Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση πολέμου στη Μέση Ανατολή, χτύπημα Ιράν με 400 drones και πυραύλους - Ισραήλ: Η απάντηση μας θα είναι πρωτοφανής

Κόλαση πολέμου στη Μέση Ανατολή, χτύπημα Ιράν με 400 drones και πυραύλους - Ισραήλ: Η απάντηση μας θα είναι πρωτοφανής
Με την εκτόξευση 335 πυραύλων και δεκάδων drones κατά του Ισραήλ άρχισαν τα αντίποινα του Ιράν για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Με τρόμο παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο πλανήτης, καθώς τα πολυαναμενόμενα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου (13/4/2024) λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκαν νωρίς την Κυριακή (14/4/2024).
Αρχικά το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones προς το Ισραήλ - το οποίο δέχτηκε επίθεση και από την Υεμένη και τους φιλοϊρανούς αντάρτες Houthi.
«Δεκάδες drones κατευθύνονται από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφερε αρχικά η Jerusalem Post.
Η Ιρανική επίθεση με drones εκδηλώθηκε με τρία κύματα ενώ σύμφωνα με την CENTCOM (Αμερικανική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή) εκτοξεύτηκαν και πύραυλοι cruise. 
Υπολογίζεται ότι εκτοξεύτηκαν σχεδόν 400 πύραυλοι και drones... 250 drones, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι εδάφους-εδάφους κατά του Ισραήλ.
Το δεύτερο κύμα επίθεσης ξεκίνησε ξημερώματα 2:50 ώρα Ελλάδος, καθώς λίγο νωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει πως θα εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε χώρα συνδράμει το Ισραήλ θα αποτελέσει στόχο, και το τρίτο ακολούθησε.
Σε βοήθεια του Ιράν η Hezbollah εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ.

Κατά τους Ισραηλινούς το 99% των drones αναχαιτίστηκε κυρίως μέσω της αεροπορίας και λιγότερο με το Iron Dome τον σιδερένιο θόλο. 
586936.jpg
Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.
Συγκεκριμένα, αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανέφερε πως αναχαίτισε το 99% των drones που εκτοξεύτηκαν, ενώ «προκλήθηκαν μικρές ζημιές στις υποδομές» και ορισμένοι τραυματισμοί αναφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ.
Επίσης, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε αρχικά το Sky News επικαλούμενο πηγές άμυνας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη φύση της βρετανικής συμμετοχής στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, αλλά ο υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως πρόσθετα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την Επιχείρηση Shadow, που αποτελεί τη βρετανική επιχείρηση κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στόχος των πυραύλων και drones, που εκτοξεύθηκαν από Ιράν και Υεμένη εκτιμάται ότι ήταν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα Υψώματα του Golan και την έρημο Negev. 

Έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο στο Ισραήλ - Netanyahu (Ισραήλ): Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα  νικήσουμε

Απάντηση στην επίθεση του Ιράν ετοιμάζει το Ισραήλ και μάλιστα, συγκαλείται έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, B. Netanyahu, σ
ε ανάρτησή του στην πλαφόρμα Χ υπόσχεται νίκη της χώρας του.
Όπως αναφέρει, «αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε».
neta_1.JPG
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το μεσημέρι

Με τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου να είναι εμφανείς, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής.
Μάλιστα, μετά από αίτημα του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής 14/3.
Όπως ανέφερε ο  πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Gilad Erdan, σε ανάρτησή του μέσω της πλατφόρμας X, ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να καταδικάσουν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
«Η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω από το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει συγκεκριμένη δράση εναντίον του Ιράν», όπως έγραψε.
erdan.JPG
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει γύρω στις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 23:00 ώρα Ελλάδας).
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.
«
Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan, ανακοίνωσε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του Σ.Α. καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». «Aναμένω (το Σ.Α.) να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν». «Το Ιράν έχει παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και έχει δείξει ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Πού είναι η φωνή σας; Πού είναι η καταδίκη σας; Ξυπνήστε!!!», έγραφε επίσης στην ανάρτησή του.

Οι IDF διαμήνυσαν ότι η ισραηλινή απάντηση προς το Ιράν, θα είναι πρωτοφανής.

«Από εμάς, το συμβάν τελείωσε», διαμηνύει η ιρανική πρεσβεία στον ΟΗΕ.
«Εάν το Ισραήλ κάνει άλλο ένα λάθος (και απαντήσει), η απάντησή μας θα είναι πολύ πιο σκληρή.
Αυτή είναι μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν του απείθαρχου ισραηλινού καθεστώτος και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρεμβαίνουν σε αυτήν» επισημαίνει.
Η ανάρτηση της ιρανικής προσβείας στον ΟΗΕ: «Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως το Ιράν δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω «αμυντικά μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της επίθεσης στο Ισραήλ. 
«Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά των στρατιωτικών επιθέσεων και της παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση.
«Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο», επισημαίνει η Τεχεράνη.

Biden: Ακλόνητη η στήριξή μας προς το Ισραήλ - Trump: Η επίθεση του Ιράν δείχνει την αδυναμία των ΗΠΑ

Την υποστήριξή του στο Ισραήλ, μετά την επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν με drones, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
«Μόλις συναντήθηκα με την εθνική ομάδα ασφαλείας για να ενημερωθώ για τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ. Η δέσμευσή μας στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στις απειλές από το Ιράν είναι ακλόνητη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, μετά τη συνάντηση με το επιτελείο Ασφαλείας.
Ο Biden μετέβη εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο, λόγω της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, ωστόσο δεν προχώρησε σε διάγγελμα, παρά τις φήμες που υπήρξαν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζονται φόβοι ότι η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε πλέον να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ.
Τούτου λεχθέντος, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα φέρει προς εξέταση την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο με το οποίο θα υποστηριχθεί το Ισραήλ και θα καθίσταται υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε, δήλωσε ο Steve Scalise, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων.
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για αυτήν την απρόκλητη επίθεση (του Ιράν)», αναφέρει σε δήλωσή του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικοινώνησε με το γραφείο του Steve Scalise, ζητώντας να διευκρινιστεί σε ποιο νομοσχέδιο αναφερόταν.
Εάν δηλαδή πρόκειται για νομοσχέδιο που αφορά αποκλειστικά βοήθεια προς το Ισραήλ ή για εκείνο συνολικού ύψους των 95 δισεκ. δολαρίων που περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 14 δισεκ. για το Ισραήλ, καθώς και επιπλέον 60 δισεκ. δολάρια για την Ουκρανία, υποστήριξη της Ταϊβάν και ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πακέτο αυτό εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Γερουσία τον Φεβρουάριο, αλλά μπλοκαρίστηκε στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων. Βασικότερος λόγος είναι η αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων σε περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Donald Trump ανέφερε πως η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ δείχνει τη «μεγάλη αδυναμία» των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Joe Biden.
«Ο Θεός να ευλογεί τον λαό του Ισραήλ. Δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», επειδή «δείχνουμε τόσο μεγάλη αδυναμία», είπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Biden, νωρίς το πρωί της Κυριακής 14/4 κατά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ για να συζητήσουν τις εχθροπραξίες με το Ιράν, ανέφερε το γραφείο του Netanyahu.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την επικοινωνία, προαναγγέλλοντας πως θα δώσει στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - «Να αποτραπεί πάση θυσία περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση»

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ ο ύπατος Ευρωπαίος εκπρόσωπος Josep Borrell, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel καταδίκασε «σθεναρά» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσω Χ.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας», ανέφερε.
«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz μέσω Χ και προειδοποίησε ότι «το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη». «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε, ενώ κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο καγκελάριος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις κατά την πτήση του προς την Κίνα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Επίσης, η Γαλλία «καταδικάζει» την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία τόνισε πως επιδεινώνει την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.
«Οι απερίσκεπτες επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ θα πυροδοτήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί το ιρανικό καθεστώς να σταματήσει αυτή τη σοβαρή κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών David Cameron αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Σε καταδίκη της «απερίσκεπτης» επίθεσης του Ιράν με τους «αυστηρότερους όρους» είχε προβεί νωρίτερα και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak. «Το Ιράν δείχνει μία ακόμα φορά ότι έχει πρόθεση να σπείρει χάος στην πίσω αυλή του. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών μας εταίρων, περιλαμβανομένων της Ιορδανίας και του Ιράκ», ανακοίνωσε, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται επείγουσα προσπάθεια με τους συμμάχους της Βρετανίας για σταθεροποίηση της κατάστασης, αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και περισσότερης αιματοχυσίας.

Η Ιταλία παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (την πρωθυπουργό Giorgia Meloni) και τον υπουργό Άμυνας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο».
Τέλος, η Τσεχία καταδικάζει κατηγορηματικά την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν και των πληρεξουσίων του που αποφάσισαν να επιτεθούν στο Ισραήλ, αναφέρει σε post στο X το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Επαναλαμβάνουμε το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα. Η μακροχρόνια επιθετική συμπεριφορά του Ιράν εμποδίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια».

Παγκόσμια καταδίκη του χτυπήματος

Ursula von der Leyen

«Kαταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, καλώντας «το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις».
Υπογραμμίζει ότι «όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή». Νωρίτερα...,

ΗΠΑ: Συνολικά 400 – 500 drones και πύραυλοι θα χτυπήσουν το Ισραήλ από Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι 400-500 drones και πύραυλοι από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τον Νότιο Λίβανο και την Υεμένη θα εκτοξευθούν κατά του Ισραήλ.
Ο αριθμός προήλθε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε επίσης από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι αναμένουν ότι η επίθεση θα είναι μεγάλη, αλλά θα επικεντρωθεί σε στρατιωτικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις και όχι σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο από το The Cradle, η Hezbollah απάντησε σε ένα ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο σε μια κίνηση που μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να συντρίψει ή να αποσπάσει την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ πριν από την ιρανική επίθεση.
Με επίσημη ανακοίνωση του το Ιράν διαβεβαίωσε την εκτόξευση πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η επίθεση του Ιράν θα είναι πιο εκτεταμένη από ότι αρχικά πίστευαν όλοι.

Σε θέσεις μάχης το Ισραήλ

Πριν από λίγο, το Ιράν εκτόξευσε drones από το έδαφός του προς το Ισραήλ και η ισραηλινή αεράμυνα παρακολουθεί όλους τους στόχους, ανέφεραν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).
«Πριν από λίγο, το Ιράν εκτόξευσε UAV από το έδαφός του προς το Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Ισραηλινού Στρατού.
«Ο Ισραηλινός Στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού και παρακολουθούν συνεχώς την επιχειρησιακή κατάσταση».
«Οι IDF παρακολουθούν όλους τους στόχους», ανέφερε.
Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Daniel Hagari είπε ότι το Ισραήλ έφερε τα αμυντικά και επιθετικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας σε θέση μάχης.
Όπως αναφέρει το Axios
λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ.
Εκτιμώμενη ώρα άφιξης πυραύλων και drones είναι περίπου στις 02:00 την Κυριακή (14/4/2024).
Ο χρόνος άφιξης των drones στο Ισραήλ εκτιμάται σε πάνω από 5 ώρες ενώ οι πύραυλοι cruise χρειάζονται 2 ώρες.
iran_missiles_c.JPG
Μόλις 12 λεπτά υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται για έναν βαλλιστικό πύραυλο να φτάσει στο Ισραήλ.
Την έναρξη της ιρανικής επίθεσης επιβεβαίωσαν νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως λίγα λεπτά αργότερα άρχισε και επίθεση με άλλα δύο κύματα από drones ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν σύμφωνα με αναφορές και από την Υεμένη.

Netanyahu: Θα απαντήσουμε στο Ιράν

Σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.
«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», σημείωσε.
«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.
Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».
Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών
Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς.
Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
iran_d_1.jpg

Ali Khamenei (Ανώτατος ηγέτης Ιράν): Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί.
«Το κακόβουλο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί», σημείωσε..
Η δήλωση ήρθε μετά τη μαζική ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους που έγινε ως απάντηση στο φονικό χτύπημα του Ισραήλ στο ισραηλινό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Ιράν – Φρουροί της Επανάστασης: Πλήττουμε στόχους στο Ισραήλ με drones και πυραύλους – Απαντάμε στα εγκλήματα των Σιωνιστών

Το Ιράν ανακοίνωσε στις 13/4/2024 την έναρξη της επίθεσης στο Ισραήλ ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό με 16 νεκρούς την 1η Απριλίου 2024.
«Σε απάντηση στο έγκλημα του Σιωνιστικού καθεστώτος που επιτέθηκε στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, η Πολεμική Αεροπορία των Φρουρών της Επανάστασης έπληξε ορισμένους στόχους στα εδάφη του Σιωνιστικού καθεστώτος με δεκάδες drones και πυραύλους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης. ΗΠΑ: Άρχισε η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την έναρξη της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Adrienne Watson επιβεβαίωσε το Σάββατο (13/4/2024) ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει την αεροπορική του επίθεση εναντίον του Ισραήλ και ο πρόεδρος Joe Biden βρίσκεται σε επαφή με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
«Το Ιράν ξεκίνησε μια αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε η Watson.

Το σενάριο για την επίθεση με drones και πυραύλους

Λίγο πριν από τις 22:30 ώρα Ελλάδας το Al Jazeera προσδιόριζε χρονικά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το CBS News είχε μεταδώσει ότι μια μεγάλη επίθεση αντιποίνων από το Ιράν στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα.
Η επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους που στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους εντός του Ισραήλ.
drones_4.jpg
Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ

Η διοίκηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων IDF ανακοίνωσε κατάσταση συναγερμού από το Σάββατο στις 23:00 τοπική ώρα (13/4/2024) και πρόσθεσε ότι όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι κλειστά την Κυριακή.
Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ευρώπη.

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Παρακολουθούμε στενά την επίθεση του Ιράν

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την «σχεδιαζόμενη επίθεση» του Ιράν και των αντιπροσώπων του και είναι έτοιμο για κάθε μέτρο με σκοπό την προστασία των πολιτών του, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yoav Gallant.
«Παρακολουθούμε στενά τη σχεδιαζόμενη επίθεση από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του εναντίον του Κράτους του Ισραήλ.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ενισχύσει τη διάταξη της αεροπορικής άμυνας αλλά και της επίθεσης», είπε ο Gallant, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα την 13/4 φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

Κυβερνοεπιθέσεις - Ιρανοί χάκερ λένε ότι βύθισαν στο σκοτάδι πόλεις του Ισραήλ

Η ιρανική ομάδα χάκερ «Cyber Avengers» αναφέρει ότι ενορχήστρωσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στο Ισραήλ, επηρεάζοντας πόλεις όπως το Τελ Αβίβ, η Netanya και άλλες.
Η ομάδα κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι απέκρυψαν αυτά τα περιστατικά ως απλά τεχνικά προβλήματα ενώ έχασαν τον έλεγχο των ηλεκτρικών τους συστημάτων.
Η ομάδα χάκερ προειδοποιεί για πρόσθετες, ισχυρές κυβερνοεπιθέσεις σε ζωτικής σημασίας ισραηλινές υποδομές.

Η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της

Η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της από το βράδυ του Σαββάτου (13/4/).
Η απόφαση αφορά όλα τα αεροσκάφη, εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mamlaka.

Επέστρεψε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden διέκοψε ταξίδι του αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14/4) και επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του, με φόντο την ένταση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Biden επέστρεψε στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν και έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του για τις εξελίξεις.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα 13/4 κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτή την «πράξη πειρατείας».
«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς. Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Adrienne Watson.

Το Ιράν κατέλαβε το ισραηλινών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC ARIES στα Στενά του Hormuz

Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό πορτογαλική σημαία αλλά ισραηλινών συμφερόντων κατελήφθη από το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν στα Στενά του Hormuz
Το πλοίο MSC ARIES έπλεε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ινδία, όταν υπέστη αεροπειρατεία κοντά στα Στενά.
Οι Ιρανοί φέρονται να κρατούν 20 Φιλιππινέζους ναυτικούς. Ισραήλ: Το Ιράν διαπράττει ομηρεία

Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι αυτό, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στα Στενά του Hormuz από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
«Το καθεστώς του Khamenei είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Hamas και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Katz.
«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», σημείωσε.Το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», προειδοποίησε ο ισραηλινός στρατός καθώς η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη, σύμμαχο της Hamas.

Σφαλιάρα για ΗΠΑ – Οι χώρες του Περσικού Κόλπου δεν δίνουν το έδαφός τους για χτυπήματα κατά του Ιράν

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου φέρονται να έχουν διαμηνύσει στις ΗΠΑ να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ιράν από το έδαφος ή τον εναέριο χώρο τους εν μέσω έξαρσης των περιφερειακών εντάσεων.
Πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, ανέφεραν στο Middle East Eye ότι οι μοναρχίες του Κόλπου καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες, ώστε να μη συνδεθούν με τυχόν αντίποινα κατά του Ιράν.
Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ, με τις ηγεσίες τους να «εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με τις λεπτομέρειες των συμφωνιών με τις ΗΠΑ και να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση των βάσεων τους που γειτνιάζουν με το Ιράν.
Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 40.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό σε βάσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Al Udeid στο Κατάρ, η οποία φιλοξενεί τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες και χρησιμεύει ως το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών - της διοίκησης που είναι υπεύθυνη για το στρατιωτικό επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Γιατί το Ιράν ζητούσε εκδίκηση από το Ισραήλ

Είναι η απάντηση της Τεχεράνης στην ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 7 ήταν αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης ανάμεσα τους και δύο ανώτεροι διοικητές της Δύναμης Quds, οι ταξίαρχοι Mohammad Reza Zahedi και ο αναπληρωτής Mohammad Hadi Haji Rahimi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης