Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής: Η ΕΕ καταδικάζει την ιρανική επίθεση – Αναφορές και στην Τουρκία

Προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής: Η ΕΕ καταδικάζει την ιρανική επίθεση – Αναφορές και στην Τουρκία
Aύριο 16/4 στις 18.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ θα εκφράσουν την καταδίκη τους για τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ» αναφέρει, ενώ τονίζεται ότι καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή», σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.
Στο μεταξύ, αύριο 16/4 στις 18.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Προσθήκες υπάρχουν στο προσχέδιο και για την Τουρκία. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».
Τροποποίηση υπάρχει και όσον αφορά στις παραγράφους για την Τουρκία. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».
Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας». Τονίζεται η συνολική διευθέτηση του κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει τον διορισμό της Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, όπως υπογραμμίζεται στο τέλος.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και ενδέχεται να υπάρξουν εκ νέου τροποποιήσεις μέχρι την τελική υιοθέτηση των συμπερασμάτων από τους ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης