Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαλιάρα για ΗΠΑ – Οι χώρες του Περσικού Κόλπου δεν δίνουν το έδαφός τους για χτυπήματα κατά του Ιράν

Σφαλιάρα για ΗΠΑ – Οι χώρες του Περσικού Κόλπου δεν δίνουν το έδαφός τους για χτυπήματα κατά του Ιράν
Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ
Οι χώρες του Περσικού Κόλπου φέρονται να έχουν διαμηνύσει στις ΗΠΑ να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ιράν από το έδαφος ή τον εναέριο χώρο τους εν μέσω έξαρσης των περιφερειακών εντάσεων.
Πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, ανέφεραν στο Middle East Eye ότι οι μοναρχίες του Κόλπου καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες, ώστε να μη συνδεθούν με τυχόν αντίποινα κατά του Ιράν.
Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ, με τις ηγεσίες τους να «εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με τις λεπτομέρειες των συμφωνιών με τις ΗΠΑ και να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση των βάσεων τους που γειτνιάζουν με το Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 40.000 στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 40.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό σε βάσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Al Udeid στο Κατάρ, η οποία φιλοξενεί τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες και χρησιμεύει ως το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών - της διοίκησης που είναι υπεύθυνη για το στρατιωτικό επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Το κοντινό Μπαχρέιν φιλοξενεί έως και 7.000 στρατιώτες και τον Πέμπτο Στόλο των ΗΠΑ – ο οποίος επιχειρεί στον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα και μέρος του Ινδικού Ωκεανού.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης φρουρά 15.000 στρατιωτών στο Κουβέιτ, τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 2.700 στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία.
Το Ομάν φιλοξενεί μερικές εκατοντάδες στρατεύματα των ΗΠΑ και επιτρέπει στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιεί υπερπτήσεις και προσγειώσεις.
Η ολοένα και πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική των δυνάμεων του Κόλπου είναι δυνητικά μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ουάσιγκτον, η οποία για πολλές δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (και ειδικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο) ήταν σε θέση να στηρίζεται στις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης