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε απ' αυτόν.
Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν» υποστήριξε ο Borrell, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν, ευελπιστώντας ότι οι όποιες ενέργειες του δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Ρωσία: Βαθιά ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Ζητάμε αυτοσυγκράτηση

Τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διατυπώνει η Ρωσία, η οποία καλεί τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.
«Περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Επιπλέον, είμαστε υπέρ της θέσης ότι όλες οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλύονται μέσω πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο σχολιάζοντας την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, υποστήριξε πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοάμυνας των Ιρανών μετά την ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας.

Tajani (ΥΠΕΞ Ιταλίας) από G7: Θα επιβάλουμε κυρώσεις στους εχθρούς του Ισραήλ

Η πρώτη απτή, διπλωματική απάντηση της Δύσης στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ προήλθε από τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Antonio Tajani, ο οποίος διεμήνυσε ότι η G7 είναι έτοιμη να επιβάλει «κυρώσεις στους εχθρούς του Ισραήλ».
Η Ιταλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Επτά μεγάλων οικονομιών, τονίζει ότι η G7 είναι ανοιχτή στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον όσων ενεπλάκησαν στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το.
«Αν χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις για άτομα που έχουν ξεκάθαρα δεσμευτεί εναντίον του Ισραήλ, υποστηρίζοντας για παράδειγμα την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας τη Hamas, είναι δυνατόν να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί και να εργαστούμε όλοι μαζί», τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Tajani χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν «μεγάλο λάθος» για την Τεχεράνη, αλλά «θετική» για το Ισραήλ, επειδή φανέρωσε την αποτελεσματικότητα της αεράμυνάς του.
«Το μήνυμα που έρχεται από την Τεχεράνη κινείται σχετικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι μόνο μια επίθεση. Επίσης, η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν θετική», εξήγησε σχετικά ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
Τέλος, ο Ταγιάνι επανέλαβε ότι η Ιταλία ήταν σθεναρά αντίθετη σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας και επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων.

Στις καλένδες η επέμβαση στη Rafah της Γάζας

Ως προς το μέτωπο της Γάζας, το Ισραήλ επρόκειτο να κάνει τα πρώτα του βήματα προς μια χερσαία επίθεση στη Rafah αυτή την εβδομάδα, αλλά έχει καθυστερήσει αυτά τα σχέδια ακριβώς διότι εξετάζει τα αντίποινα στην επίθεση του Ιράν, λένε δύο ισραηλινές πηγές στο CNN.
Η επίθεση ώθησε το Ισραήλ να καθυστερήσει τα σχέδιά του για μια επίθεση στη Rafah, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν επί του παρόντος καταφύγιο.
Μάλιστα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σχεδίαζε να ρίξει ενημερωτικά φυλλάδια σε μέρη της πόλης τη Δευτέρα προκειμένου να εκκενωθεί, ανέφεραν οι πηγές.
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επεσήμανε σχετικά με το θέμα ότι το Τελ Αβίβ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη νότια πόλη, αν και ο χρόνος των εκκενώσεων αμάχων και της επερχόμενης χερσαίας επίθεσης παραμένει ασαφής αυτή τη στιγμή.
Βεβαια, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu τόνισε τη σημασία της εισβολής στη Rafah προκειμένου να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Hamas, παρά τη σημαντική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν μια συνολική χερσαία επίθεση.
Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα και μια επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Rafah επηρεάζουν επίσης τη συζήτηση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.
Μια στρατιωτική απάντηση που κινδυνεύει να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση με το Ιράν θα τραβούσε την προσοχή και τους πόρους του στρατού μακριά από τη Γάζα, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξουδετερώσει ολοκληρωτικά τη Hamas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης