Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φιάσκο» Cameron με Trump για την Ουκρανία - Απέτυχε το βρετανικό lobbying

«Φιάσκο» Cameron με Trump για την Ουκρανία - Απέτυχε το βρετανικό lobbying
Το δείπνο του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών με τον Trump απέτυχε να εξασφαλίσει υποστήριξη για την Ουκρανία και οι συναντήσεις του στην Ουάσινγκτον δεν φαίνονται πιο ελπιδοφόρες

Ό,τι συνέβη στο Mar-a-Lago μεταξύ του David Cameron και του Donald Trump το βράδυ της Δευτέρας, ήταν σαφές ότι θα έμενε στο Mar-a-Lago.
Το δείπνο του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών με τον Trump απέτυχε να εξασφαλίσει υποστήριξη για την Ουκρανία και οι συναντήσεις του στην Ουάσινγκτον δεν φαίνονται πιο ελπιδοφόρες.
Σύμφωνα με τον Guardian, το δείπνο στην κατοικία του Trump στη Φλόριντα επρόκειτο να αποτελέσει μια σκληρή δοκιμασία της επιρροής του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στον πρώην πρόεδρο, υποψήφιο πρόεδρο και τον άνθρωπο που ο ίδιος είχε προηγουμένως κατηγορήσει ποικιλοτρόπως για προστατευτισμό, ξενοφοβία και μισογυνισμό.
Όταν ο Cameron σχεδίαζε το ταξίδι του αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, η βρετανική πρεσβεία τον είχε συμβουλεύσει ότι αν ήθελε να βοηθήσει να ξεκλειδώσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, την κύρια αποστολή του, θα άξιζε να συναντήσει τον άνθρωπο που ενορχηστρώνει το επίμονο μπλοκάρισμα των Ρεπουμπλικανών στην εν λόγω βοήθεια.
Ο Cameron ωστόσο φαίνεται να αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να πείσει τον Trump για τη βοήθεια προς την Ουκρανία
O υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε ότι άξιζε μια προσπάθεια.

Ο... εξόριστος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Trump αρέσκεται να παρουσιάζει την κατοικία Mar-a-Lago ως την πραγματική προεδρία σε προσωρινή εξορία και έτσι ενθαρρύνει τις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων.
Eκπρόσωπος του Trump απαρίθμησε αργότερα τα θέματα της συζήτησης ως εξής: οι εκλογές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικές που σχετίζονται με το Brexit, η ανάγκη να επιτύχει το ΝΑΤΟ τους στόχους του για τις αμυντικές δαπάνες, "να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία", καθώς και ο αμοιβαίος θαυμασμός για την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ.
Παρά τις επανειλημμένες πιέσεις των δημοσιογράφων την Τρίτη, ο Cameron δεν ήταν καν τόσο συγκεκριμένος, επιμένοντας ότι επρόκειτο για μια ιδιωτική συνάντηση και ότι οι δύο άνδρες μίλησαν για "γεωπολιτικά" θέματα.
Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν μόνο ότι η συνάντηση ήταν "θερμή και παραγωγική".

Έφαγε... πόρτα από τον Johnson

Αυτό που δεν απέδωσε είναι μια συνάντηση με τον Mike Johnson, τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος καθυστερεί την ψηφοφορία για ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο δαπανών που περιλαμβάνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κρίσιμα για την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στην ανελέητη επίθεση του Putin.
Βρετανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η απουσία συνάντησης με τον Johnson οφειλόταν στο ότι "τα δύο χρονοδιαγράμματα δεν μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν".
Αλλά ο Cameron δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι θα βρει χρόνο να συναντήσει "οποιονδήποτε άνθρωπο στο Κογκρέσο που θα ήθελε να συζητήσει" για τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Η αδυναμία συντονισμού προήλθε σαφώς μόνο από τη μία πλευρά.
Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός επρόκειτο να περάσει το απόγευμα της Τρίτης και μεγάλο μέρος της Τετάρτης στο Καπιτώλιο, γεγονός που αντανακλά τον ενθουσιασμό του για την πολιτική τομή και την ώθηση, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς και τα πλεονεκτήματα του να έχεις έναν λόρδο για υπουργό Εξωτερικών.
Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να επιστρέφει εσπευσμένα από ταξίδια στο εξωτερικό για συναντήσεις στην εκλογική περιφέρεια ή για ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ένας βουλευτής.
Ο Cameron τόνισε την Τρίτη ότι θα φέρει κάθε επιχείρημα που διαθέτει στις συνομιλίες του με άλλους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ηγέτες στο Κογκρέσο, από το σκληρό εθνικό συμφέρον -είναι ένας φθηνός τρόπος να υποβαθμιστεί η ρωσική πολεμική μηχανή και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ- μέχρι τη σχέση που διατρέχει την ιστορία της σχέσης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου.
"Όταν ασχολούμαι με αυτό το θέμα του πώς να μην βοηθήσουμε την Ουκρανία, μπορεί να γίνω πολύ συναισθηματικός γι' αυτό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: "Σκέφτομαι τον παππού μου να αποβιβάζεται στις παραλίες της Νορμανδίας, υπό την κάλυψη ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης