Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πέθανε ο σταρ του αθλητισμού O. J. Simpson - Βρέθηκε στο επίκεντρο της «δίκης του αιώνα»

ΗΠΑ: Πέθανε ο σταρ του αθλητισμού O. J. Simpson - Βρέθηκε στο επίκεντρο της «δίκης του αιώνα»
Η δίκη θεωρήθηκε ιστορικά σημαντική για την ευρεία διαίρεση ως αντίδραση στην ετυμηγορία από το κοινό
Πέθανε ο O. J. Simpson, πρώην σταρ του αμερικανικού ράγκμπι, ηθοποιός, που αθωώθηκε στη «δίκη του αιώνα», όπως έκανε γνωστό η οικογένειά του.
Ο Orenthal James Simpson γνωστός με το παρατσούκλι «The Juice» δικάστηκε και αθωώθηκε για τη διπλή δολοφονία της πρώην συζύγου του, Nicole Brown Simpson και του εραστή της Ronald Goldman.
Το ζευγάρι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από στη γειτονιά Brentwood του Λος Άντζελες τη νύχτα της 12ης Ιουνίου 1994.
Η δίκη διήρκεσε έντεκα μήνες, από τις 9 Νοεμβρίου 1994 έως τις 3 Οκτωβρίου 1995.


Ο Simpson κατηγορήθηκε επισήμως για τις δολοφονίες στις 17 Ιουνίου, αφού οι ερευνητές βρήκαν ένα αιματοβαμμένο γάντι στην κατοχή του.
Αφού δεν παραδόθηκε στον συμφωνημένο χρόνο, έγινε αντικείμενο καταδίωξης χαμηλής ταχύτητας με ένα λευκό SUV Ford Bronco του 1993 που ανήκε και οδηγούσε ο φίλος του, Al Cowlings.
Τα δίκτυα διέκοψαν την κάλυψη των τελικών του NBA του 1994 για να μεταδώσουν ζωντανά την καταδίωξη, την οποίαν παρακολούθησαν περίπου 95 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η καταδίωξη και η σύλληψη του Simpson αργότερα την ίδια μέρα ήταν από τα γεγονότα με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στην αμερικανική ιστορία.
Η δίκη θεωρήθηκε ιστορικά σημαντική για την ευρεία διαίρεση ως αντίδραση στην ετυμηγορία από το κοινό.
Οι απόψεις των παρατηρητών για την ετυμηγορία σχετίζονταν με την εθνικότητα τους και τα μέσα ενημέρωσης το ονόμασαν αυτό το «φυλετικό χάσμα».
Μια δημοσκόπηση με κατοίκους της κομητείας του Λος Άντζελες έδειξε ότι οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί πίστευαν ότι η απόφαση για την αθώωσή του ήταν ορθή, ενώ η πλειονοψηφία των λευκών θεώρησε ότι ήταν ακύρωση των ενόρκων με ρατσιστικά κίνητρα από την ως επί το πλείστον αφροαμερικανική κριτική επιτροπή.
Πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το «χάσμα» έχει μειωθεί μετά τη δίκη.
Μετά τη δίκη, ο πατέρας της Goldman υπέβαλε πολιτική αγωγή κατά του Simpson.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1997, η επιτροπή βρήκε ομόφωνα τον Simpson υπεύθυνο για τους δύο θανάτους.
Στην οικογένεια Goldman επιδικάστηκαν αποζημιώσεις και αποζημιώσεις συνολικού ύψους 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων (61,1 εκατομμύρια δολάρια σε δολλάρια 2022).
Το 2000, ο O. J. Simpson έφυγε από την Καλιφόρνια για τη Φλόριντα, μια από τις λίγες πολιτείες όπου προσωπικά περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια και συντάξεις δεν μπορούν να κατασχεθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων που υπάρχουν σε άλλες πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης