Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ στην Ουκρανία με την επιστράτευση – «Κρυφός» ο νόμος Zelensky - Σάλος με το τέλος της αποστράτευσης, σοκάρει στρατηγός

Θρίλερ στην Ουκρανία με την επιστράτευση – «Κρυφός» ο νόμος Zelensky - Σάλος με το τέλος της αποστράτευσης, σοκάρει στρατηγός
Υπάρχει ένα θρίλερ σε εξέλιξη σε σχέση με τον νόμο, καθώς το κείμενο που εγκρίθηκε, δεν δημοσιεύθηκε και το ακριβές περιεχόμενό του κρατήθηκε μυστικό
Σχετικά Άρθρα
Το Verkhovna Rada (Ουκρανικό Κοινοβούλιο) ενέκρινε σε δεύτερη και τελευταία ανάγνωση το νόμο που αυστηροποιεί τους κανόνες για την επιστράτευση στην Ουκρανία, ο οποίος προκαλεί μεγάλη αναταραχή στον ουκρανικό πληθυσμό.
Ειδικότερα, 283 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 21 καταψήφισαν και 15 απείχαν.
Έτσι, ο νόμος ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία.
Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη διαδικασία επιστράτευσης και αποσαφήνιση των κατηγοριών ατόμων που υπόκεινται σε στράτευση.
Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να επιστρατευθούν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Strana υπολόγισε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιστρατεύσει έως και 700.000 ανθρώπους.
Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι είναι απαραίτητο να επιστρατευθούν περίπου 500.000 άνθρωποι, αν και αργότερα υπαναχώρησαν από αυτόν τον αριθμό.
Ο νόμος θα σταλεί τώρα στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για υπογραφή και μετά θα δημοσιευθεί επίσημα.
Όπως ανέφερε ο Ουκρανός βουλευτής Yaroslav Zheleznyak, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του.

Θρίλερ με τον νόμο

Πάντως υπάρχει ένα θρίλερ σε εξέλιξη σε σχέση με τον νόμο, καθώς το κείμενο που εγκρίθηκε, δεν δημοσιεύθηκε και το ακριβές περιεχόμενό του κρατήθηκε μυστικό.
Οι κύριες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων τροπολογιών και αλλαγών, διαδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης από τους βουλευτές.
Ο νόμος περιλαμβάνει διάταξη για τη μείωση της ηλικίας επιστράτευση από τα 27 στα 25, αλλά ένας ξεχωριστός νόμος που περιέχει αυτή τη διάταξη υπεγράφη από τον Zelensky νωρίτερα τον Απρίλιο.
Επίσης προβλέπει ότι η κλήση για στρατιωτική θητεία θεωρείται πως έχει επιδοθεί ακόμη και αν η απόπειρα επίδοσής της είναι ανεπιτυχής.
Ημερομηνία «παράδοσης» για την κλήση θα είναι η ημέρα που θα αποδειχθεί ότι είναι αδύνατη η παράδοση στον παραλήπτη ή 10 ημέρες μετά.
Όσοι παραβιάσουν τους κανόνες στράτευσης, θα είναι αντιμέτωποι με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, με στέρηση δικαιώματος οδήγησης και με αναγκαστική προσαγωγή στις στρατιωτικές υπηρεσίες.
Οι Ουκρανοί που διαθέτουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητα ενδέχεται να αναγκαστούν να χάσουν τα οχήματά τους ως μέρος της λεγόμενης επίταξης.
Οι τροπολογίες που προβλέπουν αποστράτευση στρατιωτικών μετά από 36 μήνες υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων 18 μηνών στην πρώτη γραμμή, καταργούνται.

Ιδέα του Syrsky οι κρυφές διατάξεις

Ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αφαίρεση της ρήτρας αποστράτευσης από τον νόμο ήταν ιδέα του Ουκρανού Ανώτατου Διοικητή Alexander Syrsky, ο οποίος έγραψε μια επιστολή για το σκοπό αυτό στον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov.
Από το νομοσχέδιο απουσιάζουν επίσης διατάξεις για πρόσθετες πληρωμές σε στρατιωτικούς στην πρώτη γραμμή.
Ο νόμος για τις επιστρατεύσεις προκαλούν μεγάλες εντάσεις στην ουκρανική κοινωνία.
Από τα τέλη του 2023, τόσο ουκρανικά όσο και δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν για την λειψανδρία στην πρώτη γραμμή, αναγκάζοντας τον ουκρανικό στρατό να εγκαταλείπει όλο και περισσότερες θέσεις.
Ωστόσο, ο νόμος δεν εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham (που έχει καταγραφεί ως τρομοκράτης και εξτρεμιστής στη Ρωσία) είχε συνδέσει τους αυστηρότερους κανόνες επιστράτευσης με την αποστολής νέας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για την επιστράτευση κατατέθηκε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, μετά από αρκετούς μήνες συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Πιέσεις Zelensky στο Κοινοβούλιο

Στις 10 Ιανουαρίου 2024, εστάλη για αναθεώρηση και επανατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου.
Στις 7 Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο το ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση, μετά την οποία οι βουλευτές πρότειναν περισσότερες από 4.000 τροπολογίες στο κείμενο.
Βρίσκονταν υπό εξέταση για περισσότερο από δύο μήνες.
Ο ίδιος ο Zelensky, ο οποίος δήλωνε πως έχασε την υπομονή του με το Κοινοβούλιο κατηγόρησε τους βουλευτές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι καθυστερούν την εξέταση του νομοσχεδίου και ζήτησε να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.
Αναγνώρισε επίσης ότι η καθυστέρηση στην ενίσχυση της επιστράτευσης οδήγησε τη Δύση να αμφισβητήσει την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης προς το Κίεβο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος διαβεβαίωνε τακτικά τους εταίρους του ότι, παρά τις δυσκολίες, το κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Sodol (Ουκρανός στρατηγός): Δεν μπορούμε να κρατήσουμε το μέτωπο – Ο ρωσικός στρατός είναι 10 φορές μεγαλύτερος

O αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη ζώνη μάχης είναι 7 έως 10 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ουκρανικών, δήλωσε ο αντιστράτηγος Yury Sodol, διοικητής των κοινών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού.
«Ο εχθρός μας ξεπερνάει επτά έως δέκα φορές. Μας λείπει ανθρώπινο δυναμικό», είπε, απευθυνόμενος στο Verkhovna Rada, σύμφωνα με ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύτηκε από τον βουλευτή Alexey Goncharenko.
Ο Sodol πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα, οι ταξιαρχίες είναι σε θέση να κρατήσουν μόνο ένα τμήμα μήκους πέντε χιλιομέτρων της πρώτης γραμμής, πολύ μακριά από τα 15 χιλιόμετρα που χρειάζονται.
Νωρίτερα την Πέμπτη (11/4/2024), το Verkhovna Rada ψήφισε νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τους κανόνες επιστράτευσης.
Ο νόμος προκαλεί σάλο στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, καθώς θα καταστήσει δυνατή την κλήση επιπλέον εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης.

Εξαντλημένα τα ουκρανικά στρατεύματα

Για τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Άμυνας Dmitry Lazutkin ο οποίος παραδέχθηκε πως τα στρατεύματα είναι εξαντλημένα, τόνισε ότι η απόφαση κρίθηκε αναγκαία ώστε να μην αποδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις που αμύνονται απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα.
Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει νέο νομοσχέδιο για τις εναλλασσόμενες εκ περιτροπής στρατιωτικές δυνάμεις εντός οκτώ μηνών.
Οι στρατιώτες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ότι έχουν σοκαριστεί.
«Είναι καταστροφή. Είναι απλά βάναυσο. Τι έχουν στο κεφάλι τους;» απάντησε ο 46χρονος Oleksandr που υπηρετεί στην ανατολική περιφέρεια του Donetsk.
«Κάποιος που ξέρει πότε θα αποστρατευτεί θα έχει διαφορετική στάση απέναντι στην υπηρεσία. Αν είμαστε σαν σκλάβοι, τότε αυτό δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό», προέβλεψε.
Στις αρχές Απριλίου, ο Zelensky είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από τα 27 στα 25 έτη της ηλικίας στην οποία μπορεί κανείς να επιστρατευθεί, ώστε να διευρύνει τον κύκλο των εν δυνάμει νεοσύλλεκτων.
Τον Δεκέμβριο του 2023 δήλωσε ότι ο στρατός του είχε προτείνει να στρατολογηθούν έως και 500.000 επιπλέον άτομα, αριθμός που έκτοτε αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον Syrsky.

Απελπισία και άγριο ξύλο σε νέους που προσπαθούν να αποφύγουν την κρεατομηχανή του πολέμου

Απελπισία και πανικός επικρατούν στο καθεστώς του Κιέβου, λόγω των μεγάλων απωλειών ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται η χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία, φαινόμενο που εντείνεται, καθώς αρκετοί νεαροί υπό στράτευση δεν θέλουν να σταλούν στο πεδίο της μάχης και προσπαθούν να διαφύγουν προς το εξωτερικό.
Μάλιστα, αποκαλυπτικά video καταγράφουν το άγριο ξύλο που ρίχνουν οι ουκρανικές αρχές σε άντρες που πιάστηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, προσπαθώντας να διαφύγουν, πριν στρατολογηθούν. Ωστόσο άλλοι τα καταφέρουν.
Πολλοί φαίνονται να τους αποκαλούν δειλούς, ενώ κάποιοι άλλοι τους αποκαλούν προδότες.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι για να πεθάνουν. Και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς.
Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας από τους διακινητές που παραδέχεται ότι δεν ντρέπεται καθόλου για τη δράση του.

Βίαιες συλλήψεις σε αρνητές στράτευσης

Σε αυτή τη φάση, η απόπειρα της Ουκρανίας να επιλύσει το ζήτημα της λειψανδρίας φαίνεται μάταιη.
Ο στρατός χρειάζεται νεοσύλλεκτους.
Παρόλα αυτά χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθούν να φύγουν για Ουκρανία.
Κάθε εβδομάδα, οι Αρχές συλλαμβάνουν τόσο άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν, όσο και άτομα που θεωρούνται ύποπτα για αρνητές στράτευσης. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης