Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ σε πανικό - Εμπορικός πόλεμος με Τουρκία - Ημερομηνία εισβολής στη Rafah - Σχέδιο CIA για εκεχειρία με Hamas

Ισραήλ σε πανικό - Εμπορικός πόλεμος με Τουρκία - Ημερομηνία εισβολής στη Rafah - Σχέδιο CIA για εκεχειρία με Hamas
Στην ισοπεδωμένη Khan Yunis, όπου το 55% των κτηρίων έχει καταστραφεί, επιστρέφουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι
(upd9) Παρά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη νότια Γάζα και την επιστροφή χιλιάδων Παλαιστίνιων στα ερείπια και στα συντρίμμια της Khan Yunis, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο του πολέμου τους τελευταίους μήνες, οι Ισραηλινοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι ως προς την επίθεση τους στη Rafah, στο τελευταίο οχυρό της Hamas όπως υποστηρίζουν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και των ΗΠΑ αλλά και υπό την τρομερή πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης του, θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που υπήρξαν από την αποχώρηση της 98ης ταξιαρχίας από τη νότια Γάζα (γεγονός που πυροδότησε σενάρια για αποκλιμάκωση της έντασης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων) και υποστήριξε πως ορίστηκε η ημερομηνία για την επίθεση στη Rafah, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητη η εισβολή για την επίτευξη της οριστικής νίκης κατά της Hamas.
Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν φαίνεται να αποδίδουν κάτι θετικό, με την Hamas να υποστηρίζει πως οι προτάσεις που έλαβε από την πλευρά του Ισραήλ, δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματά τους και με τη CIA να αναλαμβάνει μια ακόμα πρωτοβουλία για να υπάρξει μια συμφωνία και να αποτρέψει τα χειρότερα.
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι άμαχοι Παλαιστίνιοι ζουν το δικό τους δράμα, καθώς επιστρέφουν στην Khan Yunis στα γκρεμισμένα σπίτια τους, στις ισοπεδωμένες γειτονιές τους που φέρουν έντονα την οσμή του θανάτου από τα διάσπαρτα ή εγκλωβισμένα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια.

Εμπορικός πόλεμος Ισραήλ - Τουρκίας

Η απόφαση της Τουρκίας να επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές 54 προϊόντων (από κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, μέχρι και καύσιμα αεροσκαφών) στο Ισραήλ μέχρι αυτό να κηρύξει κατάπαυση πυρός και να επιτρέψει τη διαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο, την άμεση αντίδραση των Ισραηλινών.
«Το Ισραήλ θα απαντήσει στην «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς», προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz, o οποίος υποστήριξε ότι για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».
Η απόφαση της Τουρκίας, η οποία εδώ και πολύ καιρό έχει απαγορεύσει την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ήρθε ύστερα από απόρριψη αιτήματος από το Ισραήλ για ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Erdogan: Στήριξη μέχρι τέλους

«Θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς τους Παλαιστίνιους μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία στην Γάζα και μέχρι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας αποκτήσουν ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Erdogan, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος.

Έχουμε ημερομηνία

Και ενώ οι ελπίδες για μια εκεχειρία είχαν αναπτερωθεί, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη νότια Γάζα και την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου, ο Netanyahu ανακοίνωσε πως ορίστηκε η ημερομηνία για την χερσαία επίθεση στη Rafah, η οποία κατά τους Ισραηλινούς, αποτελεί το τελευταίο οχυρό της Hamas.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο Netanyahu, αναφέροντας πως για την επίτευξη της οριστικής νίκης, «απαιτείται να μπούμε στη Rafah και να εξαλείψουμε τα τάγματα τρομοκρατών που βρίσκονται εκεί».
«Αυτό θα γίνει — ορίσαμε ημερομηνία» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος και προφανώς δεν ανέφερε ποια είναι αυτή η ημερομηνία.

Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις ΗΠΑ

Σημειώνεται πως σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καλεί το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Rafah, διότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και μια επίθεση θα συνεπαγόταν τεράστιους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό.
Την έντονη αντίθεση τους σε μια επίθεση στη Rafah εξέφρασαν για ακόμα μια φορά οι ΗΠΑ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ.
«Έχουμε καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως θεωρούμε ότι μαζική στρατιωτική εισβολή στη Rafah θα είχε εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες για τους αμάχους και θα έπληττε, σε τελευταία ανάλυση, την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ έχουν πει ξεκάθαρα πως «υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο θεμιτός στόχος», δηλαδή «να φθαρούν, να εξαρθρωθούν και να νικηθούν μονάδες της Hamas που βρίσκονται ακόμη στη Rafah».
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Biden είπε πρόσφατα πως εάν το Ισραήλ εξαπέλυε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Rafah προκαλώντας μαζικές απώλειες στις τάξεις των αμάχων εκεί θα παραβίαζε μια σημαντική «κόκκινη γραμμή».

Πιέσεις στον Netanyahu

Πέρα όμως από τις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό προκειμένου να μην προχωρήσει στην χερσαία εισβολή στη Rafah o Netanyahu δέχεται σφοδρές πιέσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης του προκειμένου να προχωρήσει στα πολεμικά σχέδια του.
«Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτεθεί στη Rafah για να νικηθεί η Hamas, δεν θα έχει πλέον την εντολή για να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός», διεμήνυσε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Itamar Ben Gvir ενώ και ο ακροδεξιός Bezalel Smotrich ζήτησε την άμεση συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος του πολέμου.

Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Κάιρο και παρά την αρχική αισιοδοξία αλλά και τις πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα βασικά, φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδος.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή πρόταση που της επιδόθηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα των παλαιστινιακών οργανώσεων που συμμετέχουν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.
Μολαταύτα, αναφέρει πως θα μελετήσει την πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «αδιάλλακτη», και θα δώσει την απάντησή της στους μεσολαβητές.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ υποστήριξε πως είναι έτοιμο να συμφωνήσει στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και Ισραηλινών ομήρων, αλλά δεν ήταν έτοιμο να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, τουλάχιστον πριν εισβάλλει στη Rafah.
Η Hamas ζητούσε μεταξύ άλλων να αποσυρθεί αμέσως από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Εκτιμάται πως στα χέρια της Hamas παραμένουν άλλοι 133 Ισραηλινοί όμηροι.

Wall Street Journal: Νέο σχέδιο CIA για εκεχειρία

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ο διευθυντής της CIA, William Burns πρότεινε ένα νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση ομήρων και η επιστροφή αμάχων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, γίνεται λόγος για μια εκεχειρία 6 εβδομάδων, κατά την οποία η Hamas θα απελευθερώσει 40 από τους περισσότερους από 100 ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 900 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 100 που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές κατηγορίες.
Ο Burns κάλεσε την Hamas να παράσχει μια λίστα με τους 40 ομήρους που θα απελευθερώσει, στους οποίους θα πρέπει να είναι και οι πέντε γυναίκες στρατιώτες και να βρει έναν συμβιβασμό βάσει του οποίου οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.
Μέχρι στιγμής η Hamas δεν έχει απαντήσει.
Κατά το δημοσίευμα, ένα βασικό εμπόδιο στη σύναψη συμφωνίας είναι η μη συμφωνία επί του αιτήματος της Hamas για επιστροφή μέρους του άμαχου πληθυσμού της Γάζας στο βόρειο τμήμα της.

IDF: Εξουδετερώσαμε τον επικεφαλής του γραφείου έκτακτης ανάγκης της Hamas

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε τον Hatem Alrameri, τον επικεφαλής του γραφείου έκτακτης ανάγκης της Hamas.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Όπως αναφέρει ο IDF, o Alrameri ανήκε στη στρατιωτική πτέρυγα της Hamas και ήταν υπεύθυνος για την εκτόξευση οβίδων στη μονάδα Maghazi, στην κεντρική Γάζα.
5_129.JPG
3_188.jpg
Επιστροφή στα ερείπια

Ήδη πάντως και μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στην Khan Yunis, η οποία ήταν το κύριο θέατρο των στρατιωτικών συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες.
Η επιστροφή ήταν αποκαρδιωτική, καθώς οι περισσότεροι αντί για σπίτια βρήκαν ερείπια και συντρίμμια, κάτω από τα οποία αναδύεται έντονη η οσμή του θανάτου, από τα εγκλωβισμένα και διαμελισμένα πτώματα.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 55% των κτηρίων έχει ισοπεδωθεί ή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ενώ η πόλη δεν θυμίζει πλέον τίποτα από αυτό που ήταν πριν από 6 μήνες.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης