Τελευταία Νέα
Διεθνή

Izzeddin (Λιβανέζος αναλυτής): To Ιράν εξαντλεί αντοχές και πόρους του Ισραήλ, αυτή η πρώτη απάντηση

Izzeddin (Λιβανέζος αναλυτής): To Ιράν εξαντλεί αντοχές και πόρους του Ισραήλ, αυτή η πρώτη απάντηση
Το Ιράν έχει επιλέξει μια τακτική αναμονής για να εξαντλήσει περαιτέρω τους πόρους του εχθρού του
Τo Ιράν έχει ήδη ξεκινήσει να «απαντά» στο Ισραήλ για το χτύπημα στο προξενείο του με μια...παθητική αναμονή που στόχο έχει να εξαντλήσει το Ισραήλ, τονίζει σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, ο Λιβανέζος εμπειρογνώμοντας Ali Izzedin.
Την ώρα που το Ιράν δίνει σήμα σε συμμάχους και χώρες της Δύσης ότι θα απαντήσει σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό με «βαθμονομημένο» τρόπο για να αποφύγει μια συνολική περιφερειακή σύγκρουση και πως δεν θα επιτεθεί πρώτο στο Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Λιβανέζος πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος Ali Izzedin, δίνει την πιθανή απάντηση του Ιράν στο χτύπημα του Ισραήλ και αυτή θα δοθεί πιθανώς με τη συμμετοχή όλων των μετώπων της αντίστασης στην περιοχή

Το Ιράν έχει επιλέξει μια τακτική αναμονής για να εξαντλήσει περαιτέρω τους πόρους του εχθρού του.

«Παράλληλα με την ιρανική απάντηση θα χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέτωπα της αντίστασης στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία για να διαπεράσουν τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας», ενώ, μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους μπορεί να πραγματοποιηθούν από τον νότιο Λίβανο, πιθανές επιθέσεις με ρουκέτες και drones από το Ιράκ, την Υεμένη και το συριακό έδαφος.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Τεχεράνη θα αντέξει μια παύση πριν από την απάντηση, ώστε «η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση και τα συστήματα αεράμυνας να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας, η οποία κοστίζει στον στρατό εκατομμύρια δολάρια καθημερινά».
«Η οικονομική κατάσταση στο Ισραήλ είναι πολύ δύσκολη λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, όλα αυτά εξαντλούν την οικονομία και επηρεάζουν τον στρατό και τις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ, έτσι πολλές δυτικές χώρες ενήργησαν ως μεσολαβητές προκειμένου για να επιτευχθεί ο μετριασμός του ανταποδοτικού χτυπήματος του Ιράν», πρόσθεσε.

Οι στόχοι των αντιποίνων του Ιράν θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και ισραηλινές πρεσβείες, πιστεύει ο ειδικός.

Ταυτόχρονα, ακόμη και στην περίπτωση μιας επιτυχημένης ιρανικής επιχείρησης για την πρόκληση «επείγοντων χτυπημάτων», το Τελ Αβίβ είναι απίθανο να τολμήσει να επιτεθεί άμεσα στο Ιράν ως απάντηση, επειδή «η Nique δεν θέλει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην περιοχή». Το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει νέα πλήγματα στους στόχους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στη Συρία ή να επιτεθεί σε άλλες ιρανικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή, είπε ο Izzeddin.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο δυτικός Τύπος υπερβάλλει σκόπιμα την κλίμακα μιας πιθανής ιρανικής απάντησης για να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Τεχεράνης στα μάτια των συμμάχων, εάν η πραγματική απάντηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.
Το CBS News, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε προηγουμένως ότι η Ουάσιγκτον περίμενε μια επίθεση από το Ιράν αργά στις 12 προς 13 Απριλίου χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ.

Δικαίωμα και τίμημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας πιθανής κλιμάκωσης, το Ισραήλ διαβεβαιώνει με κάθε δυνατό τρόπο το Ισραήλ ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους στην αντιμετώπιση οποιoνδήποτε απειλών που προέρχονται από το Ιράν και τους δορυφόρους του.
Yπενθυμίζεται ότι το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «αντιπροσωπεύει το δικαίωμα» να απαντήσει στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Γενικό Προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και να καθορίσει ακριβώς πώς θα «τιμωρήσει τον επιτιθέμενο».
Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτήν την επίθεση.
Οι ηγέτες των κινημάτων αντίστασης στην περιοχή δήλωσαν την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλοι οι δυνατοί πόροι στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ για να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης