Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Η αγορά αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία δεν αλλάζει τη στρατιωτική μας ουδετερότητα

Σερβία: Η αγορά αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία δεν αλλάζει τη στρατιωτική μας ουδετερότητα
Το Βελιγράδι ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ενταχθεί σε κανέναν στρατιωτικό συνασπισμό
Η πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας της Σερβίας παραμένει αμετάβλητη και η προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια 12 αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σερβικό υπουργείο Άμυνας.
«Το υπουργείο Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών πληροφορήθηκαν ότι ο πρόεδρος και Ανώτατος Διοικητής της Σερβίας Aleksandar Vucic κατέληξαν σε συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για την προμήθεια 12 Dassault Rafale με χαρά.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη αυτού του τύπου στον κόσμο, θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη προστασία του σερβικού εναέριου χώρου και θα συμβάλει στη συνολική ασφάλεια της χώρας και του λαού μας», αναφέρει το υπουργείο.
«Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί, που διατυπώνονται στον δημόσιο διάλογο, ότι αυτή η προμήθεια  συνιστά παραβίαση της στρατιωτικής ουδετερότητας της Σερβίας είναι εξαιρετικά αβάσιμοι και ο μόνος λόγος για τέτοιες δημόσιες δηλώσεις είναι μια προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής δημοσιότητας και προκαλούν σύγχυση στους πολίτες», αναφέρει το υπουργείο.
«Η δηλωμένη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας μας σημαίνει, πρώτα και κύρια, την αποφασιστικότητα της Σερβίας να μην ενταχθεί σε καμία υπάρχουσα στρατιωτική συμμαχία και να λάβει όλες τις αποφάσεις για την άμυνά της ανεξάρτητα και να φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτές», υπογράμμισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αυτή η επαφή με τους Γάλλους είναι επίδειξη πολιτειακής, πατριωτικής και επαγγελματικής ευθύνης για την υπεράσπιση της χώρας και την ασφάλεια του λαού.
Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στις 8 και 9 Απριλίου, ο Vucic υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τη Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διασφάλιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Σερβίας.
Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, είχε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Sebastien Lecornu, συζητώντας τη συνεργασία των δύο υπουργείων Άμυνας, την κοινή λειτουργία επιχειρήσεων στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και μια επιλογή για «προμήθεια των πιο προηγμένων όπλων και αμυντικών μέσων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης