Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Powell - Με την πλάτη στον τοίχο ο πρόεδρος της Fed για τα επιτόκια

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Powell - Με την πλάτη στον τοίχο ο πρόεδρος της Fed για τα επιτόκια
Ο 10ος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας συχνά θυμάται ότι ήταν πολύ επιρρεπής στις πολιτικές εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell αντιμετωπίζει εντεινόμενες πιέσεις καθώς ο θερμότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός περιπλέκει τις επερχόμενες αποφάσεις του για τα επιτόκια.
Το γεγονός ότι τόσο ο Joe Biden όσο και ο Trump ζύγισαν την περασμένη εβδομάδα δεν το κάνει πιο εύκολο.
Η κατάσταση έχει έναν ιστορικό παραλληλισμό: την οξεία πειθώ και τον εξαναγκασμό που αντιμετώπισαν οι προκάτοχοι του Jerome Powell κατά τη διάρκεια διπλών κρίσεων πληθωρισμού τη δεκαετία του 1970.
Αυτές οι πιέσεις αμαύρωσαν την κληρονομιά του, του αυστριακής καταγωγής οικονομολόγου που ηγήθηκε της Fed από το 1970 έως το 1978.
Ο 10ος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας συχνά θυμάται ότι ήταν πολύ επιρρεπής στις πολιτικές εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια.
Είναι μια μοίρα που ο Powell σαφώς προσπαθεί να αποφύγει.
«Δεν έχει σημασία τι λέει το εκλογικό ημερολόγιο», είπε σε πρόσφατη ομιλία του . «Θα κάνουμε αυτό που θα κάνουμε και θα το κάνουμε για οικονομικούς λόγους και τέλος».

Μια σειρά παραλλήλων

Οι παρατηρητές της Fed μελετούν τη δεκαετία του 1970 για δεκαετίες σε μια προσπάθεια να μάθουν οικονομικά και πολιτικά μαθήματα από την εποχή.
«Οι πολιτικές πιέσεις στην Federal Reserve συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970», υποστήριξε ο καθηγητής Charles L. Weise σε μια εργασία του 2012.
Ο Weise και άλλοι σημειώνουν επίσης ότι οι οικονομικοί λανθασμένοι υπολογισμοί οδήγησαν σε μερικά από τα προβλήματα εκείνης της δεκαετίας.
Λέει ότι η κεντρική τράπεζα εκείνης της εποχής ήταν ίσως πολύ επικεντρωμένη σε μη νομισματικούς παράγοντες που επηρέαζαν τον πληθωρισμό, όπως τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι τιμές του πετρελαίου και δεν κινήθηκε αρκετά επιθετικά ως προς τα επιτόκια ως αποτέλεσμα.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, τόσο η δεκαετία του 1970 όσο και η σημερινή μας εποχή αποδεικνύουν ότι η πολιτική πίεση μπορεί να είναι εντυπωσιακά δικομματική, ανάλογα με το ποιος μπορεί να ωφεληθεί.
Και οι δύο περίοδοι χαρακτηρίζουν προέδρους που θέλουν να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους.
Καθώς ο Berns ορκιζόταν, ο τότε πρόεδρος Nixon αστειεύτηκε μάλιστα ότι το χειροκρότημα που λάμβανε ήταν «μια πάγια ψήφος εκτίμησης εκ των προτέρων για χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερα χρήματα».
Πρόσθεσε έναν ακόμη ισχυρισμό ότι σεβόταν την ανεξαρτησία του Berns, αλλά «ελπίζω ότι, ανεξάρτητα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις μου είναι αυτές που πρέπει να ακολουθηθούν». Αυτή τη φορά, ο Jerome Powell αντιμετώπισε επίσης χρόνια πίεση.
Ο Trump, ενώ ήταν πρόεδρος, πίεζε συνεχώς τον Jerome Powell να μειώσει τα επιτόκια και υποστήριξε ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια όταν ήταν στο μηδέν.
Ο Biden ήταν πιο προσεκτικός από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αλλά έχει αποδειχθεί πρόθυμος να προσφέρει δημόσιο σχολιασμό πρόσφατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης