Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χαστούκι» σε ΗΠΑ: Τα κινεζικά UAV ξεπερνούν τα... αμερικανικά drones στον πόλεμο της Ουκρανίας - «Εύθραυστα και αναποτελεσματικά»

«Χαστούκι» σε ΗΠΑ: Τα κινεζικά UAV ξεπερνούν τα... αμερικανικά drones στον πόλεμο της Ουκρανίας - «Εύθραυστα και αναποτελεσματικά»
Σύμφωνα με την WSJ, τα περισσότερα μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που αναπτύχθηκαν από αμερικανικές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να αποδώσουν σε σενάρια μάχης
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες στην ουκρανική σύγκρουση, ωθώντας τις αρχές στο Κίεβο να επανεξετάσουν τις επιλογές τους και να στραφούν σε κινεζικές εναλλακτικές για αμυντικές ανάγκες αναφέρει έκθεση της Wall Street Journal (WSJ).
Σύμφωνα με την WSJ, τα περισσότερα μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που αναπτύχθηκαν από αμερικανικές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να αποδώσουν σε σενάρια μάχης.
Αυτή η εξέλιξη πλήττει τις ελπίδες των εταιρειών, οι οποίες ανέμεναν ότι οι δοκιμές μάχης θα ενίσχυαν τις πωλήσεις και την προσοχή για τα προϊόντα τους. Επιπλέον, θέτει προκλήσεις για το Πεντάγωνο, το οποίο απαιτεί αξιόπιστη προμήθεια χιλιάδων μικρών drones για διάφορους σκοπούς.
Πηγές που αναφέρονται στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων στελεχών εταιρείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ουκρανικού προσωπικού πρώτης γραμμής, κυβερνητικών αξιωματούχων και πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, περιγράφουν διάφορα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Χαρακτηρίζονται από υπέρογκο κόστος, τεχνικές βλάβες και περίπλοκες διαδικασίες επισκευής.
Ειδικότερα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εύθραυστα και αναποτελεσματικά έναντι της ρωσικής παρεμβολής και της τεχνολογίας μπλακάουτ GPS. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου τα drones απέτυχαν να απογειωθούν, να ολοκληρώσουν αποστολές ή να επιστρέψουν με ασφάλεια.
Επιπλέον, συχνά υπολείπονται των διαφημιζόμενων αποστάσεων πτήσης και χωρητικότητας ωφέλιμου φορτίου. 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση είναι η εταιρεία Skydio με έδρα τη Silicon Valley. Παρά την αποστολή εκατοντάδων από τα πιο προηγμένα UAV της για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, η τεχνολογία αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Skydio συχνά ξέφευγαν από την πορεία τους και χάθηκαν λόγω των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ωθώντας την εταιρεία να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός νέου στόλου.
Εκτός από το Skydio, ένας άλλος αμυντικός ανάδοχος των ΗΠΑ, η AeroVironment, η οποία εξασφάλισε σύμβαση με το Πεντάγωνο για την προμήθεια drones Switchblade 300 λίγο μετά την εκτεταμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα.
Στα αρχικά στάδια, τα αμερικανικά drones Switchblade αντιμετώπισαν εμπόδια λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας.
Ωστόσο, η AeroVironment έχει αναλάβει από τότε σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει τα drones, εφαρμόζοντας ενημερώσεις και τροποποιήσεις για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.
Αρκετά στελέχη αμερικανικών εταιρειών drones παραδέχονται ότι δεν περίμεναν το επίπεδο του ηλεκτρονικού πολέμου που συναντούσε στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, το drone της Skydio, που σχεδιάστηκε το 2019 για να πληροί τα στρατιωτικά πρότυπα επικοινωνίας των ΗΠΑ, αγωνίστηκε με εξελιγμένες τεχνικές εμπλοκής.
Τα στελέχη των startup αναφέρουν επίσης τους περιορισμούς των ΗΠΑ σε εξαρτήματα και δοκιμές drone ως περιοριστικούς παράγοντες στην ικανότητά τους να καινοτομούν και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε εξελισσόμενες απειλές. Σε μια σύγκρουση όπου οι καθημερινές ενημερώσεις και αναβαθμίσεις είναι απαραίτητες, αυτοί οι περιορισμοί έχουν αποδειχθεί σημαντικό εμπόδιο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης