Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ φρενάρουν το ΝΑΤΟ - CIA: Η τρομαγμένη Ουκρανία θα παραδώσει Kharkiv - Borrell: Σε απόγνωση, ζητούν 7 Patriot

Οι ΗΠΑ φρενάρουν το ΝΑΤΟ - CIA: Η τρομαγμένη Ουκρανία θα παραδώσει Kharkiv - Borrell: Σε απόγνωση, ζητούν 7 Patriot
Scott Ritter (πρώην CIA): Οι νεοσύλλεκτοί Ουκρανοί σκοτώνονται γρήγορα στο μέτωπο – Το Kharkiv θα παραδοθεί - Η πτώση του Chasiv Yar θα οδηγήσει τους ρώσους σε Slavyansk και Kramatorsk
(upd27) Η Ουκρανία επιλέγει τρομοκρατικές μεθόδους για να ανακοινώσει κάποια νίκη στα μέσα ενημέρωσης, στο πραγματικό πεδίο της μάχης η Ρωσία επικρατεί κατά κράτος…
Στο ΝΑΤΟ και ειδικά ο αμερικανικός παράγοντας ξεκαθαρίζει, δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία, ούτε θα πάμε σε πόλεμο με την Ρωσία.
Οι αμερικανοί έχουν αποσαφηνίσει την θέση τους, οι Γάλλοι εάν στείλουν στρατό ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους… αμερικανικός στρατός – επίσημα – ως μισθοφόροι υπάρχουν – δεν θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία…
Εν τω μεταξύ η CIA δεν εστιάζει στο Chasiv Yar που θα πέσει οσονούπω αλλά στο Kharkiv, οι Ουκρανοί ελλείψει αεράμυνας θα παραδώσουν την πόλη.
Η κατάσταση έχει ως εξής… όλα ετοιμάζονται για την κρίσιμη μέρα όπου οι ρώσοι θα ξεκινήσουν την μεγάλη αντεπίθεση αρχές Ιουνίου ή τέλη Μαίου… έως τότε απλά θα διαλύουν τις Ουκρανικές υποδομές και θα εξουθενώνουν τον Ουκρανικό στρατό.

Jerome Husak (Αντιστράτηγος ΝΑΤΟ): Η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί σε χώρες της συμμαχίας

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, Αντιστράτηγος Jerome Husak, τόνισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί κατά των χωρών της συμμαχίας.
Ωστόσο δεν παρουσίασε καμία τεκμηρίωση αλλά μια γενικόλογη και τελείως αστήρικτη προσέγγιση.
Η Ρωσία πολλές φορές έχει αναφέρει ότι ποτέ δεν ήταν στόχος οι χώρες του ΝΑΤΟ και όλα αυτά αποτελούν προπαγάνδα πολεμοκάπηλων.

Christopher Cavoli (Γενικός Διοικητής ΝΑΤΟ): Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πιστεύουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία

Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πιστεύουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία και δεν το επιδιώκουν, δήλωσε ο ανώτατος διοικητής της συμμαχίας στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Christopher Cavoli.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και δεν το θέλουμε αυτό», είπε ο Christopher Cavoli σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον αφιερωμένο στην 75η επέτειο της συμμαχίας.
Όπως σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός Christopher Cavoli, στόχος της συμμαχίας είναι «να αποτρέψει έναν τέτοιο πόλεμο» και για αυτό το λόγο τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα δυτικά της σύνορα.
Το ΝΑΤΟ επεκτείνει τις πρωτοβουλίες και το αποκαλεί «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας».
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για τη συσσώρευση συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Times: Η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ υποφέρει λόγω μιας σειράς οργανωτικών προβλημάτων – Χάος η δομή διοίκησης

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια σειρά εσωτερικών οργανωτικών προβλημάτων που εμποδίζουν τη μαχητική του ετοιμότητα τονίζει το Times.
«Η δομή διοίκησης είναι ένα πλήρες χάος
Τα αποθέματα όπλων είναι χαμηλά, η υποδομή είναι ανεπαρκής, η επιμελητεία είναι εύθραυστη και ο ίδιος ο εξοπλισμός είναι ξεπερασμένος»
Σύμφωνα με το Times, ο υπολογισμός των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να νικήσουν τη Ρωσία σε μια υποθετική στρατιωτική σύγκρουση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο υποτιμούν τις δυνατότητες της Ρωσίας, αλλά υπερεκτιμούν και τις δυνατότητες της Δύσης.
«Αυτή η προσέγγιση «ας προσποιηθούμε» βασίζεται σε μια ξεπερασμένη, αυτάρεσκη νοοτροπία: οποιοσδήποτε πόλεμος θα είναι σύντομος, μόλις μια ή δύο εβδομάδες, επειδή η τεχνολογική υπεροχή της Δύσης θα της επιτρέψει να επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στη Ρωσία υπό τον φόβο των αμερικανικών πυρηνικών όπλων», κατέληξε το Times.

Jeffrey Sachs (Αμερικανός επενδυτής): Το ΝΑΤΟ πρέπει να υποσχεθεί ότι δεν θα δεχτεί την Ουκρανία στη συμμαχία

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα της αποδοχής της Ουκρανίας ως μέλους για την εδραίωση της ειρήνης, δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs σε συνέντευξή του στους Global Times.
«Αυτό που χρειάζεται πραγματικά η Ουκρανία είναι οι διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί αποδεχόμενο την Ουκρανία ως μέλος».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, μόνο με ένα τέτοιο σενάριο θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ειρήνη και να γίνει η Ουκρανία ασφαλής.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να συνεχίσουν να εξοπλίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Εν ολίγοις, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε διαλυθεί το 1990 και η ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική, πολύ πιο ειρηνική, συνεργατική και παραγωγική και με πολύ λιγότερους πολέμους.
Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από τον ΟΑΣΕ».

Borrell (ΕΕ): Σε απόγνωση …και χωρίς αεράμυνα οι Ουκρανοί: Ζητούν επειγόντως 7 συστήματα Patriot

Οι Ουκρανοί ζητούν απεγνωσμένα 7 συστήματα Patriot για να καλύψουν τις ανάγκες της αεράμυνας τους υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
Σε δηλώσεις του ο Borrell αναφέρθηκε στο αίτημα του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba, ο οποίος – όπως είπε – αιτείται απεγνωσμένα Patriot για την αεράμυνα της Ουκρανίας.
«Οι δυτικοί στρατοί έχουν περίπου 100 συστήματα Patriot, και παρόλα αυτά, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε τα 7 που ζητούν απεγνωσμένα» υποστήριξε ο Borrell, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη κοινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσει να αυξηθεί η ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας.

Η ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι πάντα ανοιχτή

Η ομπρέλα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι για πάντα ανοιχτή υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ο οποίος υποστήριξε πως η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει τη δική της αμυντική ικανότητα.
«Η ομπρέλα των ΗΠΑ που μας προστάτευσε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και μετά, μπορεί να μην είναι συνεχώς ανοιχτή, ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσιγκτον.
Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην αμερικανική υποστήριξη και στην αμερικανική ικανότητα να μας προστατεύουν.
Πρέπει να κτίσουμε τη δική μας ικανότητα, πρέπει να οικοδομήσουμε τη δική μας ευθύνη.
Σίγουρα, το ΝΑΤΟ θα είναι απολύτως αναντικατάστατο, αλλά μέσα στο ΝΑΤΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό πυλώνα» τόνισε ο Borrell.

Γερμανία: Patriot τέλος, δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα στην Ουκρανία

Σαφές μήνυμα αφενός στο Κίεβο αφετέρου στον Josep Borrell ότι τα συστήματα Patriot έχουν εξαντληθεί και ότι δεν έχουν να στείλουν τίποτα στην Ουκρανία στέλνει ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
Όπως υποστήριξε, τα αποθέματα των συστημάτων Patriot έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα η Γερμανία και οι σύμμαχοι της να διερευνούν τη δυνατότητα αγοράς αυτών των αντιπυραυλικών συστημάτων αεράμυνας από τρίτες χώρες.

Responsible Statecraft: Η Δύση αλλάζει αφήγημα – Καλύτερα για την Ουκρανία… χωρίς Κριμαία και Donbass

Η Δύση αρχίζει να αλλάζει το αφήγημα της για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πλέον πως η απώλεια εδαφών της… θα της βγει σε καλό.
Δημοσίευμα στο Responsible Statecraft, το οποίο υπογράφει ο John Muller, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, εκτιμά πως η απώλεια εδαφών θα μπορούσε να ωφελήσει την Ουκρανία καθώς προηγουμένως, αποτελούσαν βάρος για αυτήν.
Όπως λέει, μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επίσημη νομική αναγνώριση της Κριμαίας και των νέων περιοχών για τη Ρωσία, αν και σημειώνει ότι το καθεστώς της Κριμαίας και των νέων επαρχιών της Ρωσίας (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) θα μπορούσε να εξεταστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Η Ουκρανία θα αποκομίσει δύο οφέλη από αυτές τις επιλογές κατάπαυσης του πυρός.

Πρώτον, η Ουκρανία βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση χωρίς το έδαφος που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.
Η Κριμαία και το Donbass ήταν «βάρος για το Κίεβο» προτού τεθούν υπό ρωσικό έλεγχο» υποστηρίζει ο Muller, υπογραμμίζοντας ότι η Κριμαία δεν προσελκύει πλέον πλούσιους Ευρωπαίους τουρίστες ενώ και οι νέες περιοχές θα πρέπει να ανοικοδομηθούν.
«Δεύτερον, μια διαρκής κατάπαυση του πυρός θα έδινε σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας μια ευκαιρία (και κίνητρο) να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την οικονομική στασιμότητα που αυτή τη στιγμή εμποδίζουν τις προσπάθειές της να ενταχθεί στη Δύση» τονίζει ο Αμερικάνος καθηγητής, ο οποίος καλεί την Ουκρανία και προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, να εγκαταλείψει τους άστοχους νόμους κατά της ρωσικής γλώσσας και παράλληλα να άρει πολλές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως η Κριμαία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 στη Ρωσία μετά από δημοψηφίσματα, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις επαρχίες Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia τον Σεπτέμβριο του 2022.

Polishchuk (Rωσία): Ο Macron παίζει με την φωτιά – Δεν αντιλαμβάνεται τι θα γίνει εάν στείλει στρατό στην Ουκρανία

Την θέση πως ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron παίζει με την φωτιά, όταν μιλά για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία διατυπώνει ο Alexey Polishchuk, επικεφαλής του δεύτερου τμήματος για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Τέτοιες συζητήσεις δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία.
Οι πολιτικοί που ζητούν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία παίζουν με τη φωτιά» υπογράμμισε ο Polishchuk αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σχετικά με την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, πολλοί Δυτικοί πολιτικοί θυσιάζουν τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους για τα πολιτικά και εκλογικά τους συμφέροντα.
«Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο κλιμάκωσης και ανάπτυξης της κρίσης.
Είναι μια πολιτική… παλιμπαιδισμού.
Οι προειδοποιήσεις μας για τις συνέπειες της συνέχισης της προμήθειας όπλων στο καθεστώς του Κιέβου αγνοούνται» τόνισε ο Polishchuk.

Haiphong (Αμερικάνος δημοσιογράφος): Η Δύση γνωρίζει την ήττα Ουκρανίας, αλλά παρατείνει τον πόλεμο…λόγω πολιτικού κόστους

Στο σχέδιο των Δυτικών που παρατείνουν για πολιτικούς λόγους τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρεται ο Αμερικάνος δημοσιογράφος και σχολιαστής Danny Haiphong.
Όπως λέει, η Δύση έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει διέξοδος, διαφυγή από την Ουκρανία.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος.
Αυτό λένε στη Δύση: Η Ουκρανία είναι σε δύσκολη θέση, δεν θα κερδίσει, αλλά πρέπει να συνεχίσει να πολεμά, γιατί έτσι θέλουμε» ανέφερε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου παρατείνουν σκόπιμα τη σύγκρουση για να καθυστερήσουν τις πιθανές πολιτικές συνέπειες της ήττας της Ουκρανίας.
Όπως λέει ο Haiphong, αν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρξουν αμφιβολίες για την πολιτική νομιμότητα των ενεργειών της συλλογικής Δύσης στην παγκόσμια σκηνή.
«Γι’ αυτό θέλουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση αυτή σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, ειδικά τώρα που ξέρουν ότι είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία» επισήμανε ο Haiphong.

Military Watch Magazine: Η ρωσική συνταγή… καταστροφής των Ουκρανών - Τα Su -34 και οι βόμβες ολίσθησης

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-34 και οι βόμβες ολίσθησης αποδεικνύεται ότι καταστρέφουν με τεράστια επιτυχία τις θέσεις του ουκρανικού στρατού αναφέρει σε δημοσίευμα του το Military Watch Magazine.
«Το αεροσκάφος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη χρήση βομβών ολίσθησης υψηλής ακρίβειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αεροπορικής υποστήριξης» τονίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως οι βόμβες ολίσθησης επιτρέπουν στα μαχητικά να χτυπούν στόχους από απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, μια ισχυρή βόμβα ολίσθησης της νέας κατηγορίας Drill θα μπορούσε να είναι μια εντυπωσιακή προσθήκη στο βομβαρδιστικό Su-34.
«Μπορούν να παραδώσουν πολύ μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο από τους πύραυλους που εκτοξεύονται από αέρος, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και μπορούν να φέρουν όχι μόνο συμβατικές κεφαλές, αλλά και θερμοβαρικές κεφαλές βελτιστοποιημένες για την εξουδετέρωση των επίγειων δυνάμεων σε οχυρωμένες θέσεις» επισημαίνει το Military Watch Magazine.

SVR: Μεξικανοί και Κολομβιανοί στρατολογούνται στις φυλακές των ΗΠΑ για να σταλούν στην Ουκρανία

Ιδιωτικά γραφεία στρατολόγησης μισθοφόρων, με τη συμμετοχή των αμερικανικών αρχών, στρατολογούν μέλη μεξικανικών και κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών από φυλακές των ΗΠΑ για να σταλούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφεύγουν σε ολοένα και πιο απελπισμένες μεθόδους στις προσπάθειές τους να ανατρέψουν την παλίρροια στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, αναπληρώνοντας τις τάξεις των απογοητευμένων μαχητών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με μια "πολυεθνική φασαρία" με τάση για ένοπλη βία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, για τους σκοπούς αυτούς, αμερικανικά PMC υπό την ηγεσία της Διεύθυνσης Καταπολέμησης ναρκωτικών και του Αμερικανικού FBI άρχισαν να στρατολογούν εκπροσώπους μεξικανικών και κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών που εκτίουν ποινές σε αμερικανικές φυλακές για να συμμετάσχουν στην Ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του εξευτελιστικού καθεστώτος του Κιέβου», σημείωσε σχετικά το γραφείο Τύπου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι εάν συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο «επαγγελματικό ταξίδι», οι κρατούμενοι απολαμβάνουν πλήρη αμνηστία «με την προσδοκία ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ».
«Η πρώτη παρτίδα κακοποιών σχεδιάζεται να σταλεί στη ζώνη μάχης το καλοκαίρι. Η συμμορία θα αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες Μεξικανούς και Κολομβιανούς» εξήγησε η SVR.

Ωμή παραδοχή Pyatt: Στόχος των ΗΠΑ ο ενεργειακός πόλεμος στη Ρωσία

Μιλώντας σε forum των Financial Times στις 7 Απριλίου, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Geoffrey Pyatt ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να σταματήσουν την ανάπτυξη του ρωσικού ενεργειακού τομέα, και πιο συγκεκριμένα το project υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG 2 στη βόρεια περιοχή Yamal της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τον ιδιωτικό ενεργειακό κολοσσό Novatek.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Arctic LNG 2 είναι εντελώς νεκρό», τόνισε κυνικά ο Pyatt σύμφωνα με τους Financial Times.
«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει νέα έργα προκειμένου να [ανακατευθύνει] το φυσικό αέριο που είχε στείλει προηγουμένως στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Μάχη για το Chasiv Yar - Ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε τέσσερις κατευθύνσεις στην περιοχή Bakhmut

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να επεκτείνει τη ζώνη του ελέγχου του γύρω από το κύριο ουκρανικό οχυρό στην κατεύθυνση Artyomovsk ή Bakhmut.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Bogdanovka, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Chasov Yar ή Chasiv Yar.
Ο ρωσικός έλεγχος του χωριού αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 7 Απριλίου, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ενισχύσουν οι ρωσικές δυνάμεις το προπύργιο τους στα νότια προάστια της Bogdanovka.
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν στις 8 Απριλίου ότι ο ρωσικός στρατός είχε προχωρήσει στα νότια προάστια της Bogdanovka.
Νέα κέρδη έγιναν δυνατά χάρη στις πλευρικές επιθέσεις και την προέλαση στα δάση κοντά στο χωριό.
Σύμφωνα με αναφορές από το μέτωπο, επιτυχημένες επιθέσεις στο χωριό πραγματοποιούνται από την 200η Ξεχωριστή Ταξιαρχία του Βόρειου Στόλου του Ρωσικού Ναυτικού.
Μία από τις επίλεκτες μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων καταστράφηκε στις μάχες στην Bogdanovka.
Ταυτόχρονα με την προέλαση στο Bogdanovka, οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν την ουκρανική άμυνα βόρεια του χωριού και πλησίασαν τα περίχωρα του χωριού Grigorovka
Τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν από δύο κατευθύνσεις Dubovo-Vasilyevka και Bogdanovka, κατέλαβαν ουκρανικά οχυρά και έφτασαν στο ανατολικό άκρο του χωριού Grigorovka.
Ο έλεγχος του οικισμού θα διευκολύνει την εισβολή στο κύριο ουκρανικό προπύργιο στο Chasiv Yar.
Υπάρχει ένα σημαντικό κυρίαρχο σημείο ύψους που βρίσκεται κοντά στο Grigorovka, από το οποίο το ρωσικό πυροβολικό θα μπορεί να σφυροκοπήσει τις ουκρανικές θέσεις στο ίδιο το Chasiv Yar.
Με τη σειρά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να αντεπιτεθούν στις δυτικές παρυφές της Bogdanovka, αλλά ήδη υποχωρούν δυτικά προς το παρακείμενο χωριό Kalinovka, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά προάστια του Chasiv Yar.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μάχες ξέσπασαν στην περιοχή της οδού Lesnaya στα ανατολικά προάστια του χωριού.
Η ρωσική νίκη στη Bogdanovka αποτελεί απειλή για την ουκρανική φρουρά στο Chasiv Yar από τη βορειοανατολική πλευρά.
Αυτή η επιτυχία παρέχει σημαντική υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιχειρήσεις στην ανατολική πλευρά του Chasiv Yar, όπου η 98η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Ρωσικού Στρατού

Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές μπήκαν στην πόλη Chasiv Yar

Έχοντας αποκτήσει βάση στα περίχωρα, οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην κατοικημένη περιοχή της πόλης Chasiv Yar.
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατάφεραν να μπουν στους δρόμους της πόλης και να εδραιωθούν στα τοπικά πολυώροφα κτίρια.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στα ανατολικά προάστια πλησιάζοντας την κύρια γραμμή άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην ανατολική συνοικία.
Στις ανατολικές παρυφές του Chasiv Yar, συγκρούσεις φέρονται να συνεχίζονται ήδη στην περιοχή της οδού Gorbatov στην περιοχή Canal.
Τις τελευταίες ημέρες, στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας μάχονται κοντά στο τοπικό σχολείο Νο. 77, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πλάνα που να επιβεβαιώνουν κατάληψη των κτηρίων.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην Grigorovka, την Bogdanovka και την περιοχή Canal, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη νοτιοανατολική πλευρά από το πρόσφατα κατεχόμενο χωριό Krasnoe (πρώην Ivanosvskoe).
Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιτυχημένες επιθέσεις σε διάφορες κατευθύνσεις στα χωράφια δυτικά του Krasnoe, ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να ενισχύσει βιαστικά μια νέα γραμμή άμυνας κατά μήκος της ακτογραμμής του καναλιού Seversky Donets - Donbass.
Προηγουμένως έχουν ναρκοθετήσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή γύρω από το κανάλι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τη ρωσική προέλαση.
Από τις θέσεις τους στο Krasnoe και νότια της Bogdanovka, οι ρωσικές μονάδες συνεχίζουν επίσης τις επιθέσεις τους στους λόφους στα βορειοδυτικά του Krasnoe, όπου γίνονται μάχες για τα κυρίαρχα ύψη.
Από το 2014, η πόλη Chasiv Yar διαδραμάτισε βασικό ρόλο για τον ουκρανικό στρατό όσον αφορά την επιμελητεία, που χρησιμοποιείται ως στρατηγικά σημαντικός κόμβος για εναλλαγές και ανάπτυξη μονάδων εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Donbass.

Η πτώση του Chasiv Yar θα οδηγήσει τους ρώσους σε Slavyansk και Kramatorsk

Τώρα εξακολουθεί να είναι μια ισχυρά οχυρωμένη πόλη που βρίσκεται στους λόφους, ο έλεγχος των οποίων ανοίγει το δρόμο για τη ρωσική προέλαση προς τα δυτικά στις τελευταίες πόλεις του Donetsk που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, το Slavyansk και Kramatorsk.
Οι αιματηρές μάχες για την πόλη δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά ο ρωσικός στρατός το περικυκλώνει από διαφορετικές κατευθύνσεις, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των υψωμάτων γύρω από το Chasiv Yar, καταστρέφοντας θέσεις της Ουκρανίας στους δρόμους με μαζικούς βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές πριν από την επερχόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση.
Εν μέσω της ρωσικής προέλασης σε όλα τα μέτωπα στο Donbass, η πόλη έχει μετατραπεί σε άλλο ένα φρούριο των μέσων ενημέρωσης του καθεστώτος του Κιέβου.
Η απώλεια του Chasiv Yar θα επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του στρατιωτικού προσωπικού του ουκρανικού στρατού και μπορεί τελικά να υπονομεύσει την πίστη των δυτικών συμμάχων στην ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει την επίθεση του ρωσικού στρατού.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια ρωσική νίκη στην πόλη, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση ρίχνει ανελέητα τις διαθέσιμες εφεδρείες σε μάχες.
Ειδικότερα, ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Syrsky, έστειλε άλλη μια ταξιαρχία εφόδου του Azov στην περιοχή.
Νωρίτερα, αυτές οι δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή από το ουκρανικό φρούριο Avdiivka.
Οι δρόμοι του Chasov Yar είναι ναρκοθετημένοι και σχεδόν κάθε σπίτι επίσης είναι ναρκοθετημένο.
Το κύριο πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι τα συνεχή πλήγματα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, που καταστρέφουν τις θέσεις τους με βαριές βόμβες, καθώς και ο μαζικός βομβαρδισμός ρωσικών μονάδων πυροβολικού στις οχυρώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις αστικές περιοχές.
«Μας ρίχνουν βαριά πυρομαχικά χωρίς καν να πετάξουν κοντά στη γραμμή επαφής και χωρίς να μπουν στη ζώνη αεράμυνας Όταν τα αεροσκάφη τους δουλεύουν, είναι αδύνατο για τους υπερασπιστές μας να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις, χρειάζονται μόνο να κρυφτούν σε ένα καταφύγιο» τόνιζε Ουκρανός διοικητής.
Οι επιθέσεις πυροβολικού σφυροκοπούν συνεχώς τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Chasov Yar και η αεροπορία καταστρέφει πολυώροφα κτίρια όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες εξόπλισαν θέσεις παρατήρησης και θέσεις χειριστών ATGM.
Για παράδειγμα, στις 8 Απριλίου, ένα άλλο πολύ ισχυρό ρωσικό χτύπημα κατέστρεψε θέσεις της Ουκρανίας στη βιομηχανική ζώνη της πόλης.
Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να ξεσπάσει τεράστια έκρηξη και φωτιά στην περιοχή.
Στόχος ήταν το τοπικό εργοστάσιο που χρησιμοποιείται για την επισκευή κατεστραμμένων ουκρανικών οχημάτων.

Η Ρωσία επελαύνει και στο Donetsk - Υπό τον έλεγχό της το Pervomayskoye

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του οικισμού Pervomayskoye στην περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, δήλωσε στο Sputnik ο στρατιωτικός και πολιτικός εμπειρογνώμονας Yan Gagin, σημειώνοντας ότι Ρώσοι στρατιωτικοί ύψωσαν εκεί μια ρωσική σημαία.
«Ναι, η Ρωσία πράγματι απελευθέρωσε τον οικισμό, οι μαχητές μας ύψωσαν τη ρωσική σημαία», τόνισε σχετικά ο Gagin.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει «τη δυναμική προέλαση του ρωσικού στρατού προς τα εμπρός, την απελευθέρωση του εδάφους της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
8april2024_Ukraine_ChasovYar_Map-2-768x584.jpg
Η Ουκρανική GUR εξελίσσεται σε τρομοκρατική οργάνωση

Η Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) υποστήριξε έμμεσα ότι μπορεί να ήταν υπεύθυνη για μια έκρηξη που απενεργοποίησε ένα μικρό πυραυλοφορέα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής στη ναυτική βάση στο Baltiysk της περιφέρειας Καλίνινγκραντ στις 7 Απριλίου.
Το GUR δημοσίευσε βίντεο στις 8 Απριλίου παρουσιάζοντας μια εκρηκτική ύλη που πυροδοτήθηκε στο χώρο ελέγχου της κορβέτας Serpukhov Project 21631 Buyan-M του ρωσικού στόλου της Βαλτικής στις 7 Απριλίου.
Το GUR ανέφερε ότι η πυρκαγιά που προέκυψε κατέστρεψε τα συστήματα αυτοματισμού και επικοινωνιών του Serpukhov και ότι οι επισκευές θα χρειαστούν χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Στοιχεία του στόλου της Βαλτικής στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ έχουν πραγματοποιήσει πολλές πρόσφατες ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και αξιωματούχοι της Εσθονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχουν συνδέσει τις ρωσικές δυνάμεις EW στο Καλίνινγκραντ με πολλά πρόσφατα περιστατικά παρεμβολών GPS στην περιοχή της Βαλτικής από τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι Ουκρανοί λένε ότι καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν κολοσσιαίες καταστροφές

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών με drone και πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα της 7ης προς 8 Απριλίου και την ημέρα της 8ης Απριλίου από την Περιφέρεια Kursk και την Κριμαία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 17 drones Shahed πάνω από τις περιφέρειες Odesa, Mykolaiv, Kirovohrad, Khmelnytskyi και Zhytomyr και τον πύραυλο Kh-59 πάνω από την Περιφέρεια Dnipropetrovsk.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης τρεις πυραυλικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας πιθανούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M και πυραύλους Kh-59 κατά της Περιφέρειας Dnipropetrovsk και άλλο ένα χτύπημα με αντιπλοϊκό πύραυλο Kh-35 κατά της περιφέρειας Mykolaiv κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 8 Απριλίου.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι απροσδιόριστοι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στη νότια Ουκρανία και ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την πόλη της Οδησσού
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Zvyahel δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης μια απροσδιόριστη εγκατάσταση υποδομής στο Zvyahel, στο Zhytomyr.

Scott Ritter (πρώην CIA): Οι νεοσύλλεκτοί Ουκρανοί σκοτώνονται γρήγορα στο μέτωπο – Το Kharkiv θα παραδοθεί

Αφού η ουκρανική αεράμυνα έπαψε να παρέχει κάλυψη για τα στρατεύματα, η Ρωσία άρχισε να ελέγχει πλήρως τον ουρανό και να καταστρέφει στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων κάθε φορά που εμφανίζονται, τόνισε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
«Ενώ οι Ουκρανοί τραβούν στρατεύματα, και πριν αυτό συμβεί είναι ήδη νεκροί… φτάνουν ενισχύσεις - είναι νεκροί πριν καν φτάσουν στο πεδίο της μάχης, οι διοικητές προσπαθούν να αλλά και αυτοί είναι νεκροί».
Σύμφωνα με τον Ritter, η Ρωσία ελέγχει τον αέρα όχι μόνο μέσω της λειτουργίας βομβών ολίσθησης, αλλά και μέσω της χρήσης drones.
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι ο ουκρανικός στρατός ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε δυτικούς πυραύλους για να καταστρέψει drones, αλλά τώρα που εξαντλήθηκαν, τα ίδια τα ρωσικά UAV χτυπούν στρατηγικούς στόχους χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.
«Όλα τελείωσαν για την Ουκρανία», κατέληξε ο Ritter.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την αρχή του 2024 έχουν ξεπεράσει τις 80.000 στρατιώτες.

Το Kharkiv θα πέσει σε λίγες εβδομάδες

Λόγω της αδυναμίας της ουκρανικής αεράμυνας να αντισταθεί στα ρωσικά πλήγματα, το καθεστώς του Κιέβου θα παραδώσει το Kharkiv στη Ρωσία εντός λίγων εβδομάδων, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα αναγκαστεί να παραδώσει το Kharkiv τις επόμενες εβδομάδες, αφού δεν μπορεί πλέον να το κρατήσει», είπε o Scott Ritter
Σύμφωνα με τον ειδικό, μέχρι πρόσφατα, το Kharkiv ήταν ένα από εκείνα τα μέρη που καλύπτονταν πολύ καλά από την ουκρανική αεράμυνα, η οποία επέτρεπε στους Ουκρανούς να παραμείνουν στην πόλη, πιστεύοντας ότι είναι άτρωτοι.
Τώρα, ισχυρίζεται ο Ritter, η κατάσταση έχει αλλάξει, η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις με βόμβες ολίσθησης στην πόλη, καταστρέφοντας όλους τους απαραίτητους στόχους.
Ο Scott Ritter εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα ο ρωσικός στρατός θα περικυκλώσει την κατοικημένη περιοχή και το Κίεβο θα πρέπει να την παραχωρήσει.
«Ένα τέτοιο μέλλον περιμένει κάθε μέρος που θέλει να καταλάβει η Ρωσία, αφού οι Ουκρανοί δεν μπορούν να παράσχουν βιώσιμη άμυνα», τόνισε ο Scott Ritter.

Forbes: Οι Ρώσοι πιλότοι είναι σίγουροι ότι θα καταστρέψουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με πυραύλους μικρού βεληνεκούς

Λόγω της αδυναμίας της ουκρανικής αεράμυνας, Ρώσοι πιλότοι χτυπούν θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από πολύ πιο κοντινή απόσταση, χωρίς να φοβούνται για τους εαυτούς τους, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.
Όπως σημειώνεται στο Forbes, μέχρι πρόσφατα, η Ρωσία χρησιμοποιούσε κυρίως πτερωτές βόμβες ολίσθησης για επιδρομές μεγάλης εμβέλειας, αλλά η έλλειψη πυρομαχικών για την ουκρανική αεράμυνα και τα μεγάλα κενά στην άμυνα τους επέτρεψαν να πετάξουν πιο κοντά στις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Τώρα μερικά ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πετούν πολύ πιο κοντά στην πρώτη γραμμή και επιτίθενται με πυραύλους μικρού βεληνεκούς», γράφει το Forbes.
Ως παράδειγμα, αναφέρει ένα βίντεο που καταγράφηκε στα περίχωρα του Chasiv Yar, στο οποίο ρωσικά αεροσκάφη Su-25 χτυπούν θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από χαμηλό ύψος.
«Δεν σηκώθηκε ούτε ένας πύραυλος για να τους απαντήσει», ανέφερε το Forbes.
Όπως σημειώνει το Forbes, η έλλειψη βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων αεράμυνας έχει γίνει το κύριο πρόβλημα για την ουκρανική φρουρά στο Chasiv Yar.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία έχει επίσης εντείνει τις επιθέσεις σε στόχους σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, γεγονός που αναγκάζει το Κίεβο να συγκεντρώσει την αεράμυνα κοντά τους, εκθέτοντας το μέτωπο, αναφέρει το Forbes
«Αυτά τα κενά θα αυξηθούν καθώς εξαντλούνται τα πυρομαχικά αεράμυνας», προειδοποίησε το Forbes.
Ο Yan Gagin σύμβουλος του αρχηγού του DPR Denis Pushilin, δήλωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εισήλθαν στο προάστιο Chasiv Yar.

China National Radio: Η ρωσική αεροβόμβα FAB-3000 αποτελεί μοιραία απειλή για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή μιας «υπερβόμβας» που αποτελεί κρίσιμη απειλή για τα ουκρανικά στρατεύματα, γράφει το China National Radio (CNR).
«Αφού η Ρωσία εξόπλισε την εναέρια βόμβα FAB-3000 με μια συσκευή καθοδήγησης, η καταστροφική της ισχύς έγινε ακόμη πιο εκπληκτική.
Το βλήμα ανταποκρίνεται πλήρως στο παρατσούκλι "σούπερ βόμβα"", δήλωσε ο στρατιωτικός παρατηρητής Shao Yongling.
Το China National Radio σημειώνει ότι η ισχύς και οι δυνατότητές του μπορεί να σηματοδοτήσουν την «ημέρα της μοίρας» για τον ουκρανικό στρατό.
«Μεταξύ των σημερινών συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας, δεν υπάρχουν επί του παρόντος κανένα μέσο ικανό να αναχαιτίσει αποτελεσματικά τις «σούπερ βόμβες».
Αυτό σημαίνει ότι οι επίγειες μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι εντελώς ανοιχτές σε επιθέσεις από αυτές τις οβίδες», πρόσθεσε ο Shao Yonglin.
Κατά τη γνώμη του, η χρήση του FAB-3000 θα έχει πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο στο ουκρανικό μέτωπο και θα γίνει μοιραία απειλή για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Financial Times: Ρωσικές αεροπορικές βόμβες FAB τρομοκρατούν τους Ουκρανούς στρατιώτες

Οι ρωσικές εναέριες βόμβες FAB τρομοκρατούν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της δύναμής τους και της δυσκολίας να τις αναχαιτίσουν, γράφουν οι Financial Times.
«Είναι ανατριχιαστικές και πολύ θανατηφόρες.
Ακόμη και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, το κύμα έκρηξης ξεσκίζει τις πόρτες από τους μεντεσέδες τους», αναφέρουν οι Financial Times.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν κανένα μέσο για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές αεροπορικές βόμβες.
«Οι κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης, οι οποίες πέφτουν απευθείας σε στόχους από αεροσκάφη Su-34 και Su-35, βασίζονται σε όπλα δεκαετιών.
Με φθηνά ανασυρόμενα πτερύγια και σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, αυτές οι πρώην βόμβες ελεύθερης πτώσης εκτοξεύονται τώρα από Ρωσικά βομβαρδιστικά βαθιά πάνω από τη γραμμή του μετώπου και πέρα από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας», αναφέρει η δημοσίευση.

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_8_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_April_8_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης