Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gutsul (επικεφαλής Γκαγκαουζίας): Η Μολδαβία θέλει να μας στραγγαλίσει κόβοντας τη χρηματοδότηση

Gutsul (επικεφαλής Γκαγκαουζίας): Η Μολδαβία θέλει να μας στραγγαλίσει κόβοντας τη χρηματοδότηση
Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας υπενθύμισε ότι το Κισινάου σχεδίαζε να στερήσει από την περιφέρεια τη χρηματοδότηση, αλλά αυτή η προσπάθεια απέτυχε
Οι μολδαβικές αρχές θέλουν να στραγγαλίσουν τη Γκαγκαουζία, δήλωσε η επικεφαλής της ημιαυτόνομης περιφέρειας, Evgenia Gutsul, στο τηλεοπτικό κανάλι GRT.
«Βλέπουμε υπερβολική πίεση στην αυτονομία, καταλαβαίνουμε ποιους στόχους επιδιώκει η κυρίαρχη ελίτ. Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην εξάλειψη της αυτονομίας των Γκαγκαούζων», τόνισε σχετικά η Gutsul.
Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας υπενθύμισε ότι το Κισινάου σχεδίαζε να στερήσει την περιφέρεια από τη χρηματοδότηση, αλλά αυτή η προσπάθεια απέτυχε - μάλιστα οι Γκαγκαούζοι στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατάφεραν να υπερασπιστούν την παλιά διάταξη πληρωμών φόρων.
Παράλληλα, δήλωσε την ετοιμότητά της να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις αρχές της Μολδαβίας και να κάνει συμβιβασμούς ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή.
«Για κάποιο λόγο, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας με βλέπει ως εχθρό, αν και είμαι ανοιχτή στο διάλογο», σημείωσε η Gutsul.
Την περασμένη άνοιξη, η πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιφέρειας κέρδισε τις εκλογές προτάσσοντας την αυτονομία της περιοχής.
Υποστηρίχτηκε από το κόμμα Shor, το οποίο οι αρχές της Μολδαβίας κήρυξαν αντισυνταγματικό.
Άλλωστε, η πρόεδρος της χώρας Maia Sandu δεν έχει ακόμη υπογράψει διάταγμα για την έγκριση της Gutsul ως μέλους της κυβέρνησης, αν και αυτό απαιτείται από το νόμο.
Μετά τις εκλογές, το Κισινάου άρχισε να ασκεί πιέσεις στους κατοίκους και τις αρχές της περιοχής.
Τον Οκτώβριο του 2023, το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας υποστήριξε την πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος «Δράση και Αλληλεγγύη», σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές ΦΠΑ σε οικονομικούς παράγοντες της αυτονομίας μεταφέρονται από τον δημοκρατικό προϋπολογισμό στον περιφερειακό.
Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αυτές τις τροπολογίες παράνομες.
Στον αντίποδα, η Βουλή της Μολδαβίας είναι έτοιμη να εγκρίνει εκ νέου τον σχετικό νόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης