Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακριβαίνει ως τουριστικός προορισμός η Αργεντινή - Ο Milei αύξησε στο 300% τον πληθωρισμό

Ακριβαίνει ως τουριστικός προορισμός η Αργεντινή - Ο Milei αύξησε στο 300% τον πληθωρισμό
Οι Αργεντίνοι κάνουν ουρές για να περάσουν τα σύνορα στη Χιλή καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται στο εσωτερικό, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 288% τον Μάρτιο, από 104% ένα χρόνο πριν
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός της Αργεντινής απειλεί να μειώσει μια βασική πηγή εσόδων από τον τουρισμό, καθώς οι ξένοι που δαπάνησαν 3,2 δισ. δολάρια πέρυσι στη χώρα που δεν έχει δολάρια επιλέγουν άλλους προορισμούς.
Οι σκηνές των Νοτιοαμερικανών που καταφθάνουν από αέρα, ξηρά και θάλασσα για να επωφεληθούν από το φθηνό κόστος ζωής της Αργεντινής τα τελευταία χρόνια έχουν εν μέρει αντιστραφεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Javier Milei τον Δεκέμβριο.
Τώρα οι Αργεντίνοι κάνουν ουρές για να περάσουν τα σύνορα στη Χιλή καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται στο εσωτερικό, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 288% τον Μάρτιο, από 104% ένα χρόνο πριν.
Οι ταξιδιωτικές κρατήσεις από την Ουρουγουάη προς την Αργεντινή άρχισαν να μειώνονται τον Ιανουάριο και τώρα είναι 50% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, δήλωσε ο Gonzalo Rodriguez, ο οποίος διευθύνει το ταξιδιωτικό γραφείο Carrasco Viajes στο Μοντεβιδέο.
Ο Rodriguez βλέπει την πτώση να επηρεάζεται από την υποτίμηση του νομίσματος κατά 54% του Milei και τη μείωση της διαφοράς μεταξύ της επίσημης και της παράλληλης ισοτιμίας, ένας παράγοντας που έκανε την Αργεντινή πολύ προσιτή για τους ξένους, αλλά απομόνωσε την οικονομία και την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Γίνεται λιγότερο ελκυστικός προορισμός με το χάσμα μεταξύ της επίσημης και της παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας να έχει σχεδόν εξαφανιστεί με αισθητή άνοδο των τιμών», είπε.
«Η Αργεντινή αρχίζει να έχει τιμές όπως η Βραζιλία, η Χιλή και άλλοι εναλλακτικοί προορισμοί στην περιοχή».

Προορισμός ψηφιακών νομάδων

Τα τελευταία χρόνια, η Αργεντινή είχε γίνει δημοφιλής στους ψηφιακούς νομάδες, στους Ρώσους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και στους απλούς τουρίστες από γειτονικές χώρες που κάνουν ψώνια, αναγκάζοντας ορισμένα σούπερ μάρκετ να θέτουν όρια αγορών μετά το άδειασμα των ραφιών.
Για παράδειγμα, επισκέπτες από την Ουρουγουάη, μια χώρα 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ξόδεψαν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αργεντινή πέρυσι.
Αλλά από τότε που ο Milei εγκατέλειψε τους ελέγχους των τιμών και υποτίμησε το νόμισμα, πολλά αγαθά στην Αργεντινή, όταν μετρώνται σε δολάρια ΗΠΑ, έχουν καταγράψει τόσο απότομες αυξήσεις τιμών που δεν είναι πλέον μια συμφωνία για τους ξένους.
Ένα καλάθι 60 βασικών αγαθών κοστίζει 33% λιγότερο στη συνοριακή πόλη Concordia της Αργεντινής από ό,τι στη γειτονική περιοχή του μετρό Salto της Ουρουγουάης, από 64% τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης.
Λιγότερες δαπάνες από ξένους επισκέπτες θα μπορούσαν να διευρύνουν ένα έλλειμμα τουριστικών υπηρεσιών που ξεπέρασε τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι λόγω της τάσης των πλούσιων Αργεντινών για διεθνή ταξίδια που αντισταθμίζει όλο τον εισερχόμενο τουρισμό.
Κάθε δολάριο μετράει καθώς η διοίκηση του Milei ξαναχτίζει τα εξαντλημένα αποθέματα σκληρού συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να επιταχύνει τη ροή των εισαγωγών που χρειάζονται πολύ.
Οι πωλήσεις εκδρομών στην Αργεντινή, ειδικά τα πιο σύντομα ταξίδια στο Μπουένος Άιρες, έχουν μειωθεί έως και 20% από πριν από ένα χρόνο στη Cisplatina Turismo με έδρα το Μοντεβιδέο, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Laura Leiza.
«Είναι ακόμα φθηνότερο να δειπνήσεις στο Μπουένος Άιρες από ό,τι στο Μοντεβιδέο», είπε η Leiza.
«Αλλά αν η Αργεντινή αρχίσει να γίνεται ακριβή, θα ανταγωνιστεί τον καιρό και τις παραλίες της Βραζιλίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης