Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ξεριζώνει βίαια το δολάριο - Πρωτοποριακό πρόγραμμα swap για τοπικά νομίσματα με 29 κράτη του Παγκόσμιου Νότου

Η Κίνα ξεριζώνει βίαια το δολάριο - Πρωτοποριακό πρόγραμμα swap για τοπικά νομίσματα με 29 κράτη του Παγκόσμιου Νότου
Το δολάριο δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap), φέροντας τα τοπικά νομίσματα στο επίκεντρο όλων των συναλλαγών
Η Κίνα, ηγετικό μέλος των BRICS και ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγές, έκανε μια τεράστιας σημασίας οικονομική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο άμεσο διάστημα, δηλώνοντας ότι ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγής νομισμάτων με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του εγχειρήματος της ομάδας των BRICS για αποδολαριοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διεθνών εμπορικών σχέσεων όπου το δολάριο διαδραματίζει το ρόλο του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος.
Η ανταλλαγή νομισμάτων επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων χωρών να υπογράψουν συμφωνίες με την Κίνα που θα διευκολύνει το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και να συνεχιστεί η αποδολαριοποίηση του εμπορίου που ξεκίνησε μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ανταλλάξουν τα τοπικά τους νομίσματα με την Κίνα και να εξοικονομήσουν εκατομμύρια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ την ίδια ώρα θα αποφύγουν τις αναταράξεις από τις τυχόν έντονες διακυμάνσεις του δολαρίου οι οποίες αναμένεται να προκληθούν από τη δεινή δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ και το τεράστιο χρέος που επιβαρύνει την οικονομία της.
Το δολάριο – συνεπώς - δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap), φέροντας τα τοπικά νομίσματα στο επίκεντρο όλων των εμπορευματικών συναλλαγών.
Η κίνηση έρχεται σε συμφωνία με τη συμμαχία BRICS που επιδιώκει να ωθήσει τα τοπικά νομίσματα εκτοπίζοντας το δολάριο από τις εμπορευματικές συναλλαγές.
Η Κίνα επιδιώκει να υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με 29 αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης των χωρών στη ομάδα των BRICS.
Η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων θα είναι αξίας 553,49 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικό νόμισμα χωρίς την παρέμβαση του δολαρίου ΗΠΑ. Η ανάπτυξη πραγματοποιεί συναλλαγές τοπικών νομισμάτων στη λειτουργία «πάντα διαπραγμάτευσης» στην αγορά συναλλάγματος
Η διμερής ανταλλαγή νομισμάτων διευκολύνει τις εμπορικές και επενδυτικές επιλογές προσθέτοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για όλα τα τοπικά νομίσματα. Κάθε Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ανταλλάξει τα τοπικά της νομίσματα με ένα άλλο και να διακανονίσει τις συναλλαγές με χαμηλότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες και προμήθειες.
Η κίνηση είναι μια «win-win» κατάσταση για τα κράτη της ομάδας των BRICS, την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος για διασυνοριακές συναλλαγές ενώ κάνουν χρήση του τοπικού τους νομίσματος στηρίζοντας ταυτόχρονα την ισοτιμία του.
Ο Pan Gongsheng, Διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων θα υλοποιηθεί εντός το 2024.
«Οι διμερείς ανταλλαγές νομισμάτων μπορούν να παρέχουν έκτακτη υποστήριξη ρευστότητας σε περιόδους αναταραχής στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και τραπεζικών κρίσεων σε ορισμένες χώρες», είπε στο Reuters.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-09_162623.png

Dumping από τις τράπεζες – Τι έκαναν οι τράπεζες

Το γιουάν αυξάνει τη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στην αγορά καθώς σημείωσε άνοδο περισσότερο από 0,3%.
Το Reuters επικαλέστηκε μια πηγή από την αγορά συναλλάγματος υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι ήταν οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας που ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας «πώληση» του δολαρίου για το κινεζικό γιουάν στις αγορές.
Η κίνηση βοήθησε να αντιστραφεί η πτώση του κινεζικού γουάν την περασμένη εβδομάδα και το έκανε να σκαρφαλώσει πάνω από το δολάριο αυτή την εβδομάδα. Ακόμη και το τοπικό νόμισμα της Ινδίας, η ρουπία, μέλος των BRICS, βελτίωσε τη θέση της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.
Η έκθεση δείχνει ότι οι κινεζικές κρατικές τράπεζες πούλησαν μαζικά δολάρια ΗΠΑ για το κινεζικό γιουάν, κάνοντας το νόμισμα να ανέβει.
Οι BRICS έχουν κατηγορηθεί για παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος στο παρελθόν με παρόμοιο τρόπο για να στηρίξουντα τοπικά τους νομίσματα.
Ωστόσο, οι BRICS έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς για παρέμβαση στην αγορά, αναφέροντας ότι οι κεντρικές τους τράπεζες δεν παίζουν κανένα ρόλο στο dumping των δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης