Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυστοπική πρόβλεψη από Musk: Το 2025, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι... εξυπνότερη από κάθε άνθρωπο

Δυστοπική πρόβλεψη από Musk: Το 2025, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι... εξυπνότερη από κάθε άνθρωπο
Ο Musk έχει διαδραματίσει κεντρικό, και συχνά αμφιλεγόμενο, ρόλο στην ανάπτυξη νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης την τελευταία δεκαετία
Σχετικά Άρθρα
Σε μια πρόβλεψη που προκαλεί έντονο προβληματισμό προχώρησε ο Elon Musk, εκτιμώντας ότι το 2025, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι… πιο έξυπνη από τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον Musk, η ικανότητα των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εφόσον η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και υλικού μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ολοένα και πιο ισχυρής τεχνολογίας.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι πιο έξυπνη από κάθε άνθρωπο πιθανώς γύρω στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος διευθύνει τις εταιρείες Tesla, X και SpaceX. Μέσα στην επόμενη πενταετία, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσουν πιθανώς εκείνες όλων των ανθρώπων, προέβλεψε ο Musk κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο X με τον Nicolai Tangen, διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management.

Αλλαγή… χρονοδιαγράμματος

Ο Musk είναι σταθερά αισιόδοξος για την ανάπτυξη της λεγόμενης τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης τόσο ισχυρών που μπορούν να νικήσουν τα πιο ικανά άτομα σε οποιονδήποτε τομέα. Αλλά η τελευταία πρόβλεψη είναι μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα που ο ίδιος και άλλοι έχουν θέσει στο παρελθόν. Πέρυσι, προέβλεψε ότι η «πλήρης» AGI θα είχε επιτευχθεί μέχρι το 2029. Ορισμένες από τις πιο τολμηρές προβλέψεις του Musk, όπως η κυκλοφορία αυτοκινούμενων Tesla και η προσγείωση ενός πυραύλου στον Άρη, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.
Μια σειρά από επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence - ΑΙ) τους τελευταίους 18 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας εργαλείων δημιουργίας βίντεο και πιο ικανών chatbots, έχουν ωθήσει τα σύνορα της ΑΙ προς τα εμπρός ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Ο Demis Hassabis, συνιδρυτής της DeepMind της Google, προέβλεψε νωρίτερα φέτος ότι η ΑΙ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το 2030.
Ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί λόγω της συμφόρησης στην προμήθεια μικροτσίπ, ιδίως εκείνων που παράγονται από την Nvidia, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και την εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί οι περιορισμοί χαλαρώνουν, δήλωσε ο Musk, αλλά τα νέα μοντέλα δοκιμάζουν τώρα άλλο εξοπλισμό κέντρων δεδομένων και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
«Πέρυσι υπήρχε περιορισμός στα τσιπ... οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βρουν αρκετά τσιπ της Nvidia. Φέτος γίνεται μετάβαση σε παροχή με μετασχηματιστή τάσης. Σε ένα ή δύο χρόνια [ο περιορισμός είναι] μόνο η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε.

Αμφιλεγόμενος ρόλος

Ο Musk έχει διαδραματίσει κεντρικό, και συχνά αμφιλεγόμενο, ρόλο στην ανάπτυξη νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης την τελευταία δεκαετία.
Ήταν συνιδρυτής της OpenAI το 2015, αλλά εγκατέλειψε την εταιρεία το 2018, αφού διαφώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή Sam Altman σχετικά με την κατεύθυνση της έρευνας.
Ο Musk μήνυσε την OpenAI και τον Altman για παραβίαση της σύμβασης τον Μάρτιο, ισχυριζόμενος ότι είχαν θέσει σε κίνδυνο τη δηλωμένη αποστολή της νεοφυούς επιχείρησης να κατασκευάσει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας - έναν ισχυρισμό που η OpenAI αρνήθηκε σθεναρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης