Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ οι Ρώσοι μπήκαν στο Chasiv Yar και συνθλίβουν Ουκρανούς με βόμβες FAB… ο Zelensky φαντασιώνεται νέο σχέδιο επίθεσης

Ενώ οι Ρώσοι μπήκαν στο Chasiv Yar και συνθλίβουν Ουκρανούς με βόμβες FAB… ο Zelensky φαντασιώνεται νέο σχέδιο επίθεσης
Geoffrey van Leeuwen (Ολλανδός Υπουργός): Η Ολλανδία θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την ασφάλεια... ακόμη και εάν μετριέται σε σακούλες με νεκρούς - Απίστευτο: Ένας ρωσικό πύραυλος διέλυσε 32 μονάδες ουκρανικών οβίδων D-20
(upd 41) O Ρωσικός στρατός έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή προέλαση στο μέτωπο δυτικά του Bakhmut, καταφέρνοντας να μπει στην πόλη Chasiv Yar και δυτικά της Avdiivka όπου καταλαμβάνουν συνεχώς νέα χωριά και κωμοπόλεις…
Η χρήση βομβών ολίσθησης FAB έχουν προκαλέσει τρόμο στους Ουκρανούς επιτρέποντας στους ρώσους γρήγορη προέλαση.
Τελικά οι βόμβες ολίσθησης FAB είναι το όπλο που κάνει την διαφορά στο Ουκρανικό μέτωπο…
Και ενώ το ΝΑΤΟ βλέπει προσεχώς ότι θα τελειώσει ο πόλεμος… ο Zelensky φαντασιώνεται νέο σχέδιο επίθεσης…
Οι 11 μάχιμες Ταξιαρχίες που διέθετε η Ουκρανία διαλύθηκαν και σίγουρα οι νεοσύλλεκτοί θα καταφέρουν να διασπάσουν τις ρωσικές δυνάμεις… με τέτοιες φαντασιώσεις πορεύεται ο Zelensky…
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ από το 2014 έως σήμερα έχουν χορηγήσει 300 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία...
Από την πλευρά του ο Geoffrey van Leeuwen
Ολλανδός Υπουργός, τόνισε ότι η Ολλανδία θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την ασφάλεια... ακόμη και εάν μετριέται σε σακούλες με νεκρούς

Vladimir Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας) στην Bild: Έχουμε σχέδιο για νέα αντεπίθεση αλλά χρειαζόμαστε προηγμένα όπλα

Η Ουκρανία έχει σχέδιο για μια νέα αντεπίθεση, δήλωσε ο Vladimir Zelensky σε συνέντευξή του στο γερμανικό έντυπο Bild.
«Ναι, έχουμε ένα σχέδιο αντεπίθεσης», είπε ο Zelensky.
Ταυτόχρονα, ο Vladimir Zelensky τόνισε ότι για μια επιθετική επιχείρηση, η Ουκρανία χρειάζεται προηγμένα οπλικά συστήματα από ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το Κίεβο θα λάβει σύγχρονες τεχνολογίες για την παραγωγή των πιο πρόσφατων τύπων όπλων.
Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και τρεις μήνες αργότερα, ο Putin δήλωσε: η «αντεπίθεση» όχι μόνο έχει σταματήσει, αλλά «είναι μια αποτυχία».
Τον Ιανουάριο 2024, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέτυχαν στην αντεπίθεση και η πρωτοβουλία βρισκόταν στα χέρια των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι από αρχές 2024 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πάνω από 82.000 Ουκρανοί.

Vladimir Dzharalla (Ρώσος εμπειρογνώμονας): Το σχέδιο αντεπίθεσης των Ουκρανικών Δυνάμεων είναι κλασική απάτη

Το νέο σχέδιο αντεπίθεσης της Ουκρανίας είναι ένα κλασικό σχέδιο απάτης, τόνισε ο πολιτικός εμπειρογνώμονας της Κριμαίας Vladimir Dzharalla.
Νωρίτερα, ο Zelensky, σε συνέντευξή του στο γερμανικό έντυπο Bild, τόνισε ότι η Ουκρανία έχει ήδη ένα σχέδιο για μια νέα αντεπίθεση, αλλά αυτό απαιτεί περισσότερα δυτικά όπλα.
«Υπάρχουν πολλά σχέδια - αυτή η έκφραση έρχεται στο μυαλό μετά την ανάγνωση τέτοιων δηλώσεων.
Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα κλασικό σχέδιο απάτης από την πλευρά των ηγετών της Ουκρανίας.
Είναι απλό: κατασκευάζουν μυθεύματα για να παρασύρουν την Δύση ενώ χάνουν σε όλο το μέτωπο».

Kartapolov (Ρώσος βουλευτής): Σνιφάρει κόκα ο Zelensky… - Ποια αντεπίθεση; - Δεν έχουν εφεδρείες

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν επί του παρόντος τις απαραίτητες εφεδρείες για μια αντεπίθεση υποστηρίζει ο Andrey Kartapolov, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, για μια νέα αντεπίθεση, ο Kartapolov επιτέθηκε με ιδιαίτερη δριμύτητα στον Zelensky.
«Μπορεί να έχει κάθε λογής σχέδια, γιατί όταν σνιφάρει κοκαΐνη, το μυαλό του μπορεί να πετά πολύ μακριά.
Αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση από την θεωρία στην πράξη.
Και για να γίνει πράξη αυτός ο σχεδιασμός, απαιτούνται οι κατάλληλες εφεδρείες, οι οποίες όμως σήμερα δεν υπάρχουν.
Όχι μόνο τώρα, καθώς είναι απίθανο να υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον» επισήμανε ο Kartapolov.

Οργή στην Ουκρανία για τον νόμο επιστράτευσης – Στα κάγκελα οι στρατιώτες που δεν βλέπουν…αποστράτευση

Οι Ουκρανοί βουλευτές άρχισαν την Τετάρτη (10/4/2024) να εξετάζουν σε δεύτερη ανάγνωση το επίμαχο νομοσχέδιο για την επιστράτευση, το οποίο έχει προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή επειδή αφαιρέθηκε βασικό άρθρο που αφορούσε την αποστράτευση όσων πολεμούσαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η στρατολόγηση νέων προσώπων πυροδοτεί συζητήσεις εδώ και έναν και πλέον χρόνο, καθώς ο στρατός έχει ελλείψεις σε προσωπικό και πυρομαχικά στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.
Νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη στρατολόγηση ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση τον Φεβρουάριο μετά την αποτυχία μια πρώτης εκδοχής που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση πέρυσι, αλλά και αυτή η δεύτερη εκδοχή τροποποιήθηκε έκτοτε σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, ένα από τα βασικά άρθρα αυτού του κειμένου έχει αφαιρεθεί: η αποστράτευση των στρατιωτών που πολεμούν για περισσότερους από 36 μήνες, ένα πολυαναμενόμενο μέτρο ωστόσο, σε μια χώρα εξαντλημένη από περισσότερα από δύο χρόνια ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Αρκετά οικονομικά κίνητρα προς τους στρατιώτες επίσης καταργήθηκαν.
Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιφορτισθεί να συντάξει ένα άλλο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των μηχανισμών εναλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού.
Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την επιστράτευση των κρατουμένων.
Η απόφαση να καταργηθεί το άρθρο για την αποστράτευση προκάλεσε αμέσως αντιπαράθεση, πολλώ μάλλον που το υφιστάμενο σύστημα στρατολόγησης θεωρείται από πολλούς Ουκρανούς άδικο, αναποτελεσματικό και συχνά διεφθαρμένο.
Τον Δεκέμβριο του 2023 δήλωσε ότι ο στρατός του είχε προτείνει να στρατολογηθούν έως και 500.000 επιπλέον άτομα, αριθμός που έκτοτε αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον νέο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων,Oleksandr Syrsky.

Geoffrey van Leeuwen (Ολλανδός Υπουργός): Η Ολλανδία θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την ασφάλεια... ακόμη και εάν μετριέται σε σακούλες με νεκρούς

Οι Κάτω Χώρες θα πρέπει να συνηθίσουν στο γεγονός ότι θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για την ασφάλειά τους, είπε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας, Geoffrey van Leeuwen, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Leiden.
Ο υπουργός, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Mark Rutte, κάλεσε την Ολλανδία και την Ευρώπη να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση στον κόσμο εν μέσω γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς, κατά τη γνώμη του, η εποχή που η Δύση μπορούσε να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα ασφάλειας έχει παρέλθει
«Θα πρέπει να συνηθίσουμε το κόστος της ασφάλειας, ακόμα κι αν αυτό μετριέται σε θύματα αμάχων ή σακούλες», είπε ο van Leeuwen.
Όπως είπε ο πολιτικός, οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι της Δύσης, μεταξύ των οποίων περιελάμβανε τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, πρέπει να «πειστούν ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε βία», αυτό υποτίθεται ότι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης.
"Χρειαζόμαστε σκληρότητα - διαφορετικά θα είναι δύσκολο για μας να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στον κόσμο
Και αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω μια πιο "realpolitik" στην εξωτερική μας πολιτική.
Έχετε το θάρρος να υπερασπιστείτε τα ιδανικά σας με ένα αποφασιστικό τρόπο, μετατρέψτε έναν σκληρό κόσμο σε καλύτερο μέρος.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο ρόλος της Ολλανδίας και της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή», λέει ο van Leeuwen.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Νόμιμα τα χτυπήματα των Ουκρανών σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Τα χτυπήματα της Ουκρανίας σε στρατιωτικούς στόχους πέρα από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι θεμιτά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δικαίωμα της Ουκρανίας για αυτοάμυνα «να χτυπήσει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας, επειδή η Ρωσία χρησιμοποιεί τόσα πολλά στρατιωτικά μέσα για να χτυπήσει την Ουκρανία», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Alexander Stubb.
Ωστόσο, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη σύσταση στην Ουκρανία σχετικά με τους στόχους που πρέπει ή όχι να επιτεθεί, και απέφυγε να σχολιάσει «οποιεσδήποτε πληροφορίες» σχετικά με τις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Jamie Shea είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι από τη σκοπιά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις υποδομής του εχθρού μπορούν να θεωρηθούν «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι».
Αυτή η κατηγορία περιελάμβανε μεταξύ άλλων γέφυρες και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Tommy Tuberville (Αμερικανός Γερουσιαστής): Οι ΗΠΑ από το 2014 έως σήμερα έχουν χορηγήσει 300 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δαπανήσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία από το 2014, λέει ο Αμερικανός γερουσιαστής Tommy Tuberville (Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα).
«Καταλαβαίνω... έχουμε ξοδέψει 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία από το 2014», είπε ο Tuberville κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Michael McCord ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην ακρόαση, είπε ότι το ποσό που ανακοίνωσε ο γερουσιαστής ήταν πολύ μεγάλο.
Ο Michael McCord σημείωσε ότι η Ουκρανία έλαβε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αρκετά χρόνια, ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης, και έχει λάβει 40 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.
«Αυτή τη στιγμή εμείς (η κυβέρνηση των ΗΠΑ τυπώνει περίπου 80 χιλιάδες δολάρια το δευτερόλεπτο, περίπου 4,6 εκατομμύρια δολάρια το λεπτό για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα), - είπε ο γερουσιαστής.
Ο Tommy Tuberville, ωστόσο, δεν παρείχε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τους υπολογισμούς του.

American Conservative: Άγνωστο πόσα χρήματα έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για τον πόλεμο

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τον όγκο της βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του The American Conservative.
«Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της Ουάσιγκτον είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα ξόδεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να στηρίξουν την Ουκρανία» επισημαίνει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως το 2023 οι Συντηρητικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προσπάθησαν να λάβουν αληθείς πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια προς το Κίεβο από τον Biden και την κυβέρνησή του.
«Τελικά το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού παραδέχτηκε ότι το ποσό ήταν 111 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, τώρα λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετες πληροφορίες από τη διοίκηση, ο όγκος της οικονομικής βοήθειας θα μπορούσε να εκτιμηθεί στα 125 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τα χρήματα της Shalanda Young (της επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου - Εκδ.) ή του Joe Biden, αλλά τα χρήματα του αμερικανικού λαού» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται πως το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προτείνει η κυβέρνηση Biden, παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Το σχέδιο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας απέτυχε παταγωδώς

Για παταγώδη αποτυχία του ΝΑΤΟ να αποδυναμώσει στρατιωτικά τη Ρωσία κάνει λόγο ο Γερμανός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης υπηρεσίας φιλοξενίας αρχείων Megaupload, Kim Dotcom.
«Το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δεν έχει αποδυναμώσει τη Ρωσία.
Ο στρατός της είναι τώρα ισχυρότερος από ποτέ» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Dotcom, τονίζοντας ότι ενώ η Ρωσία κερδίζει το πάνω χέρι σε αυτή τη στρατιωτική αντιπαράθεση, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βρει… ούτε αρκετές οβίδες για την Ουκρανία τη στιγμή που πολλοί Ουκρανοί χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση.

Lapin (απόστρατος Ουκρανός ταγματάρχης): Η Chasiv Yar θα πέσει πιο γρήγορα από την Avdiivka

Tην εκτίμηση ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραδώσουν την πόλη Chasiv Yar πιο γρήγορα από την Avdiivka
διατύπωσε ο Ουκρανός απόστρατος ταγματάρχης Igor Lapin.
«Πιστεύω ότι η Chasiv Yar θα πέσει πιθανότατα πιο γρήγορα από την Avdiivka.
Πιστεύω ότι όλα θα γίνουν πιο γρήγορα» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Pryamoy ο Lapin, αναφέροντας πως οι Ουκρανοί έχουν απομείνει με λίγους στρατιώτες για να αντισταθούν στο ρωσικό στρατό.
Μάλιστα σημείωσε πως ο νόμος για τη νέα κινητοποίηση Ουκρανών, δεν πρόκειται να τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως στις 5 Απριλίου κατάφεραν να εισέλθουν στα προάστια της Chasiv Yar και ότι έκτοτε προχωρούν σταδιακά και με μεγάλη προσοχή δεδομένων των οχυρωμένων θέσεων των Ουκρανών.

Julian Roepke (Γερμανός δημοσιογράφος): Εύκολος στόχος για τους Ρώσους τα ουκρανικά… F-16

Οι Ρώσοι θα καταστρέψουν εύκολα τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που θα βρίσκονται στα αεροδρόμια της Ουκρανίας υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Roepke.
«Στο έδαφος, τα αεροπλάνα θα γίνουν εύκολοι στόχοι για τη Ρωσία» αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι η προμήθεια οποιουδήποτε αριθμού μαχητικών αεροσκαφών χωρίς πρώτα να υπάρχει μια αποτελεσματική αεράμυνα στην Ουκρανία δεν έχει νόημα.
Μάλιστα ο Roepke ζητά να εξεταστεί νηφάλια η σκοπιμότητα μεταφοράς των F-16 στο Κίεβο.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Politico ανέφερε πως Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνιζαν πως τα F-16 ήταν άκρως απαραίτητα το 2023, υπονοώντας ότι δεν έχουν πλέον την ίδια σημασία για τον ουκρανικό στρατό.
Σημειώνεται πως Ολλανδία και Δανία ήταν οι πρώτες που συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία F-16.

Nehammer (καγκελάριος Αυστρίας): Μέρος της Ευρώπης η Ρωσία – Πρέπει να συνυπάρξουμε

Η Ρωσία παραμένει μέρος της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναζητήσει τρόπους ειρηνικής συνύπαρξης μαζί της υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer.
Όπως είπε, μιλώντας στη γερμανική Die Zeit, «δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς τη Ρωσία».
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη Ρωσία από την Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τον πόλεμο θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους συνύπαρξης μεταξύ μας.
Φυσικά, αυτό συνεπάγεται και ευελιξία από την πλευρά της Ρωσίας» τόνισε ο Nehammer, αναφέροντας πως οι όποιες συνομιλίες με τη Ρωσία δεν πρέπει να γίνονται πίσω από τις πλάτες των Ουκρανών.

Ελβετία: Χωρίς τη Ρωσία στις 15-16 Ιουνίου η διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η ελβετική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει τη διήμερη Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε, μολονότι η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Η Ελβετία ανέφερε τον Ιανουάριο ότι θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο, κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Στη συνέχεια ξεκίνησε επαφές για το θέμα αυτό με την ΕΕ, τα μέλη της G7 και άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.
«Πλέον υπάρχει επαρκής διεθνής στήριξη για μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου, για να ξεκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Η Διάσκεψη θα διεξαχθεί το διήμερο 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπίργκενστοκ, στο καντόνι του Νιντβάλντεν, έξω από τη Λουκέρνη.
Στόχος της είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και ένας «συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία»

Συντριβή ρωσικού ελικοπτέρου Mi -24 στην Κριμαία – Βλάβη η αιτία της πτώσης

Ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi – 24 συνετρίβη νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 10/4 το πρωί στην περιοχή της Κριμαίας.
Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ «κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης πτήσης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη δυτική ακτή της Δημοκρατίας της Κριμαίας, ένα ελικόπτερο Mi-24 συνετρίβη.
Η προκαταρκτική αιτία της συντριβής ήταν βλάβη του αεροσκάφους».
Στο σημείο ήδη επιχειρούν υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης.
Το Mi-24 είναι ελικόπτερο μεταφοράς και μάχης ικανό να εκτελεί τις λειτουργίες ενός εναέριου οχήματος μάχης πεζικού.
Έχει σχεδιαστεί τόσο για τη μεταφορά στρατιωτών όσο και για την παροχή άμεσης πυροπροστασίας για στρατεύματα εδάφους και για την καταπολέμηση των εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων.
Δεν γίνεται λόγος για νεκρούς ή τραυματίες στις σχετικές ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν το σύστημα ενέργειας του Mykolaiv

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέλυσαν το σύστημα ενέργειας του Mykolaiv που βρίσκεται κοντά στην Οδησσό αναφέρουν πηγές.
Πύραυλος χτύπησε το χωριό Mikhailo-Larino, ανατολικά της πόλης Mykolaiv, είναι γνωστό ότι εκεί υπάρχει μεγάλος υποσταθμός.
Οι μετασχηματιστές και ο διακόπτης στα 330 kV είναι εκτός λειτουργίας. Υπάρχουν διακοπές ρεύματος».
Ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις σε αμυντική βιομηχανία, στρατιωτική διοίκηση, εγκαταστάσεις επικοινωνιών και ενέργειας στην Ουκρανία από τις 10 Οκτωβρίου 2022.
Όπως τόνισε ο Putin, πρόκειται για απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας και σε άλλες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Ρωσία.

Πολωνοί μισθοφόροι μόλις έφτασαν στη Zaporizhia για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Έως και ένας λόχος μισθοφόρων από την Πολωνία έφτασε στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Orekhov, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή επαφής στην περιοχή Zaporizhia, αποκάλυψε ο Vladimir Rogov, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».
«Πριν από αρκετές ημέρες, μια ομάδα Πολωνών μισθοφόρων έφτασε στο Orekhov.
Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τους ντόπιους.
Από εκεί, μπορούν να μετακινηθούν σε περιοχές επαφής κοντά στο Rabotino, Malaya Tokmachka και Verbovoye», είπε ο Rogov.
Σημείωσε ότι μονάδες, που αποτελούνται από Πολωνούς, είναι παρούσες σε διαφορετικές περιοχές από το 2022.
«Μια μονάδα μέχρι μια λόχος μπαίνει και μένει στη γραμμή επαφής για ενάμιση μήνα και οι δυνάμεις των μισθοφόρων εναλλάσσονται συνεχώς.
Όταν φτάνουν είναι τυπικά σε άδεια ή παραιτήθηκαν, δεν είναι ο πολωνικός στρατός, είναι μόνοι τους, ενεργούν μέσω της ουκρανικής λεγεώνας των ξένων»», σημείωσε ο Rogov.

Τα νεκροταφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες γεμίζουν αμερικανούς μισθοφόρους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Σε νεκροταφεία των Ηνωμένων Πολιτειών -από τη Βιρτζίνια μέχρι την Καλιφόρνια- ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά, εμφανίζονται τάφοι μισθοφόρων που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Tα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, αναφέρουν τακτικά τον θάνατο Αμερικανών από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Ένας από τους νεκρούς ήταν ο 50χρονος συνταξιούχος Αμερικανός πεζοναύτης Kurpasi.
Πέθανε δύο μήνες μετά την έναρξη του SVO, τον Απρίλιο του 2022, αλλά τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην πατρίδα του μόλις τον Μάρτιο του 2024, αφού θεωρούνταν αγνοούμενος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Kurpasi είναι θαμμένος στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον κοντά στην Ουάσιγκτον, το πιο διάσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι θαμμένοι στρατιωτικοί, πολιτικοί και αστροναύτες.
Ο άλλος που σκοτώθηκε ήταν ο Young.
Όπως έγραψαν οι εφημερίδες, πολέμησε ως μέρος των ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και πέθανε τον Ιούλιο του 2022 ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από τανκ.
Ο Young ζούσε στη Γεωργία , από όπου, λίγο μετά την έναρξη της Βορειοανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, πήγε στην Ουκρανία, παρά την αντίδραση της συντρόφου του.
Ο Young, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, είναι θαμμένος στην πολιτεία της Καλιφόρνια και στο μνημείο στον τάφο του αναγράφονται οι λέξεις «εμπρός για νέες περιπέτειες».

Απίστευτο - Ένας ρωσικός πύραυλος διέλυσε 32 μονάδες ουκρανικών οβίδων D-20

Νέο βίντεο από ρωσικό UAV αναγνώρισης έδειξε άλλο ένα ρωσικό χτύπημα ακριβείας στην πίσω περιοχή της Ουκρανίας.
Δεκάδες σοβιετικής κατασκευής ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-20 των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκαν με έναν χτύπημα.
Ρωσικός πύραυλος έπληξε επιτυχώς την κεντρική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή της πόλης Akhtyrka στη συνοριακή περιοχή Sumy.
Ο οικισμός βρίσκεται μόλις 41 χλμ. από τη ρωσική συνοικία Grayvoronsky της περιοχής Belgorod.
Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος ακριβείας, καταστράφηκαν 32 μονάδες ουκρανικών οβίδων D-20.
Το αναγνωριστικό UAV, το οποίο συντόνιζε την επίθεση, επιβεβαίωσε τις ζημιές που προκλήθηκαν από το χτύπημα.
Τα ρωσικά αναγνωριστικά UAV επιχειρούν όλο και πιο συχνά απαρατήρητα στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πιο βαθιά στο πίσω μέρος της Ουκρανίας, περνώντας δεκάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.
Επιπλέον, τα UAV δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή όταν συντονίζουν ρωσικά χτυπήματα ακριβείας, επιχειρούν πάνω από τους στόχους για αρκετό καιρό πριν και μετά τις επιθέσεις χωρίς να εντοπιστούν από τον ουκρανικό στρατό.
Αυτό επιβεβαιώνεται από έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών βίντεο για επιτυχή καταστροφή πολλών στόχων στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων των ρωσικών αναγνωριστικών UAV.
Περιλαμβάνουν τις καλύτερες καιρικές συνθήκες μετά τον συννεφιασμένο χειμώνα που διευκολύνουν την αναγνώριση UAV σε μεγάλη απόσταση.
Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα διαφόρων τύπων UAV σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από τις επιχειρήσεις σε πεδία μάχης της Ουκρανίας.
Ο κύριος λόγος είναι η αποτελεσματική συνεχής καταστροφή των ουκρανικών μέσων αεράμυνας τόσο κοντά στις πρώτες γραμμές όσο και στις πίσω περιοχές.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν ούτε τις στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις από επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ ο αριθμός των σοβιετικών και ΝΑΤΟϊκών συστημάτων αεράμυνας που καταστράφηκαν στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές αυξήθηκε κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

Παρέλυσαν οι μεταφορές στην Οδησσό από τα ρωσικά χτυπήματα – Συνεχείς εκρήξεις ενώ ο συναγερμός ήχησε 7 φορές

Υποδομές μεταφορών έχουν υποστεί ζημιές στη νότια περιφέρεια της Οδησσού της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Oleg Kiper.
«Οι υποδομές μεταφορών έχουν υποστεί ζημιές στην περιφέρεια της Οδησσού», έγραψε στο Telegram.
Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν επτά φορές στην περιοχή της Οδησσού την Τετάρτη (10/4/2024).
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρκετές εκρήξεις στην πόλη της Οδησσού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Strana, έκρηξη σημειώθηκε και στην πόλη Chernomorsk.

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από ουκρανική επίθεση με drone στο Kursk

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν την Τετάρτη (10/4/2024) από ουκρανικό drone που είχε στόχο ένα όχημα ενώ αυτό κινείτο σε ένα χωριό στη ρωσική επαρχία Kursk, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης.
«Ένα ουκρανικό drone έριξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν άμαχοι πολίτες, στο χωριό Apanasovka στην περιοχή Korenevsky.
Δυστυχώς, και τα τρία άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά», ανέφερε ο Roman Starovoit στο Telegram.

Ρώσοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν τα πυρά του ουκρανικού στρατού στο Lugansk

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έριξαν τρεις οβίδες πυροβολικού στο Lugansk εναντίον συνεργείου του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού VGTRK, ανέφερε το μέσο Vesti Lugansk στο Telegram.
Ο ανταποκριτής Artyom Yundas υπέστη διάσειση, ενώ ο εικονολήπτης Denis Shum τραυματίστηκε στο πόδι του.
Ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα drone για να εξοντώσει τους δημοσιογράφους, είπε ο Yundas σε βίντεο στο Telegram.
Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Lugansk, όπου νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
Ο επικεφαλής του υποκαταστήματος VGTRK στο Lugansk είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 ότι η επίθεση έλαβε χώρα στην περιοχή Kremennaya, η οποία είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της γραμμής εμπλοκής στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για το συμβάν σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου εκπροσωπείται η Μόσχα, δήλωσε στο TASS ο Rodion Miroshnik, πρέσβης και υπεύθυνος για τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος.
«Πρόκειται για άλλη μια εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε από βάρβαρους Ουκρανούς που όχι απλώς αγνοούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά το παραβιάζουν εσκεμμένα», σημείωσε.
«Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί στοχοποιού δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία», πρόσθεσε ο Miroshnik.

Zakharova (Υπ. Εξωτερικών Ρωσίας): Η Διεθνής Κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση στους Ρώσους δημοσιογράφους

Η Ρωσία απαιτεί από τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν σθεναρά την επίθεση του ουκρανικού στρατού σε συνεργείο του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού VGTRK στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Τόνισε ότι η Ρωσία θεωρεί το περιστατικό ως ένα ακόμη από μια σειρά εγκληματικών πράξεων του καθεστώτος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky «ο οποίος συνεχίζει να θεωρεί τους δημοσιογράφους και τους πολεμικούς ανταποκριτές ως στόχους προτεραιότητας και επιπλέον, καυχιέται ανοιχτά γι' αυτό».
«Άοπλοι ανταποκριτές, φωτογράφοι και εικονολήπτες - αναμφισβήτητα όλοι άμαχοι - βρίσκονται στη γραμμή πυρός των Ουκρανών.
Γίνεται πραγματικό κυνήγι των ρωσικών μέσων ενημέρωσης κατά παράβαση των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων με τη χρήση όλων των δυνατών μέσων καταστροφής», συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προέλαση σε όλο το μέτωπο από τις ρωσικές δυνάμεις

Κατεύθυνση Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νότια της Kreminna.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 8 Απριλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη στην περιοχή του λατομείου νότια της Bilohorivka (νότια της Kreminna). 
Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για τακτικά ύψη στην περιοχή του λατομείου και κατάφεραν να καταλάβουν περιορισμένες θέσεις σε αυτήν την περιοχή — ισχυρισμοί που συνάδουν με το διαθέσιμο γεωγραφικό υλικό.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν επίσης ότι υπήρξαν σφοδρές μάχες κοντά στο Terny δυτικά της Kreminna.

Κατεύθυνση Chasiv Yar

Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Bohdanivka (βορειοδυτικά του Bakhmut) και προχωρούν προς την Kalynivka (δυτικά της Bohdanivka).
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νότια και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar, συμπεριλαμβανομένου έως και ενός χιλιομέτρου σε βάθος και 1,5 χιλιομέτρου σε πλάτος στο φυσικό καταφύγιο Stupcky-Holubovskyi 2 στα νοτιοανατολικά του Chasiv Yar και περαιτέρω στο Kanal Microraion ακριβώς ανατολικά του Chasiv Yar.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ρίχνουν βαριές βόμβες ολίσθησης εναντίον ουκρανικών θέσεων για να επιτρέψουν περαιτέρω προόδους προς το Chasiv Yar, παρόμοιο με τον τρόπο που οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν βόμβες ολίσθησης κατά της Avdiivka που οδήγησαν στη κατάληψη της τον Φεβρουάριο του 2024.
Επιθετικά αεροσκάφη Su-25 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) πραγματοποιούν βαριές επιδρομές βομβών κατευθυνόμενης ολίσθησης FAB-250 εναντίον ουκρανικών οχυρώσεων στο Chasiv Yar και χρησιμοποιούν επίσης πυραύλους S-8 και S-13 για να υποστηρίξουν επίγεια στοιχεία της 98ης Μεραρχίας VDV επιχειρήσεις.

Κατεύθυνση δυτικά της Avdiivka 

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα δυτικά της Avdiivka και κατέλαβαν το Pervomaiske (νοτιοδυτικά της Avdiivka) στις 9 Απριλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 9 Απριλίου δείχνουν στοιχεία της Ρωσικής 9ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων υψώνοντας μια σημαία στο δυτικό Pervomaiske και ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς τα βόρεια κατά μήκος της οδού Tsentralna στη Semenivka και σε χωράφια δυτικά του Tonenke (και τα δύο δυτικά της Avdiivka), καθώς και νοτιοανατολικά και στο Novokalynove (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Ένας Ουκρανός στρατιώτης που ενεργούσε στην κατεύθυνση Avdiivka δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τη Semenivka επιτιθέμενοι σε ομάδες από πέντε έως επτά πεζούς τόσο από τα ανατολικά όσο και από τα βόρεια.
Ο στρατιώτης δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν διεξήγαγαν μηχανοκίνητη επίθεση κοντά σε Semenivka τις τελευταίες ημέρες και συνήθως χρησιμοποιούν IFV για να μεταφέρουν μικρές ομάδες πεζικού στην πρώτη γραμμή για επιθέσεις εδάφους.

Luhansk_Battle_Map_Draft_April_9_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_9_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_April_9_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_April_9_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης