Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στην ουκρανική πυρηνική τρομοκρατία στη Zaporizhia

Ρωσία: Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στην ουκρανική πυρηνική τρομοκρατία στη Zaporizhia
Το ραδιενεργό αποτέλεσμα από μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye θα «καθιστούσε την Ευρώπη σχεδόν ακατοίκητη», δήλωσε ο Δρ Chris Busby, χημικός φυσικός
Η Μόσχα προέτρεψε τη Δευτέρα 8 Απριλίου τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει στην πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Zaporizhia, την οποία το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ως «πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου».
Η ρωσική πυρηνική υπηρεσία Rosatom καταδίκασε την «άνευ προηγουμένου» επίθεση με drone του καθεστώτος του Κιέβου στον Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporizhia, η οποία άφησε τραυματίες τουλάχιστον τρεις υπαλλήλους της εγκατάστασης.
Η Rosatom κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να απαντήσει άμεσα και να καταδικάσει τις ενέργειες της Ουκρανίας.

Ακατοίκητη η Ευρώπη

Το ραδιενεργό αποτέλεσμα από μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye θα «καθιστούσε την Ευρώπη σχεδόν ακατοίκητη», δήλωσε ο Δρ Chris Busby, βετεράνος χημικός φυσικός…
«Δεν υπάρχει το παραμικρό στρατιωτικό νόημα σε παρόμοια χτυπήματα, δεδομένου ότι η εγκατάσταση δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Alexander Uvarov, ειδικός πυρηνικής ενέργειας και επικεφαλής του Κέντρου Atominfo, στο Sputnik.
«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του εργοστασίου δεν λειτουργούν και δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Συγκεκριμένα, τα (ουκρανικά πλήγματα) δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία ζημιά στο σύστημα τροφοδοσίας ενέργειας των νέων περιοχών της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Uvarov.
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για πιθανές επιπτώσεις που σχετίζονται με την ακτινοβολία, οι οποίες, όπως είπε, «θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στα εδάφη που ελέγχονται από την ουκρανική πλευρά».
Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε σε αυτό το πνεύμα ότι μια πιθανή διακοπή λειτουργίας ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου θα ακολουθούσε «την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε ό,τι αφορά την έκκληση της Rosatom προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ο Uvarov παρέμεινε αρνητικός στη σχετική αντίδραση του οργανισμού.
Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ευρώπη στην επίθεση με drone στο Κίεβο, είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει τέτοια αντίδραση και ότι στην καλύτερη περίπτωση, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα εκδώσει δήλωση σχετικά με ένα χτύπημα από «άγνωστα drones».
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω [ ότι θα υπάρξει αντίδραση].
Κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη δεν θα αντιδράσει, όπως δεν αντέδρασε πριν στην έκρηξη του φράγματος Kakhovka και ούτω καθεξής.
Στην καλύτερη περίπτωση, η ΔΟΑΕ θα εκδώσει δήλωση σχετικά με μια επίθεση από «μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», σημείωσε ο ειδικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης