Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση νεοφιλελεύθερων γιγάντων - Musk και Milei μοιράστηκαν την... αγάπη τους για την ελεύθερη αγορά

Συνάντηση νεοφιλελεύθερων γιγάντων - Musk και Milei μοιράστηκαν την... αγάπη τους για την ελεύθερη αγορά
«Σε ένα συναρπαστικό και εμπνευσμένο μέλλον!»
Σχετικά Άρθρα
Συνάντηση με τον Αργεντίνο πρόεδρο Javier Milei είχε στο εργοστάσιο της Tesla στο Τέξας των ΗΠΑ αργά στις 12/4, ο Elon Musk, στην πρώτη τους συνάντηση μετά από μήνες αμοιβαίου θαυμασμού στα social media.
Με άλλο λόγια, ο Λατινοαμερικανός ηγέτης και αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής, συνάντησε τον οραματιστή των καιρών μας, επισφραγίζοντας το εκκολαπτόμενο «bromance». Μία συνάντηση σαν να βγήκε από τον παράδεισο της ελεύθερης αγοράς.
Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενθουσίασαν τους θαυμαστές τους, οι δύο άνδρες αλληλοεκθειάστηκαν.
«Σε ένα συναρπαστικό και εμπνευσμένο μέλλον!» έγραψε ο Elon Musk στο X, μαζί με μια φωτογραφία του ίδιου και του κ. Milei να χαμογελούν πλατιά και να δείχνουν στην κάμερα δύο αντίχειρες, το σήμα κατατεθέν του Αργεντίνου προέδρου.
«Ζήτω η ελευθερία, διάολε!» έγραψε ο Javier Milei σε δική του ανάρτηση X.
Η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο και η δήλωση από το γραφείο του κ. Milei παρήγαγε ελάχιστα νέα, αναφέροντας ότι οι λάτρεις της ελεύθερης αγοράς συζήτησαν θέματα, που κυμαίνονταν από το αναμενόμενο (πώς να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα με τη μείωση της γραφειοκρατίας) έως άλλα θέματα (ο υπαρξιακός κίνδυνος μείωσης των γεννήσεων).
Το γραφείο του κ. Milei ανέφερε ότι ο πρόεδρος της χώρας προσφέρθηκε να βοηθήσει τον κ. Musk στη σύγκρουση μεταξύ της X (Twitter) και των βραζιλιάνικων αρχών, οι οποίες κατηγόρησαν τον Elon Musk για παρεμπόδιση επειδή αψήφησε την εντολή δικαστικού αποκλεισμού ορισμένων λογαριασμών.
Οι δυο τους συμφώνησαν επίσης να φιλοξενήσουν «μια μεγάλη εκδήλωση σύντομα στην Αργεντινή για την προώθηση των ιδεών της ελευθερίας», δήλωσε η αργεντίνικη προεδρία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όμως, πίσω από τα χαμόγελα διακυβεύονταν πολλά για την Αργεντινή.
Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ -ιδιαίτερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο η Αργεντινή οφείλει πάνω από 42 δισεκ. δολάρια- είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα της Νότιας Αμερικής, καθώς ο κ. Milei επιδιώκει να αναθεωρήσει μια διαλυμένη οικονομία με πολιτικές προσανατολισμένες στην αγορά.
Με την αναβίωση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, από τη Χιλή έως τη Βραζιλία, οι ειδικοί λένε ότι η Αργεντινή είναι πλέον έτοιμη να αναδειχθεί ως βασικός στρατηγικός εταίρος για την Ουάσιγκτον.
«Υπάρχει μια πιθανότητα η Αργεντινή να καλύψει αυτό το κενό και τελικά να γίνει στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Sergio Berensztein, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία πολιτικών συμβούλων στο Μπουένος Άιρες. «Ο Musk μπορεί να χρησιμεύσει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας να γίνει η Αργεντινή μέρος του νέου δικτύου φίλων των ΗΠΑ».
Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία του κ. Musk παρέδωσε την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink στην Αργεντινή, μια κίνηση που επευφημήθηκε από αγρότες που αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τη γεωργία υψηλής τεχνολογίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Ο Gerardo Werthein, πρεσβευτής της Αργεντινής στις ΗΠΑ, παρευρέθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής 12/4 και είπε στην εφημερίδα La Nación ότι οι κκ. Milei και Musk συζήτησαν τα τεράστια αποθέματα στρατηγικών ορυκτών της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, ενός απαραίτητου συστατικού στις μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει την Αργεντινή και είχε πολύ καλή άποψη για όλα όσα έχουμε, κυρίως το λίθιο», είπε ο κ. Werthein για τον Elon Musk.

Η αγάπη του Javier Milei για τις ελεύθερες αγορές και τη στενή ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ -μια σημαντική αλλαγή μετά από χρόνια αριστερών κυβερνήσεων που υιοθέτησαν παρεμβατικές πολιτικές και τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον- δημιούργησε ελπίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες για το λίθιο και άλλα μέταλλα που χρειάζονται να εξορυχθούν πιο κοντά στη χώρα. Οι αναλυτές λένε ότι μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση στις ΗΠΑ θα απαιτήσει πολύ περισσότερο λίθιο και άλλα βασικά προϊόντα από ό,τι η χώρα παράγει.
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μας στο μέγιστο βαθμό, ώστε να μην μεταφέρετε υλικά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ben Steinberg, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας και νυν εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην εταιρεία κυβερνητικών υποθέσεων Venn.
«Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ να εργαστούν στο εσωτερικό και με χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Αργεντινή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης