Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης, Ισραήλ και Ιράν ετοιμάζονται για πόλεμο - Εκτάκτως στην περιοχή στρατηγός των ΗΠΑ, για να προετοιμάσει την άμυνα

Εφιάλτης, Ισραήλ και Ιράν ετοιμάζονται για πόλεμο - Εκτάκτως στην περιοχή στρατηγός των ΗΠΑ, για να προετοιμάσει την άμυνα
Νεκροί οι τρεις γιοι και τα τέσσερα εγγόνια του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
(upd10) Το πλέον εφιαλτικό σενάριο, αυτό ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν την υλοποίηση του, καθώς η διεθνής κοινότητα περιμένει την απάντηση της Τεχεράνης στην ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 7 ήταν αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης ανάμεσα τους και δύο ανώτεροι διοικητές της Δύναμης Quds, οι ταξίαρχοι Mohammad Reza Zahedi και ο αναπληρωτής Mohammad Hadi Haji Rahimi.
Το Ιράν διαμηνύει ότι το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί για αυτό το «έγκλημα», τη στιγμή που οι Ισραηλινοί τονίζουν ότι όχι μόνο είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν σε κάθε σενάριο επίθεσης από το Ιράν ή από τους «πληρεξούσιους» του στην περιοχή αλλά παράλληλα προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν με απευθείας «χτύπημα» στο Ιράν, εφόσον η επίθεση κατά του Ισραήλ προέλθει από το ιρανικό έδαφος.
Εάν όλες αυτές οι απειλές υλοποιηθούν, τότε θα πρόκειται για την χειρότερη δυνατή εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, η οποία θα βυθιστεί περαιτέρω στο χάος.
Οι ΗΠΑ μπορεί να διαμηνύουν πως η υποστήριξη τους στο Ισραήλ είναι αλύγιστη, αλλά συνειδητοποιώντας τι πραγματικά μπορεί να επακολουθήσει, απευθύνουν εκκλήσεις στα γειτονικά με το Ιράν κράτη, όπως στο Ιράκ, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία να αναλάβουν δράση έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Κατέφθασε εσπευσμένα ο αμερικανός στρατηγός Michael Kurilla, στο Ισραήλ 11 Απριλίου 2024

Ο στρατηγός Michael Kurilla, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, έφθασε εσπεσμεύνα στο Ισραήλ στις 11 Απριλίου εν μέσω αναφορών για επικείμενη ιρανική επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισραηλινός διοικητής θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν την απειλή μιας ιρανικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε διάφορες υπηρεσίες έχουν έρθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για την πιθανή απάντηση από το Ιράν.
Οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Ηγέτη Ali Khamenei και του Προέδρου Ebrahim Raisi, δεσμεύτηκαν να απαντήσουν σκληρά στην ισραηλινή επίθεση.
Η επίσκεψη του Michael Kurilla, έγινε μόλις μία ημέρα αφότου το Bloomberg ανέφερε ότι επίκειται μεγάλη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το Bloomberg ανέφερε ότι το Ιράν μπορεί να εξαπολύσει επιδρομές με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας με στόχο στρατιωτικές και κυβερνητικές τοποθεσίες εντός του Ισραήλ.
Στις 10 Απριλίου, ο Israel Katz και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant απείλησαν και οι δύο ότι εάν το Ιράν εξαπολύσει πλήγματα από το δικό του έδαφος, τότε το Ισραήλ θα επιτεθεί στο εσωτερικό του Ιράν.
Συνολικά, φαίνεται ότι πλησιάζει μια αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε έναν σκιερό πόλεμο στην Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες.
Μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, ειδικά εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν στο πλευρό του Ισραήλ.

Μήνυμα Netanyahu: Θα ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια του
διαμηνύει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι είναι θέμα ωρών μια επίθεση από το Ιράν.
«Βρισκόμαστε σε δύσκολες στιγμές.

Είμαστε στη μέση ενός πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται με πλήρη ισχύ.
Επιπλέον, συνεχίζουμε τις αδιάκοπες προσπάθειες για να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας, αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης για προκλήσεις από άλλα μέτωπα» είπε ο Netanyahu μιλώντας σε Ισραηλινούς πιλότους.
«Θέσαμε μια απλή αρχή: Όποιος μας χτυπήσει, τον χτυπάμε» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας για την ασφάλεια του Ισραήλ, σε άμυνα και επίθεση» τόνισε ο Netanyahu.

Η προειδοποίηση

Η βασική εκτίμηση που διατυπώνουν πολλοί ειδικοί αναλυτές είναι ότι το Ιράν δεν θα επιδιώξει με την απάντηση του να κλιμακώσει περισσότερο την ένταση στην περιοχή.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοι τους, πιστεύουν ότι επίκεινται μεγάλες επιδρομές πυραύλων ή drones από το Ιράν ή από τους πληρεξούσιους του εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ.
Ήδη η CIA είχε προειδοποιήσει πριν λίγες ημέρες το Ισραήλ για μια σαρωτική επίθεση του Ιράν.
Με την ιρανική επίθεση να θεωρείται δεδομένη, το επόμενο ερώτημα είναι το πότε αυτή θα εκδηλωθεί.

Μετά τις 12 Απριλίου 2024 η επίθεση

Δημοσίευμα των Times of Israel υποστήριζε πως η απάντηση του Ιράν θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 12 Απριλίου, όταν και λήγει η μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Fitr.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βασική εκτίμηση είναι ότι οι Ιρανοί θα στοχεύσουν στρατιωτικά ή στρατηγικά μέσα και όχι πολιτικούς χώρους.
Πάντως, δεν αποκλείεται το Ιράν να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, με τον αρχηγό του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης να υποστηρίζει πως η παρουσία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετωπίζεται ως απειλή.

Ισραήλ: Έτοιμοι για όλα

Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι έτοιμο για μια πιθανή επίθεση από οποιονδήποτε από τους πολλούς πληρεξούσιους του Ιράν στην περιοχή ή ακόμα και από το ίδιο το Ιράν, ενώ δεν αποκλείει και την πιθανότητα μιας πολύπλευρης επίθεσης.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια απάντηση σε κάθε πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σχετικά με το Ιράν, ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Israel Katz έσπευσε να προειδοποιήσει πως το Ισραήλ θα απαντήσει με απευθείας χτύπημα στο Ιράν, εάν οι ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ προέλθουν από το έδαφος τους.

Ανέστειλε τις πτήσεις η Lufthansa

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι η Lufthansa ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς και από την Τεχεράνη έως πιθανότατα την 13η Απριλίου.
Η Lufthansa και η θυγατρική της, Austrian Airlines είναι οι μόνοι δυτικοί αερομεταφορείς που πετούν προς Ιράν, μια και αυτό εξυπηρετείται κυρίως από τουρκικές αεροπορικές εταιρείες και άλλες της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται πως ο ιρανικός εναέριος χώρος είναι βασική διαδρομή υπερπτήσεων εταιρειών όπως της Emirates και της Qatar Airways προς τη βόρεια Αμερική.

Biden: Αλύγιστη στήριξη

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ σχετικά με τις απειλές από το Ιράν είναι… αλύγιστη υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναφέροντας πως « το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ».
«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό Netanyahu, η δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ μπροστά στις απειλές αυτές του Ιράν και των συμμάχων του, είναι αλύγιστη.
Επαναλαμβάνω: αλύγιστη.
Θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ» υποστήριξε ο Biden, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με την κυβέρνηση Netanyahu βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό τους σημείο, λόγω της κριτικής που ασκεί ο Αμερικάνος πρόεδρος στους χειρισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μια ημέρα νωρίτερα ο Biden χαρακτήρισε λάθος τα όσα κάνει στη Γάζα ο Netanayahu και κάλεσε το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι ΗΠΑ απευθύνουν εκκλήσεις στα γειτονικά κράτη του Ιράν, όπως π.χ. στο Ιράκ, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία, να συνδράμουν στην εκτόνωση της έντασης.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Ρωσία

Η Ρωσία κάλεσε όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνδράμουν έτσι ώστε η περιοχή να μην βυθιστεί στο χάος μιας ευρείας στρατιωτικής σύρραξης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov  υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα αίτημα στη Ρωσία να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ισραηλινή πυραυλική επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ήταν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο νόημα, η Ρωσία κάλεσε τους πολίτες της να αποφύγουν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή


Εκεχειρία

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 6 εβδομάδες, την απελευθέρωση 42 Ισραηλινών ομήρων και 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στη Γάζα κάθε ημέρα και την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της βόρειας Γάζας στα σπίτια τους.
Η Hamas διαμηνύει πως εξετάζει την πρόταση αυτή και δεν την απορρίπτει ακόμα και μετά την επίθεση των Ισραηλινών σε καταυλισμό προσφύγων στη βόρεια Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh.
«Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», δήλωσε ο Haniyeh, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον των τριών γιων του επικεφαλής της Hamas, περιγράφοντας τους ως μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas.
three-e1712762738313.jpg

Δεν θα μας σπάσουν

«Ο εχθρός νομίζω πως μπορεί να σπάει τη βούληση του λαού μας και να ωθήσει τους ηγέτες να κάνουν παραχωρήσεις (...)
Μπορεί να ονειρεύεται!
Το αίμα που χύθηκε θα μας κάνει ακόμα πιο ανυποχώρητους.
Οι διεκδικήσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν θα τις εγκαταλείψουμε.
Αν ο εχθρός πιστεύει πως βάζοντας στο στόχαστρο του γιους μας στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων, και προτού η Hamas δώσει την απάντησή της, θα ωθήσει το κίνημα να αλλάξει θέση, απατάται» τόνισε ο Haniyeh.
Σημειώνεται πως η Hamas ζητά για να καταλήξει σε συμφωνία: την οριστική κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, τη μεγάλη αύξηση της βοήθειας που προσφέρεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.
Πρόκειται για αιτήματα που το Ισραήλ απορρίπτει ως παράλογα, καθώς διαμηνύει πως στόχος του είναι η συνέχιση του πολέμου μέχρι την πλήρη εξάλειψη της Hamas.

Δεν είχε ενημέρωση ο Netanyahu για την επίθεση στην οικογένεια του Haniyeh

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Walla αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Netanyahu αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant δεν είχαν ενημέρωση εκ των προτέρων για τον βομβαρδισμό της οικογένειας του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh.
Μάλιστα το Walla υποστηρίζει πως οι δύο γιοι του επικεφαλής της Hamas αποτέλεσαν στόχο επειδή ήταν μαχητές της Hamas και όχι γιοι του Haniyeh.
Ούτε ο ισραηλινός στρατός ούτε οι Netanyahu και Gantz έχουν κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

Στους 33.545 οι νεκροί στη Γάζα

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Hamas εισέβαλε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και παίρνοντας ως ομήρους άλλους 250, εκ των οποίων εκτιμάται ότι οι 129 είναι ακόμα στα χέρια της Hamas.
Ακολούθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33545 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης