Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης - Ιράν: Τα 400 drones ήταν μόνο η αρχή - Ισραήλ: Έρχεται στρατιωτική απάντηση - Stop από ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης - Ιράν: Τα 400 drones ήταν μόνο η αρχή - Ισραήλ: Έρχεται στρατιωτική απάντηση - Stop από ΗΠΑ
Νηνεμία πριν την... επόμενη καταιγίδα στην Μέση Ανατολή; - Ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν - Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στο Ισραήλ ότι δεν θα πάρουν μέρος σε μία στρατιωτική απάντηση
(Συνεχές upd) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου μετά το προειδοποιητικό χτύπημα του Ιράν με 400 drones και πυραύλους, το Ισραήλ προσανατολίζεται σε άμεση απάντηση εντός των επόμενων ημερών, παρά την κατηγορηματική αντίθεση των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε
την Κυριακή (14/4/2024) -μετά από 6 ώρες διαβουλεύσεων- να απαντήσει στην ιρανική επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών, σε μία «υπόσχεση» που αν γίνει πραγματικότητα, θα οδηγήσει στον όλεθρο τη Μέση Ανατολή.  Πάντως στο πολεμικό συμβούλιο εκφράστηκαν διαφωνίες για τον χρόνο και την κλίμακα της στρατιωτικής απάντησης και όλα παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά ζητήματα, που θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος σε επόμενες συνεδριάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ισραηλινά αλλά και δυτικά ΜΜΕ, υπέρ της απάντησης στο Ιράν τάσσεται η πλειοψηφία των μελών του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ, ενώ, παράλληλα, αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Rafah ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν δεχθεί αντίποινα ή ακόμη περισσότερο, επίθεση στο έδαφός του, η αντίδρασή του θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου 13/4.
Επίσης, έχει σταλεί μήνυμα προς τους συμμάχους του Ισραήλ να μην παροτρύνουν ή βοηθήσουν σε μία πιθανή επίθεση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη, διότι θα υπάρξει άμεση απάντηση και σε αυτό το μέτωπο.

Ο βουλευτής του κόμματος Likud και αντιπρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου Hanoch Milwidsky, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει ομοφωνία στην ισραηλινή κυβέρνηση πως πρέπει να υπάρξει απάντηση στην επίθεση του Ιράν.
«Γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τελείωσε με τον τρόπο που τελείωσε, τουλάχιστον αυτός ο γύρος», δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που αναχαιτίστηκαν. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση που να προτείνει να μην προβούμε σε αντίποινα», ανέφερε. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει παρόμοια ομοφωνία στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, είπε: «Απολύτως».
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους. Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του.
«Έχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή.
Ο υποναύαρχος Daniel Hagari σε συνέντευξη τύπου αποκάλυψε τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί.
«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». «Το σχέδιό τους (του Ιράν) απέτυχε».

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν: Δεν θα πάρουμε μέρος σε καμία επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν, δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Είμαστε δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ.
Δεν θα γίνουμε μέρος οποιασδήποτε απάντησης από την πλευρά του.
Αυτή είναι η συνεπής προσέγγισή μας», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης σχετικά με την ιρανική αεροπορική επιδρομή στο Ισραήλ.


NYT: Ο Netanyahu πήρε πίσω την απόφαση για αντίποινα μετά την επικοινωνία με Biden

Σε αντίθετο κλίμα, νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής (14/4) λίγες ώρες μετά την επίθεση
το Ισραήλ φαινόταν να ανακαλεί τα περί εκδίκησης, τουλάχιστον όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανικημερίδα η ανατροπή ήλθε ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden. O Netanyahu φέρεται να ανακαλεί τα περί ανταποδοτικού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις του Σάββατο το βράδυ (13/4/2024).
Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ είχε πάρει την απόφαση νωρίς το πρωί της Κυριακής (14/4/2024) να επιτεθεί στο Ιράν αλλά το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε μετά την επικοινωνία του Netanyahu με τον Biden.
Η κυβέρνηση Biden συνέστησε στο Ισραήλ να είναι προσεκτικό και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την επιτυχή άμυνά του κατά των ιρανικών αεροπορικών επιδρομών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν την αναχαίτιση περισσότερων από 300 drones και πυραύλων από το Ισραήλ ως σημαντική στρατηγική νίκη που μπορεί να μην απαιτήσει περαιτέρω αντίποινα, ανέφεραν οι New York Times.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε εξάλλου υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden. Σύμφωνα με το Reuters, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. «Δεν έδωσαν ειδοποίηση… Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».


Πρόεδρος Ισραήλ: Κήρυξη πολέμου η επίθεση του Ιράν - Εξετάζουμε όλες τις επιλογές

Για ενέργεια που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρόεδρος Isaac Herzog, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μαζική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Sky News, ανέφερε ότι το Ισραήλ «εξετάζει όλες τις επιλογές», στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν και πρόσθεσε:
«Αυτό είναι μια κήρυξη πολέμου. Τώρα, επειδή είμαστε συγκρατημένοι και επειδή γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και επειδή έχουμε συζητήσεις με τους εταίρους μας, εξετάζουμε όλες τις επιλογές και είμαι βέβαιος ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό μας. Δεν είμαστε αναζητητές πολέμου», είπε ο Isaac Herzog, ενώ πρόσθεσε ότι η ιρανική επίθεση είναι «ένα ακόμη παράδειγμα» του τρόπου λειτουργίας του Ιράν, «διασπείροντας τον όλεθρο, τον τρόμο και την αστάθεια σε όλο τον κόσμο».
«Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτήν την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει, ότι αυτό είναι απαράδεκτο».

Iστορική ευκαιρία ή μήπως όχι; - Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα

Και αυτή η ευκαιρία να το προσπαθήσουν είναι ιστορική, γι'αυτό και χρειάζονται την βοήθεια των ΗΠΑ.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις μετά» και αυτός είναι ο λόγος που ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι ο Ισραήλινός πρόεδρος Benjamin Netanyahu «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση».
Σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ διαθέτει σήμερα 80 πυρηνικές βόμβες, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει επισήμως πυρηνικές βόμβες.
Tο Ισραήλ χαιρέτισε την Κυριακή την επιτυχημένη αεράμυνά του απέναντι στην άνευ προηγουμένου επίθεση και παρά το γεγονός πως το Ισραήλ υπέστη πολύ μικρή ζημιά, κυρίως στην αεροπορική βάση στο Nafatim και παρά τις πολύ μικρές ζημιές και τον τραυματισμό ενός μικρού παιδιού, η κυβέρνηση προειδοποίησε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση, γιατί όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, προειδοποίησε ότι «το περιστατικό δεν έχει τελειώσει ακόμη».
«Αυτή η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση… και να προετοιμαστούμε για οποιοδήποτε σενάριο», είπε.
«Ταυτόχρονα, μπλοκάραμε το πρώτο κύμα (επιθέσεων) και το κάναμε με μεγάλη επιτυχία» πρόσθεσε.

Ψυχολογική και συμβολική παρά ουσιαστική η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση και τα αντίποινα του Ισραήλ πλέον να επικρέμονται σαν Δαμόκλειος σπάθη, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα drones αναχαιτίστηκαν ανθρώπινες απώλειες δεν υπήρξαν, μια πρώτη αξιολόγηση εκτιμά πως η επίθεση ήταν περισσότερο μια ψυχολογική - συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι η Τεχεράνη ένιωθε ότι «οφείλει να απαντήσει» στο χτύπημα του προξενείου της στην Δαμασκό.
Για τον λόγο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «έχει τελειώσει» και προειδοποίησε ΗΠΑ και Ισραήλ, πως «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα».
Παράλληλα διαμηνύει ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.
«Εάν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό αποδειχθεί, οι βάσεις, τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια» ξεκαθάρισε ο στρατιωτικός διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Mohammed Bagheri, επαναλαμβάνοντας ότι «Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί».
Ο διοικητής του IRGC, υποστράτηγος Hussein Salami, προειδοποίησε επίσης ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στα συμφέροντά της, αξιωματούχους ή πολίτες της.
«Δεν ήταν μια αντίδραση η οποία μπορεί να οδηγήσει οπωσδήποτε σε κλιμάκωση και άρα σε έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Υπάρχει η σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι δε συναινούν και δεν θα βοηθήσουν, σε μια επιθετική ενέργεια του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Αν μπορεί κάποιος να είναι σχετικά αισιόδοξος μετά την χθεσινή νύχτα, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση», εκτίμησε ο διεθνολόγος Δ. Υφαντής, μιλώντας στο MEGA.
«Το Ιράν ένιωθε υποχρεωμένο να αντιδράσει μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.
Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να αποφασίζει να αντιδράσει και ευτυχώς η αντίδραση είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.
Αυτό δε σημαίνει ότι η περιοχή θα ηρεμήσει. (…)
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο», είπε ο κ. Υφαντής.

Προειδοποίηση και επίδειξη δύναμης

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η «αργή» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βαθμονομήθηκε», ώστε να αποτελεί μια προειδοποίηση έναντι ενός ευρύτερου χτυπήματος, και αντιπροσωπεύει μια επίδειξη δύναμης αλλά που όμως αφήνει χρόνο για αμυντικά μέτρα.
«Φαίνεται ότι το Ιράν τηλεγράφησε την επίθεσή του στο Ισραήλ για να αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει χρησιμοποιώντας διαφορετικές δυνατότητες, για να περιπλέξει την ικανότητα [του ισραηλινού στρατού] να εξουδετερώσει την επίθεση, αλλά και να παράσχει μια ράμπα για να σταματήσει την κλιμάκωση», δήλωσε ο Nishank Motwani, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, DC.
«Η Τεχεράνη μπορεί να κλιμακώσει επιλέγοντας να περάσει από μια σειρά φορέων», είπε ο Motwani, μεταξύ άλλων, μέσω της ένοπλης ομάδας Hezbollah του Λιβάνου, θαλάσσιες επιθέσεις, «ή χτυπήματα μαλακών ισραηλινών στόχων παγκοσμίως».
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές υποσχέθηκαν επανειλημμένα να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ μετά το θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης – συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών της Δύναμης Quds – στην επίθεση που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Συρία.
Θεωρούν ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα απαντήσει στην επίθεση, ακόμη και χωρίς άμεση υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ωστόσο, θα μπορούσε να το κάνει επιτιθέμενο στους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Υεμένη, αντί να εξαπολύσει πλήγματα κατά του ιρανικού εδάφους.

Raishi (Πρόεδρος Ιράν): Θα τιμωρήσουμε σκληρά και αποφασιστικά, κάθε απρόσεκτη συμπεριφορά - Κλήθηκαν τρεις πρέσβεις στο υπ. Εξωτερικών

Προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raishi την Κυριακή 14/4 ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι "πιο αποφασιστική και πιο ισχυρή" σε περίπτωση που υπάρξει "απρόσεκτη συμπεριφορά" από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.
"Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε", δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Raishi σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι "εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση".
Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των αρχών των χωρών τους μετά τα ιρανικά πλήγματα εν είδει αντιποίνων που διεξήχθησαν τη χθεσινή νύχτα κατά του Ισραήλ.
Οι τρείς διπλωμάτες "κλήθηκαν στο υπουργείο, μετά τις ανεύθυνες θέσεις ορισμένων αξιωματούχων των χωρών αυτών σε σχέση με την απάντηση του Ιράν στη σειρά ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας μας", δήλωσε η ιρανική διπλωματία σε ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna και το ημιεπίσημο Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ILNA).

Επίπληξη πρέσβεων

Σύμφωνα με το Reuters, o υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Amir Abdollahyan ενημέρωσε τους πρεσβευτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών ότι το Ιράν είχε ενημερώσει για την επικείμενη επίθεση στο Ισραήλ όλες τις γειτονικές χώρες 72 ώρες πριν αυτή ξεκινήσει ενώ είχε επίσης ενημερώσει τις ΗΠΑ πως θα έχει η επίθεσή του αυτή θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα και θα γίνει αποκλειστικά "για λόγους αυτοάμυνας".
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα βγήκαν στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Hussein Salami ο οποίος δήλωσε πως η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας είχε περιορισμένο χαρακτήρα και στόχευσε μόνο στις υπηρεσίες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να επιτεθεί στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία.
Σε ανάλογους τόνους και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Mohammed Bagheri, υποστήριξε πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο, προσθέτοντας ότι στοχοθετήθηκαν μόνο "το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στις ισραηλινές υπηρεσίες τις απαραίτητες πληροφορίες" για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και "την αεροπορική βάση του Novatim, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35" που τη βομβάρδισαν".

Ο Lavrov ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσε το Ιράν πριν από την εντυπωσιακή επίθεση στο Ισραήλ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Αbdollahian ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν, για τη στρατιωτική απάντηση της Τεχεράνης στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, όπως έκανε γνωστό η Μόσχα.
«Ο επικεφαλής του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τα μέτρα που έλαβε η Τεχεράνη ως απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό και τον θάνατο Ιρανών αξιωματούχων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επιπλέον, τα δύο μέρη σημείωσαν ότι «μια πρόσθετη κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και νέες επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή».

Πάνω από 1 δισ. δολάρια κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης

Στα 5 δισεκ. σέκελ (1,35 δισεκ. δολάρια) υπολογίζεται το οικονομικό κόστος που υπέστη το Ισραήλ για την αναχαίτιση των ιρανικών drones, σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth που επικαλείται πρώην οικονομικό σύμβουλο του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου στρατού -ταξίαρχο Ram Aminach.
«Μιλάω μόνο για αναχαίτιση σε αυτά που εκτόξευσαν οι Ιρανοί και όχι για τραυματισμούς που ήταν οριακοί αυτή τη φορά. Μόνο ένας πύραυλος Arrow που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατ. δολάρια, εκτός από τις εξόδους των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εκτόξευσε 170 drones που καταρρίφθηκαν εκτός Ισραήλ, 30 πυραύλους κρουζ με τους 25 να καταρρίπτονται (κανείς δεν πέρασε στον ισραηλινό εναέριο χώρο) και 120 βαλλιστικούς πυραύλους, μερικοί εκ των οποιών διείσδυσαν στην αεράμυνα των IDF.

Οι ΗΠΑ και η CIA είχαν ζητήσει από την Τουρκία να μεσολαβήσει πριν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ο διευθυντής της CIA, William Burns είχε ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του και επικεφαλής της ΜΙΤ Ibrahim Kalin να μεσολαβήσει για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, πριν αυτή εξαπολυθεί.
Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα.
Aντάλλαξαν απόψεις για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο Kalin είχε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Hamas μετά τη συνομιλία του με τον ομόλογό του των ΗΠΑ.

Η έναρξη της επίθεσης

Λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μια επίθεση που το Institute for the Study of War χαρακτήρισε «κόπια» αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ολοκληρώθηκε το χάραμα της Κυριακής (14/4/2024).
Αρχικά το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones προς το Ισραήλ - το οποίο δέχτηκε επίθεση και από την Υεμένη και τους φιλοϊρανούς αντάρτες Houthi.
«Δεκάδες drones κατευθύνονται από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφερε αρχικά η Jerusalem Post.
Η Ιρανική επίθεση με drones εκδηλώθηκε με τρία κύματα ενώ σύμφωνα με την CENTCOM (Αμερικανική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή) εκτοξεύτηκαν και πύραυλοι cruise. 
Υπολογίζεται ότι εκτοξεύτηκαν σχεδόν 400 πύραυλοι και drones... 250 drones, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι εδάφους-εδάφους κατά του Ισραήλ.
Το δεύτερο κύμα επίθεσης ξεκίνησε ξημερώματα 2:50 ώρα Ελλάδος, καθώς λίγο νωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει πως θα εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε χώρα συνδράμει το Ισραήλ θα αποτελέσει στόχο, και το τρίτο ακολούθησε.
Σε βοήθεια του Ιράν η Hezbollah εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ.

Κατά τους Ισραηλινούς το 99% των drones αναχαιτίστηκε κυρίως μέσω της αεροπορίας και λιγότερο με το Iron Dome τον σιδερένιο θόλο.

Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.
Συγκεκριμένα, αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανέφερε πως αναχαίτισε το 99% των drones που εκτοξεύτηκαν, ενώ «προκλήθηκαν μικρές ζημιές στις υποδομές» και ορισμένοι τραυματισμοί αναφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ.
Επίσης, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε αρχικά το Sky News επικαλούμενο πηγές άμυνας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη φύση της βρετανικής συμμετοχής στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, αλλά ο υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως πρόσθετα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την Επιχείρηση Shadow, που αποτελεί τη βρετανική επιχείρηση κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στόχος των πυραύλων και drones, που εκτοξεύθηκαν από Ιράν και Υεμένη εκτιμάται ότι ήταν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα Υψώματα του Golan και την έρημο Negev.
Το Ιράν εκτόξευσε τουλάχιστον 185 drones και 36 πυραύλους cruise ως απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση του ισραηλινού στρατού στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, γράφουν οι New York Times επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότερες εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος του Ιράν, αν και ορισμένα drones απογειώθηκαν από το Ιράκ και την Υεμένη.
Εξάλλου, το Ιράν εκτόξευσε επίσης 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους.
Οι New York Times προσθέτουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν θα καθοριστεί με τους εταίρους του Τελ Αβίβ, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.

Institute for the Study of War: Θυμίζει Ουκρανία η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ...

Ομοιότητες με τις πρώτες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την ειδική επιχείρηση, βρίσκει το Institute for the Study of War (ISW) σε ανάλυσή του.
«H σύνθεση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ είναι παρόμοια με εκείνη των χτυπημάτων που η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα κατά της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον βέλτιστο τρόπο για να διαπεράσει τις δυτικού τύπου αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες» αναφέρει το ISW, τονίζοντας ότι «η Ρωσία πειραματίστηκε στην Ουκρανία με τον συνδυασμό χρήσης βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ μαζί με ιρανικά drone».
Tο Ιράν επίσης, δοκίμασε το προηγούμενο διάστημα τα αμυντικά συστήματα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω των επιθέσεων των Houthi με drone.
«Η ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ δείχνει ότι το Ιράν μαθαίνει από τους Ρώσους και τους Houthi για να αναπτύσσει όλο και πιο επικίνδυνα και αποτελεσματικά πακέτα κρούσης κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ», υποστηρίζει το ISW.
«Αναμφίβολα, αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου» με μεγάλη διαφορά, αναφέρει σε ανάλυσή του στο Sky News.

Πλήγμα ψυχολογίας με εργαλείο τον φόβο

«Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική χροιά, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα βρέθηκαν στα καταφύγια το βράδυ του Σαββάτου γνωρίζοντας ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους» Παρά την αναχαίτιση μεγάλου αριθμού drones και τις μηδενικές ανθρώπινες απώλειες το χτύπημα έπληξε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών που νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι χρειάζονται περίπου εννέα ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ καθώς πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτισή τους, ενώ η χρήση, των πυραύλων cruise αλλάζει περαιτέρω την δυναμική των πραγμάτων, σύμφωνα με την ανάλυση.
«Ακόμα και αν το Ιράν είχε βασιστεί στη στρατηγική «μέγιστη επίδειξη δύναμης/ελάχιστες επιπτώσεις», στόχος ο οποίος είναι πιο εύκολος με τα drones, η πιθανότητα κάποιου εσφαλμένου υπολογισμού παρέμενε μεγάλη» προστίθεται .

Γνώριμη μέθοδος

Mε την επιλογή των συγκεκριμένων «όπλων» η Τεχεράνη προχώρησε σε μια δοκιμασμένη μέθοδο επίθεσης αφού με drones είχε χτυπήσει πετρελαιοπαραγωγές στη Σαουδική Αραβία το 2019 σε μια κίνηση που δεν προκάλεσε καμία απώλεια ζωής αλλά κόστισε στο Ριάντ εκατομμύρια δολάρια.
Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική οπτική, σύμφωνα με το Sky News, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου αφού γνώριζαν ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους.
Από τότε που το Ισραήλ πήρε την απόφαση να σκοτώσει δύο Ιρανούς στρατηγούς μέσα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από 13 ημέρες, ήξερε ότι θα προκαλούσε αντίποινα.
Το Ιράν δήλωσε ότι η απάντησή του θα είναι «βαθμονομημένη».
Αυτό ερμηνεύτηκε ως «περιορισμένο», ώστε να μην προκαλέσει μαζική ισραηλινή αντίδραση και περιφερειακό πόλεμο.
Με την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή η εκτίμηση μπορεί να ήταν πολύ αφελής, σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης