Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση αλλάζει αφήγημα – Καλύτερα για την Ουκρανία… χωρίς Κριμαία και Donbass

Η Δύση αλλάζει αφήγημα – Καλύτερα για την Ουκρανία… χωρίς Κριμαία και Donbass
Σε καλύτερη οικονομική θέση η Ουκρανία χωρίς τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι λέει το Responsible Statecraft
Η Δύση αρχίζει να αλλάζει το αφήγημα της για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πλέον πως η απώλεια εδαφών της… θα της βγει σε καλό.
Δημοσίευμα στο Responsible Statecraft, το οποίο υπογράφει ο John Muller, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, εκτιμά πως η απώλεια εδαφών θα μπορούσε να ωφελήσει την Ουκρανία καθώς προηγουμένως, αποτελούσαν βάρος για αυτήν.
Όπως λέει, μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επίσημη νομική αναγνώριση της Κριμαίας και των νέων περιοχών για τη Ρωσία, αν και σημειώνει ότι το καθεστώς της Κριμαίας και των νέων επαρχιών της Ρωσίας (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) θα μπορούσε να εξεταστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Οφέλη για Ουκρανία

«Η Ουκρανία θα αποκομίσει δύο οφέλη από αυτές τις επιλογές κατάπαυσης του πυρός.
Πρώτον, η Ουκρανία βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση χωρίς το έδαφος που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.
Η Κριμαία και το Donbass ήταν «βάρος για το Κίεβο» προτού τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο» υποστηρίζει ο Muller, υπογραμμίζοντας ότι η Κριμαία δεν προσελκύει πλέον πλούσιους Ευρωπαίους τουρίστες ενώ και οι νέες περιοχές θα πρέπει να ανοικοδομηθούν.
«Δεύτερον, μια διαρκής κατάπαυση του πυρός θα έδινε σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας μια ευκαιρία (και κίνητρο) να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την οικονομική στασιμότητα που αυτή τη στιγμή εμποδίζουν τις προσπάθειές της να ενταχθεί στη Δύση» τονίζει ο Αμερικάνος καθηγητής, ο οποίος καλεί την Ουκρανία και προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, να εγκαταλείψει τους άστοχους νόμους κατά της ρωσικής γλώσσας και παράλληλα να άρει πολλές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως η Κριμαία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 στη Ρωσία μετά από δημοψηφίσματα, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις επαρχίες Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia τον Σεπτέμβριο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης