Τελευταία Νέα
Διεθνή

To «φρένο» στη Fed περιπλέκει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Συμβιβασμός τον Ιούνιο με μείωση 0,25%

To «φρένο» στη Fed περιπλέκει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Συμβιβασμός τον Ιούνιο με μείωση 0,25%
Οι αναλυτές βλέπουν συμβιβασμό τον Ιούνιο, ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» του Δ.Σ. της ΕΚΤ
To «φρένο» στη Fed για αλλαγή πολιτικής λόγω της νέας αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, περιπλέκει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, με τους αναλυτές ωστόσο να αναμένουν έναν συμβιβασμό τον Ιούνιο, ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά από τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει ήδη στείλει σήμα ότι οι μειώσεις έρχονται στο προσκήνιο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να περιμένουν μερικούς ακόμη ανακουφιστικούς δείκτες μισθών, προτού πατήσουν τη σκανδάλη.

Περιπλέκει την κατάσταση η Fed

Η μόνη επιπλοκή θα μπορούσε να είναι εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθυστερήσει τη δική της πολιτική χαλάρωσης, αν και ακόμη και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει αλλά όχι να σταματήσει την ΕΚΤ, δεδομένης της διευρυνόμενης διαφοράς στις επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της ευρωζώνης των 20 χωρών.
Το νομισματικό μπλοκ διανύει πλέον το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο οικονομικής στασιμότητας και η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται πάνω από την τάση, η αγορά εργασίας της παραμένει σφιχτή και ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να επιμένει αύξηση των τιμών.

Συμβιβασμός τον Ιούνιο

«Ο Ιούνιος μοιάζει με συμβιβασμό μεταξύ των περιστεριών (της ΕΚΤ) και των γερακιών», αναφέρει η Deutsche Bank σε σημείωμά της.
Όπως εξηγούν, τα «γεράκια» αποδέχονται ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν θέλουν να βιαστούν να προχωρήσουν σε χαλάρωση ήδη από τον Απρίλιο.
Τα «περιστέρια» μπορεί να είναι ευχαριστημένα που οι hawkish αξιωματούχοι δεν αντιδρούν στις περικοπές και είναι ευτυχείς να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο για μια ισχυρότερη συναίνεση σε μια μείωση.
«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει ελαφρώς πάνω από το ουδέτερο επίπεδο και προβλέπουμε τελικό επιτόκιο 2,25%-2,50%», εκτιμά ο Antonio Villarroya της Santander CIB.
«Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο κατά 150-175 μ.β. σε λίγο περισσότερο από τρία τρίμηνα.
Ως εκ τούτου, τα περιθώρια για παράλειψη/παύση φαίνονται πολύ περιορισμένα και θεωρούμε ότι μια μείωση 25 μ.β./συνεδρίαση είναι το πιο πιθανό σενάριο». .
Οι περισσότεροι άλλοι, ωστόσο, βλέπουν πιο αργές κινήσεις, με την ΕΚΤ να παραλείπει μία ή δύο συνεδριάσεις - ενδεχομένως τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο, όταν δεν δημοσιεύει νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Όπως σημειώνει το Reuters, oι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεωντον Ιούνιο τόσο συχνά, ώστε οι επενδυτές να τη θεωρούν αποτελεσματική δέσμευση και οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα κινδύνευε να βλάψει την αξιοπιστία της ΕΚΤ.
Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είναι πιθανό να αποφύγει κάθε συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο, ιδίως καθώς δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη συναίνεση σχετικά με το πόσο μακριά και γρήγορα πρέπει να πέσουν τα επιτόκια.
Οι αγορές έχουν τιμολογήσει μειώσεις κατά 80 μονάδες βάσης το 2024, δηλαδή τρεις έως τέσσερις κινήσεις, αλλά οι προσδοκίες αυτές κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης