Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εάν το TOS – 1 έκαψε την Ουκρανία, το TOS -3 θα την απανθρακώσει – Ο Ρωσικός Δράκος εξαφανίζει τα πάντα στα 40.000 τετραγωνικά μέτρα

Εάν το TOS – 1 έκαψε την Ουκρανία, το TOS -3 θα την απανθρακώσει – Ο Ρωσικός Δράκος εξαφανίζει τα πάντα στα 40.000 τετραγωνικά μέτρα
Τα θερμοβαρικά πυρομαχικά είναι επί της ουσίας βόμβες διπλής λειτουργίας, που απορροφούν το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα χώρο και προκαλούν έκρηξη σε υψηλότατη θερμοκρασία
Τον διάδοχο του συστήματος με θερμοβαρικούς πυραύλους, του TOS – 1A 220 χιλιοστών, που έχει διαπρέψει στην Ουκρανία, ανέπτυξε ο ρωσικός αμυντικός κολοσσός Rostec.
Ο Διευθυντής Συστημάτων Όπλων της Rostec, Bekhan Ozdoev, δήλωσε στις 8 Απριλίου 2024 ότι το πρωτότυπο του συστήματος έχει ήδη κατασκευαστεί, με το εργοστάσιο Omsktransmash να έχει ήδη καταθέσει αίτηση για την καταχώριση του εμπορικού σήματος του νέου υπερόπλου, TOS-3 «Dragon».
«Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν τα βαριά φλογοβόλα συστήματα TOS-1 Solntsepyok και TOS-2 Tosochka.
Αυτά είναι ισχυρά όπλα που έχουν καλή απόδοση στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Τώρα έχουμε έτοιμη τη δημιουργία ενός νέου συστήματος βαρέων φλογοβόλων TOS-3.
Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο όχημα, που θα είναι εξοπλισμένο με νέο εκτοξευτή.
Αυτό θα αυξήσει το εύρος βολής και θα χρησιμοποιήσει νέα πυρομαχικά», δήλωσε ο Ozdoev σχετικά με την ανάπτυξη του νέου συστήματος.
tos_12.jpg

Σημαντικές βελτιώσεις


Οι δυνατότητες του TOS-1A έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Ερευνών Vladimir Pimenov, να έχει αποκαλύψει λίγο πριν από τη δήλωση του διευθυντή Ozdoev ότι ένα νέο σύστημα πλοήγησης είχε «βελτιώσει την ακρίβεια λειτουργίας του».
«Τα στρατεύματα CBR (Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας) μας ρώτησαν εάν έχουμε ερευνητικές προτάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία του Solntsepyok σε θέσεις βολής.
Προσφέραμε το δικό μας σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο καθιστά δυνατή τη μείωση του χρόνου μάχης σε θέση βολής» διευκρίνισε. όπως γράφει το Military Watch Magazine.
tos_1_3.jpeg

Πυρομαχικά διπλής λειτουργίας – Εξαϋλώνουν ανθρώπινα σώματα, καταστρέφουν οχυρά και σπήλαια

Τα θερμοβαρικά πυρομαχικά του TOS-1A είναι επί της ουσίας βόμβες διπλής λειτουργίας, που απορροφούν το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα χώρο και προκαλούν έκρηξη σε υψηλότατη θερμοκρασία.
Στο πρώτο στάδιο της έκρηξης η βόμβα σκορπίζει ένα νέφος μικροσκοπικών υλικών, από καύσιμο με βάση τον άνθρακα μέχρι θραύσματα μετάλλου.
Στο δεύτερο, προκαλείται ανάφλεξη αυτού του νέφους που προκαλεί μια μπάλα φωτιάς, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο τριγύρω.
Το κύμα της εκρήξεως μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό όπλο και είναι ικανό να εξαϋλώσει τα ανθρώπινα σώματα που πλήττει.
Πρόκειται για το βέλτιστο όπλο για την εξουδετέρωση των χερσαίων δυνάμεων του εχθρού σε οχυρωμένες θέσεις και μπορεί να καταστρέψει κτίρια, σπήλαια, χαρακώματα και άλλες οχυρώσεις.
Το σύστημα κέρδισε την προσοχή όλων στην Ουκρανία παρέχοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις και έχει συμπληρωθεί με την αυξανόμενη χρήση θερμοβαρικών πυρομαχικών ολίσθησης υψηλού ωφέλιμου φορτίου όπως το ODAB-500 που εκτόξευσαν τα ρωσικά μαχητικά για να εκκαθαρίσουν τις ουκρανικές και συμμαχικές δυνάμεις έξω από οχυρωμένες θέσεις.
tos_3_1.JPG
Υγρό πυρ

Γενικότερα πρόκειται για ένα ανυπέρβλητο οπλικό σύστημα στην καταστροφή βαριά οχυρωμένων θέσεων των αντιπάλων.
Η μοναδική φήμη του προέρχεται από τις επιπτώσεις που προκαλεί σε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη βρεθεί απέναντι του λόγω των εμπρηστικών τύπου πυρομαχικών που εκτοξεύει ως ένα σύγχρονο μοντέρνο «υγρό πυρ».
Η πίεση που δημιουργείται από μια έκρηξη TOS-1 ανέρχεται σε 427 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα.
Το μέγεθος είναι τρομακτικό, καθώς οι περισσότερες συμβατικές εκρήξεις βομβών προκαλούν σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού και η κανονική πίεση αέρα είναι δεκατέσσερις λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα.
Τα θύματα κοντά στο κέντρο μιας ακτίνας έκρηξης TOS-1 κυριολεκτικά συνθλίβονται.
111_4.jpg

Η πρώτη πολεμική χρήση του TOS-1 Buratino καταγράφεται μεταξύ 1988 και 1989 εναντίον Αφγανών στην κοιλάδα Panjshir.
Επίσης το TOS-1 αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό, το 1999 στην πολιορκία της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Grosny όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση των Ρώσων.
Το 2003, το βελτιωμένο σύστημα TOS-1A Solntsepyok (Scorching Sunlight) τέθηκε σε λειτουργία με την εμβέλεια να εκτείνεται στα 6 χιλιόμετρα και έναν καλύτερο βαλλιστικό υπολογιστή.

tos_1_4.jpg
Τον Μάρτιο του 2020, η Ρωσία παρουσίασε έναν νέο πύραυλο για τον TOS-1A με βεληνεκές 10 χιλιομέτρων και με ένα νέο εκρηκτικό μίγμα στην κεφαλή, αυξάνοντας παράλληλα την ισχύ του.
Το 2018, τα ρωσικά στρατεύματα έλαβαν 30 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων TOS-1A Solntsepyok (Sunburn) των 220 mm.
Τον Οκτώβριο του 2017 οι Στρατιωτικές Βιομηχανίες της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Rosoboronexport για την τοπική παραγωγή του TOS-1A.
Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές το νέο TOS – 3 Dragon θα διαθέτει ό,τι καλύτερο από την πρώτη και τη δεύτερη έκδοση του συστήματος φλογοβόλων.
Η πρώτη έκδοση του TOS-1 «Buratino» κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980.
Η ρωσική βιομηχανία παρουσίασε το TOS-1A Solntsepek 10 χρόνια αργότερα.

Διαφορά στις παραλλαγές

Το TOS-1A διαθέτει 24 βλήματα διατεταγμένα σε τρεις σειρές και οκτώ στήλες.
Το TOS-2 δημιουργήθηκε το 2020 με το όνομα Tosochka.
Το σύστημα φλογοβόλων αναπτύχθηκε από την NPO Splav και μεταφέρεται από σασί τανκ T-72.
Τα φλογοβόλα TOS MLRS χρησιμοποιούνται όταν η ακρίβεια δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Καίει τα πάντα σε 40.000 τετραγωνικά μέτρα

Το υπερσύγχρονο… φλογοβόλο ενσωματώνει 24 θερμοβαρικούς πυραύλους, ικανό να εξαφανίσει τα πάντα σε 40.000 τετραγωνικά μέτρα ή αλλιώς έκταση ίση με έξι γήπεδα ποδοσφαίρου.
Η ανατροφοδότηση τους γίνεται άμεσα. Ένα βαρύ όχημα που μεταφέρει τους πυραύλους τους φορτώνει στον κινητό εκτοξευτή που έχει τοποθετηθεί σε ένα T-72 που έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει κακοτράχαλους μονοπάτια.
Τα συστήματα TOS-1A είναι «βαριά φλογοβόλα» μέσω πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων, με θερμικές ρουκέτες 220 mm. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές το επόμενο βήμα είναι να βελτιώσουν το εύρος των πυραύλων που για την ώρα μπορούν να στοχεύσουν σε εμβέλεια 6 χιλιομέτρων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης