Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα των ΗΠΑ στο Ισραήλ: Σταματήστε και σκεφτείτε - Παρασκήνιο από την Ουάσιγκτον μετά την επίθεση του Ιράν

Το μήνυμα των ΗΠΑ στο Ισραήλ: Σταματήστε και σκεφτείτε - Παρασκήνιο από την Ουάσιγκτον μετά την επίθεση του Ιράν
Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε μάχη που θα μπορούσε να παρασύρει τα αμερικανικά στρατεύματα
Σχετικά Άρθρα
Σε συναγερμό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4/2024), καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ακόμα και για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως μεταδίδει το Politico, το κύριο μήνυμα της κυβέρνησης Biden προς το Ισραήλ μετά την αεροπορική επίθεση του Ιράν καταλήγει στο εξής: Σταματήστε και σκεφτείτε.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με κάποιο τρόπο στα πλήγματα του Σαββάτου, αλλά τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά λαμβάνουν μέτρα που ελπίζουν ότι θα πείσουν το Ισραήλ να επιλέξει μια περιορισμένη απάντηση σε αντίθεση με μια ολοκληρωτική ένοπλη αντεπίθεση. Οι τελευταίοι, φοβούνται, ότι η περιοχή θα βυθιστεί σε μεγάλο πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, ειδικότερα θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε μάχη που θα μπορούσε να παρασύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, και το έχει καταστήσει σαφές αυτό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu. «Τους συμβουλεύουμε να πάρουν μια ανάσα πριν απαντήσουν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τη Μέση Ανατολή, ένας από τους 10 ανθρώπους που του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ελεύθερα για τη διπλωματία κεκλεισμένων των θυρών. Εάν το Ισραήλ απαντήσει, «πρέπει να είναι ανάλογο και να τερματίσει αυτόν τον κύκλο».

Γιατί οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για να προσδώσουν κάποια βαρύτητα στα επιχειρήματά τους, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί καταρρίπτοντας δεκάδες από τους 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που το Ιράν και οι πληρεξούσιες πολιτοφυλακές του εκτόξευσαν προς το Ισραήλ. Συνολικά, το Ισραήλ υπέστη πολύ λίγα χτυπήματα.
«Το σχέδιο ήταν πάντα να τους βοηθήσουμε να αμυνθούν στο έπακρο για να περιορίσουμε τη ζημιά, ώστε να μην αισθάνονται υποχρεωμένοι να επιστρέψουν με άλλη μια συντριπτική απάντηση και να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε και να τελειώνουμε», δήλωσε ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το Ισραήλ βλέπει την Ουάσινγκτον ως έναν φίλο στον οποίο μπορεί να βασιστεί μπροστά σε ένα πρωτοφανές ιρανικό χτύπημα, παρά τις εντάσεις σε άλλα μέτωπα. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Biden και οι βοηθοί του έχουν οξύνει την κριτική τους στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, όπου οι Ισραηλινοί πολεμούν τους μαχητές της Hamas, αλλά πολλοί Παλαιστίνιοι πολίτες πεθαίνουν ή κινδυνεύουν από λιμό.
Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Biden και οι βοηθοί του τόνισαν δημοσίως την «ακλόνητη» υποστήριξη της Αμερικής προς το Ισραήλ και κατήγγειλαν την επίθεση του Ιράν. Το ιρανικό χτύπημα ήταν αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς στη Συρία.
Ο Biden δεν αναφέρθηκε στις διαφορές που έχουν ο ίδιος και ο Netanyahu σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα στη δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου για τις επιθέσεις του Ιράν. Δεν ανέφερε επίσης την απογοήτευση που νιώθουν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για το γεγονός ότι, στοχοποιώντας τους στρατιωτικούς αξιωματικούς του Ιράν, το Ισραήλ χτύπησε αυτό που το Ιράν είπε ότι ήταν μια διπλωματική εγκατάσταση - μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Το Ισραήλ δεν είναι απομονωμένο

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επεσήμαναν επίσης ότι η επίθεση του Ιράν ανατράπηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός συνδυασμού αμερικανικής, ισραηλινής και αραβικής εναέριας άμυνας, το τεράστιο εύρος της οποίας φάνηκε πρωτοφανές. Μια τέτοια συντονισμένη άμυνα απέδειξε ότι το Ισραήλ δεν ήταν απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή και ότι το Ιράν δεν μπορούσε να παραβιάσει τις άμυνες του, υποστήριξαν.
Μάλιστα, ένας τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει την κατάρριψη σχεδόν όλων των 300 εκτοξευόμενων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως νίκη για το ίδιο και ήττα για το Ιράν. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αναιρέσει την ανάγκη για μια επίθεση αντιποίνων.
Ό,τι κι αν κάνει τώρα το Ισραήλ, θα πρέπει να είναι περιορισμένο και, "δεδομένου του κινδύνου που αναλαμβάνουμε, περιμένουμε να μας ενημερώσουν πριν κάνουν οτιδήποτε", δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Διπλωματική απάντηση κι όχι στρατιωτικές ενέργειες

Ο Biden μίλησε επιπλέον την Κυριακή με άλλους ηγέτες της G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στο Ιράν. Ήταν ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν οι επόμενες κινήσεις να περιλαμβάνουν κυρώσεις ή άλλες μη στρατιωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής θέασης ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να χαρακτηρίσουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες ήταν ασαφείς σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια.
Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα υπάρξει μια «άνευ προηγουμένου απάντηση», ενώ ο Netanyahu υποσχέθηκε «θα νικήσουμε» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα, δήλωσε ότι «το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί μετά από αυτή την πρωτοφανή ιρανική επίθεση». Το χτύπημα του Σαββατοκύριακου ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ από το έδαφός του από τότε που οι ισλαμιστές κληρικοί ανέλαβαν την εξουσία το 1979.
Επειδή η ιρανική επίθεση είχε τηλεγραφηθεί αρκετά νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πέρασαν μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας συμβουλεύοντας ιδιωτικά τους Ισραηλινούς να σκεφτούν προσεκτικά πριν προβούν σε αντίποινα.

Μηνύματα στην Τεχεράνη για αυτοσυγκράτηση

Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν μηνύματα στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της επίθεσης μέσω της Ελβετίας, προτρέποντας σε αυτοσυγκράτηση, επιβεβαίωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, αν και οι ΗΠΑ και το Ιράν ήταν επίσης σε επαφή πριν από την επίθεση. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί απάντησαν στα μηνύματα, αλλά δεν θέλησε να χαρακτηρίσει τι είπε η Ισλαμική Δημοκρατία.
Σε τηλεφώνημα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν, ο Biden είπε στον Netanyahu ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια επιθετική αντεπίθεση στο Ιράν, αν και δεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε αυτήν, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους.
Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει το καθένα από ένα μεγάλο χτύπημα εναντίον του άλλου τώρα. Όμως η επίθεση του Ιράν ήταν μεγαλύτερη από ό,τι πολλοί περίμεναν και προήλθε απευθείας από την Τεχεράνη, καθώς και από πολιτοφυλακές με πληρεξούσιους αλλού στην περιοχή. Έτσι, αν και το Ισραήλ έμεινε με μικρές ζημιές, θα μπορούσε να αισθανθεί υποχρεωμένο να ανταποδώσει με κάποιο τρόπο τα πυρά.
Politico_12.JPG
Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Κυριακής ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι «δεν επιδιώκουν σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν». Ο αξιωματούχος, ερωτηθείς από το POLITICO αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να απαντήσει το Ισραήλ, είπε ότι «αυτή είναι μια απόφαση γι' αυτούς», αρνούμενος να απαντήσει συγκεκριμένα στην ερώτηση.
Οι Ιρανοί ηγέτες δήλωσαν ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ έχουν τελειώσει - εκτός αν το Ισραήλ αντεπιτεθεί.
«Σε αυτό το σημείο, το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της από οποιαδήποτε νέα επίθεση», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών, Hossein Amir-Abdollahian.
Σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα ελάχιστα συγκεκαλυμμένο μήνυμα από τον Λευκό Οίκο, ο γερουσιαστής Chris Coons (D-Del.), στενός σύμμαχος του Biden, δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι το Ισραήλ θα πρέπει "να σταματήσει για την ώρα, να συμβουλευτεί τους στενούς συμμάχους και εταίρους του, να αξιολογήσει τη ζημιά και τη δραστηριότητα και στη συνέχεια να αποφασίσει ποια είναι η πιο κατάλληλη απάντηση".

Ο... κίνδυνος για τον Biden

Αλλά ο Biden κινδυνεύει να παρουσιαστεί ως αδύναμος με την προτροπή για προσοχή - και οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να ασκήσουν αυτή την κριτική εναντίον του αυτό το εκλογικό έτος.
«Νομίζω ότι το Ισραήλ θα πρέπει να το δει αυτό ως μια ευκαιρία να καταστρέψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, το οποίο είναι η υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ», δήλωσε ο John Bolton, τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Donald Trump, στο CNN την Κυριακή. «Αν ο Joe Biden, όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο, προτρέπει τους Ισραηλινούς να μην προβούν σε αντίποινα καθόλου, είναι ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Netanyahu είναι εδώ και καιρό εναντίον της Τεχεράνης. Αυτός και πολλοί άλλοι Ισραηλινοί τη θεωρούν εν μέρει υπεύθυνη για τον πόλεμο στη Γάζα, λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν προς τη Hamas. Αλλά ο Netanyahu μπορεί επίσης να είναι προσεκτικός στην αντιμετώπιση ενός αντιπάλου όπως το Ιράν, προτιμώντας συχνά πιο συγκαλυμμένες μεθόδους.

Μόνο ο... Bibi θέλει πόλεμο

Παρόλα αυτά, πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden, καθώς και πολλοί Ισραηλινοί, υποψιάζονται ότι ο Netanyahu -που συχνά αναφέρεται με το παρατσούκλι Bibi- θέλει να κρατήσει το Ισραήλ σε πολεμική κατάσταση προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Πολλοί Ισραηλινοί τον κατηγορούν για την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Νέες εκλογές, τις οποίες ζήτησαν οι σύμμαχοι του Ισραήλ στις ΗΠΑ και ένα μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, θα έβλεπαν πιθανότατα τον Netanyahu να υφίσταται μια οδυνηρή ήττα.
«Κανείς, εκτός ίσως από τον Bibi, δεν θέλει η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης