Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή- Το Ιράν υπόσχεται ...εκπλήξεις στο Ισραήλ - Όλοι σε πολεμική ετοιμότητα, οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή- Το Ιράν υπόσχεται ...εκπλήξεις στο Ισραήλ -  Όλοι σε πολεμική ετοιμότητα, οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Hossein Amir Abdollahian είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock ότι το Ιράν θα ανταποδώσει αλλά τα αντίποινα θα είναι περιορισμένα
(upd 29)  Όλος ο κόσμος περιμένει τα πολυαναμενόμενα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1η Απριλίου με 16 νεκρούς αλλά η Τεχεράνη συστήνει στο Τελ Αβίβ…υπομονή.
Ο Διοικητής της Βόρειας Περιφέρειας Αεράμυνας του Ιράν τόνισε ότι οι επιχειρησιακές μονάδες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές απειλές και αναμφίβολα ο εχθρός θα εκπλαγεί.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εκδίδουν συνεχώς ταξιδιωτικές οδηγίες για το Ισραήλ
καθώς αναμένουν να επιτεθεί πολύ σύντομα το Ιράν ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τόνισε πως το Τελ Αβίβ θα πληρώσει το τίμημα της καταπίευσης.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι έτοιμο για όλα, αναμένοντας ακόμα και μια απευθείας επίθεση από το Ιράν, διαμηνύοντας πως οποιαδήποτε απευθείας επίθεση των Ιρανών, θα σημάνει και την κατάλληλη απάντηση από την ισραηλινή πλευρά.
Πρόκειται δηλαδή για ένα σκηνικό πολέμου, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει ζήσει ποτέ έως σήμερα η πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το Ιράν δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις και πως «ζυγίζει» με πολύ προσοχή το πλήγμα που θα φέρει στο Ισραήλ και τι αυτό μπορεί να πυροδοτήσει.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο, εδράζονται οι διεθνείς πιέσεις όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλους μεγάλους «παίκτες» της παγκόσμιας κοινότητας, όπως η Κίνα και η Ρωσία, με απώτερο στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποφευχθεί το χειρότερο, το οποίο συνεπάγεται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ανάμεσα στους πλέον... θανάσιμους εχθρούς παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.
Μεταφέρουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές δυνάμεις αποτροπής και να αυξήσουμε την προστασία για τις θέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
«Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες να προσθέσουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές ότι το αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower πλέει βόρεια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας σε μια κίνηση αποτροπής.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κίνηση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου προς το Ισραήλ έχει σκοπό να είναι μια επίδειξη αποτροπής κατά του Ιράν.

Biden σε Ιράν: Μην το κάνετε

Η Τεχεράνη δεν θα πετύχει εάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ ως απάντηση στο πρόσφατο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο της Συρίας, υποστήριξε στην ύστατη έκκλησή του προς την Τεχεράνη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
«Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, ο Biden κάλεσε την Τεχεράνη να μην κάνει χρήση βίας στην παρούσα κατάσταση.
Ερωτηθείς τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει στο Ιράν τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε λιτά αλλά με σαφήνεια: «Μην το κάνετε (αυτό)».

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: Μείνετε εκτός της μάχης με το Ισραήλ για να μη δεχθείτε αντίποινα

Αυστηρή προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση έστειλε το Ιράν, προκειμένου οι ΗΠΑ να μείνουν εκτός της σύγκρουσης με το Ισραήλ γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έλθουν αντιμέτωπες με αντίποινα.
Μέσω πολλών αραβικών χωρών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έστειλε τα εξής μήνυμα στη διοίκηση Biden: Εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή θα δεχθούν επίθεση, είπαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στον Axios.
«Το μήνυμα του Ιράν ήταν ότι θα επιτεθούμε στις δυνάμεις που μας επιτίθενται, γι' αυτό μην τα βάζετε μαζί μας και δεν θα τα βάλουμε μαζί σας», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Πάντως τόσο ο Biden, όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από τις ιρανικές επιθέσεις.

Wall Street Journal: Σε 24 με 48 ώρες η επίθεση του Ιράν

Δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ θα πρέπει να αναμένεται εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών.
Οι πληροφορίες της WSJ αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια απευθείας ιρανική επίθεση από τα βόρεια ή τα νότια εδάφη του Ιράν, αν και επισημαίνεται πως η Τεχεράνη δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές της αποφάσεις.

Μήνυμα... και όροι

Όπως αναφέρεται το Ιράν, μέσω του Ομάν, έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως τα αντίποινα του... θα αποσκοπούν στην αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης ενώ βάσει των ίδιων πληροφοριών, εκτιμάται πως το πλήγμα δεν θα γίνει από το Ιράν, αλλά από κάποιον περιφερειακό πληρεξούσιο - π.χ. Hezbollah, Houthis, Hamas - που θα εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Ιρανός ΥΠΕΞ Hossein Amir Abdollahian κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Ομάν, που φέρεται να λειτουργεί ως ενδιάμεσος με τις ΗΠΑ, επισήμανε την προθυμία της Τεχεράνης να αποκλιμακώσει την ένταση, με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν κάποιες απαιτήσεις, όπως μια μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, προοπτική πάντως που απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ ή η επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Επιπλέον, το Ιράν φέρεται να ζήτησε να μην υπάρξει εμπλοκή των ΗΠΑ σε περίπτωση που φέρει ένα «ελεγχόμενο» πλήγμα στο Ισραήλ, αίτημα στο οποίο οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ιράν να μην προχωρήσει σε ενέργεια που θα πυροδοτήσει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Axios: Διαβεβαιώσεις στη Γερμανία

Δημοσίευμα του Axios υποστηρίζει πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian έδωσε τις ίδιες διαβεβαιώσεις και στη Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock, αναφέροντας ότι το Ιράν θα ανταποδώσει το χτύπημα που δέχθηκε στην πρεσβεία του στη Συρία, αλλά τα αντίποινα θα είναι περιορισμένα, έτσι ώστε να μην προκληθεί μια κλιμάκωση της έντασης.

Σκληρές απειλές

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Ayatollah Ali Khamenei υποστήριξε πως το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί για το έγκλημα που διέπραξε στη Δαμασκό της Συρίας αναφέροντας πως η επίθεση αυτή ήταν σαν να έγινε στο έδαφος του Ιράν, ενώ Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος  υποσχέθηκε ότι μετά από τα ιρανικά αντίποινα... το Ισραήλ θα εξαφανιστεί.

Ruhollah Modabber (Ιρανός αναλυτής): Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απαντήσει στα αντίποινα του Ιράν

Την θέση πως το Ισραήλ δεν θα αναγκάσει το Ιράν να μπει σε ένα παιχνίδι πολλαπλών δράσεων, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στην Τεχεράνη διατυπώνει ο Ιρανός αναλυτής Ruhollah Modabber.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti o Modabber υποστηρίζει πως το Ισραήλ έκανε ένα στρατηγικό λάθος καταστρέφοντας το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό με αεροπορική επιδρομή και δεν θα μπορέσει να απαντήσει στα αντίποινα της Τεχεράνης.

Προειδοποίηση: Άμεση, κατάλληλη απάντηση σε απευθείας χτύπημα

Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι προετοιμασμένο για όλα τα πιθανά σενάρια και προειδοποιεί το Ιράν είναι έτοιμο για τα πάντα.
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant υπογράμμισε πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει άμεσα και με την κατάλληλη απάντηση σε περίπτωση που δεχθεί απευθείας επίθεση από το Ιράν.
«Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», είπε ο Gallant κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Lloyd Austin.

Έτοιμα τα σχέδια αντίδρασης

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ynet, τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η Mossad έχουν εγκρίνει ήδη τα σχέδια αντίδρασης σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων τους.

Στο Ισραήλ ο Αμερικάνος στρατηγός, Michael Kurilla

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες και ο Αμερικάνος στρατηγός Michael Kurilla, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει σειρά επαφών με Ισραηλινούς αξιωματούχους και υπουργούς με κύριο αντικείμενο το σενάριο επίθεσης του Ιράν και «τις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια» του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε διάφορες υπηρεσίες έχουν έρθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για την πιθανή απάντηση από το Ιράν.

Washington Post: Δυσαρέσκεια Πενταγώνου

Παρά τη συνεργασία ΗΠΑ - Ισραήλ, δημοσίευμα της Washington Post επισημαίνει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Πεντάγωνο για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί από τους Ισραηλινούς για την πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με την WP, ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin και ανώτεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έπρεπε να είναι ενήμεροι για την επίθεση των Ισραηλινών, κυρίως λόγω των συνεπειών που θα προκαλούσε το χτύπημα αυτό στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εκ των προτέρων ενημέρωση θα επέτρεπαν στις αμερικανικές δυνάμεις να ενισχύσουν την άμυνα τους σε περίπτωση δυνητικής επίθεσης.

Πιέσεις ΗΠΑ σε Κίνα

Να πιέσουν το Ιράν έτσι ώστε να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ισραήλ κάλεσαν την Κίνα, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία οι ΗΠΑ.
«Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξει κλιμάκωση στην περιοχή.
Όλες οι χώρες πρέπει να καλέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller, ο οποίος τόνισε ότι ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Antony Blinken επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant για να επιβεβαιώσει τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Περιορισμοί σε Αμερικάνους διπλωμάτες

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις του προσωπικού τους στο Ισραήλ και των μελών των οικογενειών τους προληπτικά, για λόγους ασφαλείας..
«Προληπτικά, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας», αναφέρει οδηγία  από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Συστάσεις και από Γαλλία

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας «συνιστά στους Γάλλους να αποφύγουν τελείως να ταξιδέψουν τις προσεχείς ημέρες στο Ιράν, στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
Υπενθυμίζεται πως έχει ζητηθεί «η επιστροφή των οικογενειών των διπλωματικών υπαλλήλων στην Τεχεράνη», καθώς και η απαγόρευση των αποστολών Γάλλων κρατικών λειτουργών στο Ιράν.

Οι Ισραηλινοί επιχειρούν στη Γάζα

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κεντρικό τομέα.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρήσεις «ακριβείας», οι οποίες βασίζονται σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν για να «εξαλειφθούν τρομοκράτες» και να χτυπηθούν «τρομοκρατικές υποδομές στην κεντρική Γάζα».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε μονάδες από την Khan Yunis και από άλλους τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας με τον Netanyahu να μιλά για αναδίπλωση που έγινε στο πλαίσιο των σχεδιασμών για να εξαπολυθεί χερσαία επίθεση στη Rafah, η οποία κατά τον ίδιο είναι το «τελευταίο» μεγάλο οχυρό της Hamas.

Περιμένοντας... την εκεχειρία

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένονται οι απαντήσεις του Ισραήλ και της Hamas επί της πρότασης για εκεχειρία 6 εβδομάδων, κατά την οποία θα απελευθερωθούν 42 Ισραηλινοί όμηροι και περίπου 800 με 900 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η πρόταση προβλέπει επίσης την είσοδο 400 με 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα στη Γάζα καθώς και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στα βόρεια εδάφη της Γάζας.
Μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνεται κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους, την Hamas να ζητά πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, θέσεις που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά, διαμηνύοντας πως στόχος του είναι η εξουδετέρωση της Hamas.
Σημειώνεται πως κατά την εισβολή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν 1.170 άνθρωποι ενώ 250 απήχθησαν - στα χέρια της Hamas παραμένουν 129 - ενώ στη Γάζα οι νεκροί εκτιμώνται σε τουλάχιστον 33.634.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης