Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται το χάος! - Το Ιράν θα εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους, 100 drones κατά Ισραήλ - Κατέλαβε πλοίο στα Στενά του Hormuz

Έρχεται το χάος! - Το Ιράν θα εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους, 100 drones κατά Ισραήλ -  Κατέλαβε πλοίο στα Στενά του Hormuz
Εάν η επίθεση στην πρεσβεία μείνει ατιμώρητη, το επόμενο χτύπημα του Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει σε ιρανικό έδαφος.
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές upd)Το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει 100 drones, δεκάδες πύραυλους στο Ισραήλ... άμεσα, σύμφωνα με το CBS News και είναι έτοιμο να το κάνει, σύμφωνα με πηγές του, παρά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να μην το κάνει.
Το αμερικανικό δίκτυο επικαλούμενο δύο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ανέφερε αργά το βράδυ της Παρασκευής 12 Απριλίου ότι μια μεγάλη επίθεση αντιποίνων από το Ιράν στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα.
Η επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους που στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους εντός του Ισραήλ.
Η Τεχεράνη μπορεί να επιλέξει ένα χτύπημα μικρότερης κλίμακας για να αποφύγει μια δραματική κλιμάκωση.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εν μέσω πολλαπλών απειλών και εκτιμήσεων των μυστικών υπηρεσιών ότι το Ιράν σχεδιάζει να αντιδράσει κατά της επίθεσης στην πρεσβεία του στη Δαμασκό.
Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας, έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι το Ιράν θα απαντήσει.
Παρά τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να ηρεμήσουν το Ιράν και να περιορίσουν την κατάσταση, η Τεχεράνη πιθανότατα θα αντεπιτεθεί προκειμένου να αποκαταστήσει την αποτροπή με το Ισραήλ.

Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ

Η διοίκηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων IDF ανακοίνωσε κατάσταση συναγερμού από το Σάββατο στις 23:00 τοπική ώρα (13/4/2024) και πρόσθεσε ότι όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι κλειστά την Κυριακή.
Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουγγαρία.

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Παρακολουθούμε στενά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ιράν

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την «σχεδιαζόμενη επίθεση» του Ιράν και των αντιπροσώπων του και είναι έτοιμο για κάθε μέτρο με σκοπό την προστασία των πολιτών του, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yoav Gallant.
«Παρακολουθούμε στενά τη σχεδιαζόμενη επίθεση από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του εναντίον του Κράτους του Ισραήλ.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ενισχύσει τη διάταξη της αεροπορικής άμυνας αλλά και της επίθεσης», είπε ο Gallant, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα 13/4 φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.
«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο Israel Katz στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.
Νωρίτερα, είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία.

Al Jazeera: Το Ιράν είναι πολύ πιθανό να επιτεθεί στο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4)

Το Ιράν είναι πολύ πιθανό να εξαπολύσει τα πολυαναμενόμενα αντίποινα κατά του Ισραήλ τις επόμενες ώρες, όπως μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου (13/4/2024) το Al Jazeera.
Το Ιράν θα εξαπολύσει την επίθεσή του στο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής (14 Απριλίου), αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο μέσο ενημέρωσης.

Κυβερνοεπιθέσεις - Ιρανοί χάκερ λένε ότι βύθισαν στο σκοτάδι πόλεις του Ισραήλ

Η ιρανική ομάδα χάκερ «Cyber Avengers» αναφέρει ότι ενορχήστρωσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στο Ισραήλ, επηρεάζοντας πόλεις όπως το Τελ Αβίβ, η Netanya και άλλες.
Η ομάδα κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι απέκρυψαν αυτά τα περιστατικά ως απλά τεχνικά προβλήματα ενώ έχασαν τον έλεγχο των ηλεκτρικών τους συστημάτων.
Η ομάδα χάκερ προειδοποιεί για πρόσθετες, ισχυρές κυβερνοεπιθέσεις σε ζωτικής σημασίας ισραηλινές υποδομές.

Η Ιορδανία κλείνει τον εναέριο χώρο της

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο της από το βράδυ του Σαββάτου (13/4/2024).
Η απόφαση αφορά όλα τα αεροσκάφη, εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mamlaka.

Το Ιράν κατέλαβε το πορτογαλικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC ARIES στα Στενά του Ορμούζ

Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό πορτογαλική σημαία αλλά ισραηλινών συμφερόντων κατελήφθη από το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν στα Στενά του Hormuz
Το πλοίο MSC ARIES έπλεε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ινδία, όταν υπέστη αεροπειρατεία κοντά στα Στενά.
Οι Ιρανοί φέρονται να κρατούν 20 Φιλιππινέζους ναυτικούς. Ισραήλ: Το Ιράν διαπράττει ομηρεία

Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι αυτό, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στα Στενά του Hormuz από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
«Το καθεστώς του Khamenei είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Hamas και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Katz.
«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», σημείωσε.Το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», προειδοποίησε ο ισραηλινός στρατός καθώς η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη, σύμμαχο της Hamas.

Σφαλιάρα για ΗΠΑ – Οι χώρες του Περσικού Κόλπου δεν δίνουν το έδαφός τους για χτυπήματα κατά του Ιράν

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου φέρονται να έχουν διαμηνύσει στις ΗΠΑ να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ιράν από το έδαφος ή τον εναέριο χώρο τους εν μέσω έξαρσης των περιφερειακών εντάσεων.
Πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, ανέφεραν στο Middle East Eye ότι οι μοναρχίες του Κόλπου καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες, ώστε να μη συνδεθούν με τυχόν αντίποινα κατά του Ιράν.
Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ, με τις ηγεσίες τους να «εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με τις λεπτομέρειες των συμφωνιών με τις ΗΠΑ και να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση των βάσεων τους που γειτνιάζουν με το Ιράν.
Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 40.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό σε βάσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Al Udeid στο Κατάρ, η οποία φιλοξενεί τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες και χρησιμεύει ως το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών - της διοίκησης που είναι υπεύθυνη για το στρατιωτικό επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Επέστρεψε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden διέκοψε ταξίδι του αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14/4) και επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του, με φόντο την ένταση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Biden επέστρεψε στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν και έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του για τις εξελίξεις.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα 13/4 κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτή την «πράξη πειρατείας».
«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς. Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Adrienne Watson. 

Izzeddin (Λιβανέζος αναλυτής): To Ιράν εξαντλεί αντοχές και πόρους του Ισραήλ, αυτή η πρώτη απάντηση

Τo Ιράν έχει ήδη ξεκινήσει να «απαντά» στο Ισραήλ για το χτύπημα στο προξενείο του με μια...παθητική αναμονή που στόχο έχει να εξαντλήσει το Ισραήλ, τονίζει σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, ο Λιβανέζος εμπειρογνώμοντας Ali Izzedin.
Την ώρα που το Ιράν δίνει σήμα σε συμμάχους και χώρες της Δύσης ότι θα απαντήσει σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό με «βαθμονομημένο» τρόπο για να αποφύγει μια συνολική περιφερειακή σύγκρουση και πως δεν θα επιτεθεί πρώτο στο Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Λιβανέζος πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος Ali Izzedin, δίνει την πιθανή απάντηση του Ιράν στο χτύπημα του Ισραήλ και αυτή θα δοθεί πιθανώς με τη συμμετοχή όλων των μετώπων της αντίστασης στην περιοχή
«Παράλληλα με την ιρανική απάντηση θα χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέτωπα της αντίστασης στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία για να διαπεράσουν τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας», ενώ, μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους μπορεί να πραγματοποιηθούν από τον νότιο Λίβανο, πιθανές επιθέσεις με ρουκέτες και drones από το Ιράκ, την Υεμένη και το συριακό έδαφος.

Εάν η επίθεση στην πρεσβεία μείνει ατιμώρητη, το επόμενο χτύπημα του Ισραήλ θα μπορούσε να έχει στόχο ιρανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Απριλίου η Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε πως το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει πλήγματα κατά του Ισραήλ εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση της 1ης Απριλίου στην ιρανική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, κατά την οποία τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ήταν μεταξύ των θυμάτων, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι διοικητές της Δύναμης Quds, οι ταξίαρχοι Mohammed Reza Zahedi και ο αναπληρωτής του Mohammed Hadi Hadji Rahimi.
Επικαλούμενος αναφορές των πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στη Wall Street Journal ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει αντίποινα εντός των ημερών, «πιθανόν στο ισραηλινό έδαφος» σε αντίθεση με τα ισραηλινά συμφέροντα αλλού.

Ωστόσο, το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ένα άτομο που ενημερώθηκε από την ιρανική ηγεσία ότι είπε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση από την Τεχεράνη.
Επικαλούμενοι έναν σύμβουλο του IRGC, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι Φρουροί παρείχαν στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei αρκετές επιλογές για να χτυπήσει τα ισραηλινά συμφέροντα.
Μία από τις επιλογές ήταν μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, είπε ο σύμβουλος.
Ο Khamenei δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα σχέδια.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ανησυχεί ότι μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ με τα βλήματα να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν.
«Τα σχέδια χτυπήματος - απάντησης βρίσκονται μπροστά στον Ανώτατο Ηγέτη και εξακολουθεί να σταθμίζει τον πολιτικό κίνδυνο», είπε ο σύμβουλος στο WSJ.

Biden σε Ιράν: Μην το κάνετε!

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden δήλωσε στις 12 Απριλίου ότι περιμένει μια ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ «νωρίτερα [και όχι αργότερα]», αφήνοντας να εννοηθεί σε συνέντευξη Τύπου ότι βασίζεται σε απόρρητες πληροφορίες στις οποίες ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερόταν περαιτέρω.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το μήνυμά του προς το Ιράν, ο Biden επανέλαβε αυτό που είχε προσφέρει στην Τεχεράνη τον περασμένο Οκτώβριο: «Μην το κάνετε».
«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ.
Θα στηρίξουμε το Ισραήλ.
Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα πετύχει», είπε, τονίζοντας τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί το Ισραήλ.



Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ υπόσχεται να απαντήσει σε οποιαδήποτε «ανόητη» πράξη από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI) προειδοποίησε στις 12 Απριλίου ότι θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε ανόητη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στο Ιράκ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».
«Η αμερικανική εγκληματικότητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα στην υποστήριξή της προς τη Σιωνιστική οντότητα και θεωρούμε τους Αμερικανούς πλήρως υπεύθυνους εάν οι δυνάμεις τους ή η οντότητα διαπράξουν οποιαδήποτε ανοησία στο Ιράκ ή στις χώρες του Άξονα», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση.
«Η απάντησή μας θα είναι άμεση όπου κι αν φτάσουν τα χέρια μας.
Το IRI, μια ομάδα-ομπρέλα ένοπλων μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ καθώς και εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία στις 17 Οκτωβρίου ως απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας - που ξέσπασε μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα- και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Η ομάδα ανέστειλε τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων τον περασμένο Φεβρουάριο μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση στην Ιορδανία, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από αίτημα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).
Ωστόσο, κλιμάκωσε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ξεκινώντας από τον Μάρτιο.
Η τελευταία προειδοποίηση της οργάνωσης ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σχετικά με την ισραηλινή επίθεση την 1η Απριλίου στην ιρανική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών και μελών του IRGC.
Από το χτύπημα, το IRI έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 17 επιθέσεις εναντίον στόχων στο Ισραήλ, κυρίως βάσεις του IDF και υποδομές, χρησιμοποιώντας drones αυτοκτονίας και πυραύλους κρουζ.
Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι το Ιράν θα εξαπολύσει πολύ σύντομα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Ο Tahran έχει ήδη προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην επέμβουν.
Οι προειδοποιήσεις του IRI καθιστούν σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση εναντίον του Ιράν από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με απάντηση όχι μόνο από την Τεχεράνη, αλλά και από τους συμμάχους της.

Κλείνει την πρεσβεία της στο Ιράν η Ολλανδία

Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους, όπως ανέφερε το Σάββατο 13/4, σε μία ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο των Εξωτερικών, επικαλούμενο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
H ολλανδική πρεσβεία θα κλείσει την Κυριακή 14/4, ενώ το γεγονός ότι το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα αποφασίσει αύριο, αν η πρεσβεία θα επαναλειτουργήσει την Δευτέρα 15/4, φουντώνει τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ιράν - Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης