Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Κριμαία παραμένει βασική στρατηγική βάση για τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα μετά από 80 ολόκληρα χρόνια

Γιατί η Κριμαία παραμένει βασική στρατηγική βάση για τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα μετά από 80 ολόκληρα χρόνια
Είναι προφανώς μια βασική ναυτική βάση
Πριν από 80 χρόνια, η Κριμαία ήταν η κύρια ναυτική βάση της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα καθώς η Ρωσία συνεχίζει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση, είπε στο Sputnik ο Alexander Hill, καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα του Καναδά.
Η σημερινή ημέρα 8/4 σηματοδοτεί για τη Ρωσία την 80ή επέτειο από την έναρξη της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού στην Κριμαία κατά των Ναζί εισβολέων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου .
Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Κριμαίας διήρκεσε από τις 8 Απριλίου 1944 έως τις 12 Μαΐου του ίδιου έτους και έληξε με την συντριπτική ήττα της 17ης Γερμανικής Στρατιάς των 200.000 ατόμων.
Η επίθεση της Κριμαίας «είχε στρατηγική αξία και ήταν μια σημαντική επιτυχία για τον Κόκκινο Στρατό», δήλωσε στο Sputnik ο  καθηγητής.
Η επιχείρηση «είχε ψυχολογικά οφέλη, όχι μόνο για τους Σοβιετικούς στρατιώτες, αλλά και όσον αφορά την πτώση του ηθικού των Ρουμάνων, επειδή πολλοί από τους υπερασπιστές της Κριμαίας [που πολεμούσαν στο πλευρό των Ναζί] ήταν ρουμανικές δυνάμεις», είπε σχετικά ο Hill.
Η επίθεση παρείχε επίσης «τη δυνατότητα βομβαρδισμού των ρουμανικών κοιτασμάτων πετρελαίου, από την Κριμαία, κάτι για το οποίο οι Γερμανοί ανησυχούσαν πολύ», σύμφωνα με τον καθηγητή.
Ο Hill σημείωσε επίσης ορισμένες «ομοιότητες» μεταξύ των στόχων της επίθεσης της Κριμαίας και των στόχων της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
«Προφανώς, η ειδική επιχείρηση αφορά εν μέρει την προστασία της Κριμαίας, η οποία είναι σημαντική σήμερα για τη Ρωσία, όπως ήταν για τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου [1941-1945]. Είναι προφανώς μια βασική ναυτική βάση. Είναι ένα σημαντικό λιμάνι», σημείωσε ο Hill.
Περιέγραψε την Κριμαία ως «ένα καλό σημείο βάσης για την περιπολία στη Μαύρη Θάλασσα», υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Κριμαία «ήταν επίσης απειλή για τη σοβιετική προέλαση προς τα δυτικά από το νότο». Σήμερα, η θέση της Κριμαίας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση επιτρέπει ομοίως στις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν, από το νότο, στην Ουκρανία», επεσήμανε ο καθηγητής.
Υπάρχουν επίσης «ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν οι πόλεμοι», είπε. Παρά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και όπλων υψηλής ακρίβειας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «είναι ακόμα ένας πόλεμος αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πεζικού», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Κριμαίας, είπε ο Hill.
«Επιτρέπει την κυριαρχία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», κατέληξε ο καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης