Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - «Να αποτραπεί πάση θυσία περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση»

Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - «Να αποτραπεί πάση θυσία περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση»
«Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz
Σχετικά Άρθρα
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ ο ύπατος Ευρωπαίος εκπρόσωπος Josep Borrell, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel καταδίκασε «σθεναρά» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσω Χ.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας», ανέφερε.
«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz μέσω Χ και προειδοποίησε ότι «το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη». «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε, ενώ κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο καγκελάριος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις κατά την πτήση του προς την Κίνα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Επίσης, η Γαλλία «καταδικάζει» την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία τόνισε πως επιδεινώνει την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.
«Οι απερίσκεπτες επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ θα πυροδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί το ιρανικό καθεστώς να σταματήσει αυτή τη σοβαρή κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών David Cameron αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Σε καταδίκη της «απερίσκεπτης» επίθεσης του Ιράν με τους «αυστηρότερους όρους» είχε προβεί νωρίτερα και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak. «Το Ιράν δείχνει μία ακόμα φορά ότι έχει πρόθεση να σπείρει χάος στην πίσω αυλή του. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών μας εταίρων, περιλαμβανομένων της Ιορδανίας και του Ιράκ», ανακοίνωσε, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται επείγουσα προσπάθεια με τους συμμάχους της Βρετανίας για σταθεροποίηση της κατάστασης, αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και περισσότερης αιματοχυσίας.
Η Ιταλία παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (την πρωθυπουργό Giorgia Meloni) και τον υπουργό Άμυνας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο».
Τέλος, η Τσεχία καταδικάζει κατηγορηματικά την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν και των πληρεξουσίων του που αποφάσισαν να επιτεθούν στο Ισραήλ, αναφέρει σε post στο X το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Επαναλαμβάνουμε το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα. Η μακροχρόνια επιθετική συμπεριφορά του Ιράν εμποδίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης