Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική υπεροπλία, άδειασμα Ουκρανών - Άθικτη στο 90% η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας ύστερα από 2 χρόνια πολέμου

Ρωσική υπεροπλία, άδειασμα Ουκρανών - Άθικτη στο 90% η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας ύστερα από 2 χρόνια πολέμου
Οι Ρώσοι έχουν χάσει μόλις το 10% του αεροπορικού τους στόλου λέει ο Αμερικάνος στρατηγός Christopher G. Cavoli προσγειώνοντας... απότομα τους Ουκρανούς
Σε ένα ακόμα «άδειασμα» των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης προχώρησαν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ύστερα από δύο χρόνια πολέμου, το 90% της δύναμης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας παραμένει άθικτη.
Κατά τη διάρκεια ακρόασης του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Αμερικάνος στρατηγός Christopher G. Cavoli, επικεφαλής της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη υποστήριξε ότι «οι στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας, η αεροπορία μεγάλης εμβέλειας, οι ικανότητες της στον κυβερνοχώρο, στο διάστημα και στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα δεν έχουν χάσει καθόλου την ισχύ τους».
«Η πολεμική αεροπορία έχει χάσει κάποια αεροσκάφη, αλλά πρόκειται μόλις για το 10% του στόλου τους» τόνισε ο Cavoli, ο οποίος αν και υποστήριξε πως οι Ρώσοι έχουν υποστεί απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό παρόλο αυτά εξακολουθούν να τα πηγαίνουν πολύ καλά στο πεδίο της μάχης.

Μεγάλης κλίμακας επιθέσεις

Στο πλαίσιο αυτό ο Cavoli υποστήριξε πως οι Ρώσοι εξαπολύουν μεγάλης κλίμακας αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
«Η Ρωσία εξαπολύει πολύ μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κάθε λίγες μέρες, σύμφωνα με τον ρυθμό παραγωγής της…
Παράγουν, εξοικονομούν, εξαπολύουν μια μεγάλη επίθεση» τόνισε ο Cavoli.

Η εξουδετέρωση των ουκρανικών επιτυχιών

Όπως είπε, η Ουκρανία είχε κάποιες σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, ειδικά αφού κατάφερε να χτυπήσει τουλάχιστον δύο αεροσκάφη Διοίκησης και Ελέγχου A-50 Mainstay.
Ωστόσο, ο Cavoli υποστήριξε πως τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό αποφεύγοντας τις περιοχές εκείνες όπου η αεράμυνα της Ουκρανίας – μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από τη Δύση – μπορεί να τους πλήξει.
Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αποφύγει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα χρησιμοποιώντας όπλα ακινητοποίησης και έχουν τροποποιήσει την τακτική τους μετά την είσοδο στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Άδειασμα Ουκρανών

Οι τοποθετήσεις αυτές του Αμερικάνου στρατηγού αν μη τι άλλο αναμένεται να προκαλέσουν μια σχετική δυσαρέσκεια στον ουκρανικό στρατό, μια και αυτός ισχυρίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι προκαλεί συχνά μεγάλες ζημιές στο ρωσικό αεροπορικό στόλο.
Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν καταρρίψει 342 ρωσικά αεροπλάνα και 325 ελικόπτερα ενώ αναφέρουν πως από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου, οι δυνάμεις αεράμυνας τους κατέρριψαν άλλα 20 ρωσικά μαχητικά, ανάμεσα τους και το τρομερό βομβαρδιστικό Su-34 Fullback, το οποίο εξαπολύει βόμβες ολίσθησης.
Μάλιστα με αφορμή τη κατάρριψη δύο ρωσικών βομβαρδιστικών Su -34, ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Mykola Oleshchuk είχε προτείνει στους Ρώσους να το ξανασκεφτούν και να σταματήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα να στέλνουν τους αεροπόρους τους… στη «μηχανή κρέατος».

Ανεδαφικοί ισχυρισμοί

Επιπλέον, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχασε έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών καθώς προσπαθούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία μετά την πτώση της Avdiivka και άλλων οικισμών στην περιοχή του Donetsk.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, Yuriy Ihnat είπε ότι η Ουκρανία έχει βρει αρκετά «εργαλεία» για να καταστρέφει ρωσικά αεροπλάνα σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις.
Επίσης, στρατιωτικοί παρατηρητές απέδωσαν τις περισσότερες από αυτές τις καταρρίψεις ρωσικών μαχητικών στα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot.
«Η Ουκρανία γίνεται πιο επιθετική με το να ρισκάρει Patriot κοντά στην πρώτη γραμμή για να εμπλακεί με ρωσικά αεροσκάφη» είχε αναφέρει ο Justin Bronk, ερευνητής από το βρετανικό think tank RUSI.

Επιθέσεις με drones

Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες ουκρανικά drones στόχευσαν τοποθεσίες στη δυτική Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας αεροπορικής βάσης που στεγάζει μια μοίρα μαχητικών Sukhoi.
Τουλάχιστον έξι ρωσικά μαχητικά φέρεται να καταστράφηκαν στην επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία χρησιμοποίησε drones για να επιτεθεί σε τέσσερα αεροδρόμια: στο Engels, που βρίσκεται 730 χιλιόμετρα (450 μίλια) νοτιοανατολικά της Μόσχας, στο Morozovsk, που βρίσκεται 870 χιλιόμετρα (540 μίλια) νοτιοανατολικά της Μόσχας, στο Yeysk, που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) νότια της Μόσχας και στο Kursk που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα (280 μίλια) νοτιοδυτικά της Μόσχας.
Βάσει των πληροφοριών, στο Morozovsk καταγράφηκαν οι περισσότερες ζημιές, καθώς όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί, 6 αεροσκάφη καταστράφηκαν και άλλα 8 υπέστησαν ζημιές ενώ τρία βομβαρδιστικά Sukhoi-25 και δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev-95 αναφέρεται πως υπέστησαν ζημιές στο Yeysk και στο Engels.
Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Cavoli φαίνεται πως καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς και τους πανηγυρισμούς των Ουκρανών, επιβεβαιώνοντας πως οι Ρώσοι εξακολουθούν να διατηρούν την υπεροχή στον αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης