Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Κλιμακώνει επικίνδυνα στο Ιράκ με την ανάπτυξη των ρωσικών S-400 - Στόχος οι Κούρδοι μαχητές του PKK

Τουρκία: Κλιμακώνει επικίνδυνα στο Ιράκ με την ανάπτυξη των ρωσικών S-400 - Στόχος οι Κούρδοι μαχητές του PKK
Η Τουρκία έχει ήδη την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αν και έχει περιορισμένη επιρροή στην ορεινή περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν
Δημοσιεύματα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αποκάλυψαν την Τετάρτη 10/4 ότι ο τουρκικός στρατός εξετάζει την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας ρωσικής κατασκευής S-400 κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων με το Ιράκ, ως μέρος της πολύχρονης εκστρατείας του Erdogan για την εξουδετέρωση Ιρακινών Κούρδων μαχητών.
Ειδικότερα, η εφημερίδα Turkiye μεταδίδει ότι η Τουρκία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με το Ιράκ εν αναμονή μιας σημαντικής επιχείρησης με στόχο θέσεις που κατέχει το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί μετά τη μουσουλμανική εορτή του Eid al-Fitr.
Μάλιστα, η Τουρκία έχει ήδη την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αν και έχει περιορισμένη επιρροή στην ορεινή περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, που θεωρείται ευρέως ως προπύργιο του παράνομου PKK.
Η Βαγδάτη βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία επισκευής ενός αγωγού που έχει κλείσει εδώ και μια δεκαετία, κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέψει να στέλνει 350.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στην Τουρκία μέχρι το τέλος του μήνα.
Το PKK και οι θυγατρικές του κατέστρεψαν τον αγωγό καθώς αντιτάχθηκαν στην εκμετάλλευση και πώληση του πετρελαίου του Κιρκούκ, θεωρώντας το ασύμβατο με την ατζέντα τους.

Πηγή έντασης με τις ΗΠΑ τα ρωσικά S-400

Το 2019, η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκε όταν η Άγκυρα αγόρασε ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-400.
Σε αντίποινα για την άρνηση της Τουρκίας να ακυρώσει τη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ εξαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 τον Απρίλιο του 2021.
Αργότερα εκείνο το έτος, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αντιπρότειναν στην Τουρκία να αγοράσει αεροσκάφη F-16, τα οποία είναι παλαιότερης γενιάς από τα F-35.
Αλλά η συμφωνία απαιτούσε έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και αντιμετώπισε έντονη αντίδραση από πολλούς νομοθέτες.
Η ένσταση συνδέθηκε πρωτίστως με τη στάση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία επικύρωσε τον περασμένο μήνα.
Τον Ιούλιο του 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τροποποίηση του αμυντικού προϋπολογισμού, αποτρέποντας την πώληση F-16 στην Τουρκία, εφόσον συνεχίζει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Ωστόσο, στις 26 Ιανουαρίου, η Τουρκία ενέκρινε επίσημα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στις 27 Ιανουαρίου οι ΗΠΑ ενέκριναν συμφωνία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης