Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Ανησυχία στην Κύπρο για τον πόλεμο στη Γάζα

SZ: Ανησυχία στην Κύπρο για τον πόλεμο στη Γάζα
Ο γερμανικός Τύπος για τις προεκτάσεις του πολέμου στη Γάζα για την Κύπρο και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στη Ράφα.
Ως η ανατολικότερη χώρα της ΕΕ και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Βηρυτό και 300 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ, η Κύπρος είναι κάτι σαν πρώτος "συνοριοφύλακας" δίπλα στη Μέση Ανατολή. Και ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ακριβώς αυτή η εγγύτητά της χώρας προς την ανατολική πλευρά της Μεσογείου που ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα.
Τους τελευταίους μήνες η Κύπρος υποδέχεται ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες, "ιδίως Σύρους υπηκόους που διαφεύγουν από τις ακτές του Λιβάνου", όπως παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. "Από την αρχή του έτους έχουν έρθει συνολικά 2.500 πρόσφυγες. Σε αναλογία με τον πληθυσμό της Κύπρου που ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια κατοίκους, πρόκειται για τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου που έχουν κατατεθεί σε μία χώρα της ΕΕ εδώ και χρόνια".
Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες τη Βηρυτό. " "Αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος”, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. "Αλλά δεν αποτελεί λύση το να ταξιδεύουν οι μετανάστες στην Κύπρο”. Κατά την Κύπρο […] η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει οικονομικά τον Λίβανο, προκειμένου η τοπική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού εκείνων που διαφεύγουν από τη Μεσόγειο ώστε να μην κληθεί να αντιμετωπίσει η Κύπρος, δηλαδή η Ευρώπη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος. Η μεγαλύτερη ανησυχία των Κύπριων είναι η εξής: Τι θα συμβεί εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί και οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ;", εξηγεί η S.Z.
Την ίδια στιγμή "η "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου" που αναγνωρίζεται μονάχα από την Τουρκία προσφέρει μία εναλλακτική διαδρομή σε όσους θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. […] Μπορούν να ταξιδέψουν εκεί αεροπορικώς από την Τουρκία, να διασχίσουν παρανόμως τα σύνορα προς την Κύπρο και έτσι να βρεθούν στην επικράτεια της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ όμως το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει αυστηροποιήσει τη διαδικασία χορήγησης βίζας. Και η κυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο "Talk the Truth about Cyprus” όπου παρουσιάζονται παντός είδους αποτρεπτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Κύπρος […] δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν οπότε υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι διαβατηρίων στις πτήσεις για Ευρώπη", καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.

Γιορτάζοντας το Ιντ αλ-φιτρ με κονσέρβες

Καθώς οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν τη λήξη του Ραμαζανίου, στη Ράφα "επικρατεί πένθος, φόβος και ενόψει της ισραηλινής επίθεσης που έχει ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες", γράφει η tageszeitung.
""Ο κόσμος περιμένει από μας να διατηρούμε την ελπίδα μας ενώ εμείς περιμένουμε τη θανατική μας καταδίκη”, δηλώνει ο Αμπού Μοχάμεντ Αλμάσρι από τη Ράφα. Ο πατέρας οκτώ παιδιών μπόρεσε να μαζέψει μονάχα μερικές κονσέρβες για την οικογένειά του που μένει μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους σε μία αίθουσα πανεπιστημίου στη Ράφα. Ο άλλοτε καθηγητής πανεπιστημίου εκτιμά πως η ισραηλινή επίθεση θα προκαλέσει θανάτους και καταστροφές αλλά δεν θα καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς".
Με τις ισραηλινές επιθέσεις από αέρος να συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας προέκυψε χθες βράδυ και η είδηση πως "τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς στο εξωτερικό, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκαν", όπως αναφέρει η Welt – μία πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από τη Χαμάς και από τον ισραηλινό στρατό που έκανε λόγο για στοχευμένες δολοφονίες.
"Ο Χανίγια θεωρείται ως το νούμερο 1 της Χαμάς και διευθύνει το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης από το Κατάρ. […] Επιπλέον μαζί με τον Γιαχία Σινουάρ τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τον στρατιωτικό ηγέτης της οργάνωσης Μοχάμεντ Ντέιφ, θεωρείται και ως ένας από τους ενορχηστρωτές της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης