Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αμόκ οι Φινλανδοί: Ετοιμαστείστε για πόλεμο με τη Ρωσία… αλλά δεν θα μας επιτεθεί έως το 2030

Σε αμόκ οι Φινλανδοί: Ετοιμαστείστε για πόλεμο με τη Ρωσία… αλλά δεν θα μας επιτεθεί έως το 2030
Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να προετοιμαστούν περισσότερο, να δουν το θέμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας λέει ο πρόεδρος της Φινλανδίας
Να ετοιμαστεί για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία καλεί το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Alexander Stubb, ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως είναι απίθανο να υπάρξει μια ρωσική επίθεση κατά οποιουδήποτε κράτους – μέλους της Συμμαχίας τουλάχιστον έως το 2030.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Stubb κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να προετοιμάσουν τους στρατούς τους για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, αντί να υιοθετούν μια «πολεμική ρητορική» κατά της Μόσχας, η οποία όπως είπε, δεν συμβάλλει το Κίεβο.
Παρόλο αυτά ο Stubb δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει κάποια επίθεση κατά κράτους μέλους της Συμμαχίας πριν από το 2030.

Θα δοκιμάσει… το Άρθρο 5

«Ανησυχώ λίγο για αυτήν την μάλλον πολεμική συζήτηση ότι η Ρωσία πρόκειται να δοκιμάσει το Άρθρο 5 (της Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ) και ότι η Ευρώπη είναι η επόμενη στη σειρά.
Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο» ανέφερε ο Φινλανδός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη είναι αυτό της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
«Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να γίνουν λίγο… πιο φινλανδικά.
Με άλλα λόγια, πρέπει να προετοιμαστούν περισσότερο.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο προκειμένου να το αποφύγουμε» τόνισε ο Stubb.

Στήριξη χωρίς όρια

Επιπλέον, ο Stubb κάλεσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ανεξαρτήτως κόστους.
Όπως λέει, στο πλαίσιο αυτό, η Φινλανδία αδειάζει τις αποθήκες πυρομαχικών της, τις οποίες θα αναπληρώσει.
Ερωτηθείς για την απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων με την Φινλανδία, ο Stubb τόνισε ότι η Φινλανδία δεν ανησυχεί για αυτά τα σχέδια.
«Δεν ανησυχούμε για τίποτα από όλα αυτά, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο Stubb.
Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου του 2023.
Αν και ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η Μόσχα διαμηνύει κατηγορηματικά ότι έχει στόχο να εξαπολύσει επίθεση κατά οποιουδήποτε κράτους της Συμμαχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης