Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Πέρασε ο σκανδαλώδης νόμος για την κινητοποίηση - Μένει η υπογραφή Zelensky

Ουκρανία: Πέρασε ο σκανδαλώδης νόμος για την κινητοποίηση - Μένει η υπογραφή Zelensky
Tο δυναμικό της κινητοποίησης εκτιμάται ότι είναι περίπου 700.000 άτομα
Με 283 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 15 αποχές το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον σκανδαλώδη νόμο για την κινητοποίηση των Ουκρανών όσον αφορά τον πόλεμο με τη Ρωσία, θέμα που είχε προκαλέσει έντονες διαφωνίες στην κοινωνία.
Ο νόμος προβλέπει την αυστηροποίηση της διαδικασίας επιστράτευσης, κλείνει τα «παραθυράκια» και τις εξαιρέσεις και αποσαφηνίζει τις κατηγορίες των πολιτών που υπόκεινται σε κινητοποίηση, καθώς βασικό του μέλημα του ουκρανικού στρατού είναι να ενισχύσει και να ανανεώσει τις δυνάμεις του σε όλη τη γραμμή του μετώπου μια και γίνεται λόγος για τρομερές ελλείψεις και εξάντληση των Ουκρανών στρατιωτών.
Όσοι παραβιάσουν τους κανόνες στράτευσης, θα είναι αντιμέτωποι με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, με στέρηση δικαιώματος οδήγησης και με αναγκαστική προσαγωγή στις στρατιωτικές υπηρεσίες.
Δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας Strana αναφέρει πως το δυναμικό κινητοποίησης στην Ουκρανία είναι περίπου 700.000 άτομα.
Αν και σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, οι Ουκρανοί φέρονταν να χρειάζονται περίπου 500.000 στρατιώτες για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πολέμου, πλέον υποστηρίζουν πως ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί αισθητά, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν τι αριθμός πολιτών πρόκειται να κινητοποιηθεί.

Θέλει υπογραφή Zelensky

Πλέον, για να γίνει νόμος του κράτους, απαιτείται η υπογραφή του προέδρου, Volodymyr Zelensky, κάτι που θεωρείται σίγουρο πως θα συμβεί.
Ανάμεσα στις βασικές προβλέψεις του νόμου, είναι ότι καταργείται η πρόβλεψη για την ημερομηνία αποστράτευσης για τους Ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέτωπο.
Σημειώνεται πως ο Zelensky έχει ήδη υπογράψει νομοσχέδια που προβλέπουν τη μείωση από τα 27 στα 25 έτη για την ηλικία στράτευσης, που απαιτούν επιπλέον ιατρικές εξετάσεις σε όσους χορηγήθηκαν εξαιρέσεις στράτευσης λόγω αναπηρίας.

Μήνυμα

Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός βουλευτής Oleksandr Fedienko υποστήριξε ότι με το νόμο αυτό οι Ουκρανοί στέλνουν μήνυμα στους συμμάχους του ότι είναι έτοιμοι να ανακαταλάβουν τα εδάφη τους.
«Χρειαζόμαστε όπλα» υποστήριξε ο Fedienko ενώ ο Oleksandr Pavliuk, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε πως «όση βοήθεια κι αν λάβουμε, όσα όπλα κι αν έχουμε, μας λείπουν άνθρωποι!
Ο εξοπλισμός δεν οδηγεί μόνος του, το όπλο δεν πυροβολεί μόνο του και το drone δεν θα πετάξει μόνο του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης