Διεθνή

Συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία

Συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή περιορισμών  στις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία
Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τις φθηνές εισαγωγές, με ορισμένους στην Πολωνία να μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ουκρανία και να πετούν ουκρανικά σιτηρά στις σιδηροδρομικές γραμμές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 σε περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών τροφίμων, οι οποίες σύμφωνα με ορισμένα μέλη της ΕΕ ότι έχουν αποσταθεροποιήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων του μπλοκ.
Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ διαφωνούν επί εβδομάδες για τα όρια πρόσβασης στην κοινή αγορά χωρίς την επιβολή δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα καθώς οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τις φθηνές εισαγωγές, με ορισμένους στην Πολωνία να μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ουκρανία και να πετούν ουκρανικά σιτηρά στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Οι νομοθέτες της ΕΕ και το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τα όρια.
Η απόφαση αυτή θα πρέπει να λάβει έγκριση από άλλα μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Ιανουάριο την παράταση της αδασμολόγητης πρόσβασης έως τον Ιούνιο του 2025, αλλά με το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη ώστε να επιβάλλονται δασμοί εάν οι εισαγωγές υπερβαίνουν τον μέσο όρο των επιπέδων του 2022 και του 2023.
Έκτοτε, προστέθηκαν βρώμη, καλαμπόκι, πλιγούρι και μέλι, με τον μέσο όρο να υπολογίζεται επίσης με αναφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Εκείνο το έτος, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εισαγωγές ήταν πολύ χαμηλότερες λόγω των δασμών.
Οι ευρωβουλευτές και το Βέλγιο συμφώνησαν σε αυτή τη φόρμουλα τη Δευτέρα (8/4), δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης