Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε διεθνή επιδιαιτησία οι απαιτήσεις της Rosatom ύψους 3 δισ. ευρώ κατά της Φινλανδίας

Σε διεθνή επιδιαιτησία οι απαιτήσεις της Rosatom ύψους 3 δισ. ευρώ  κατά της Φινλανδίας
Τον Απρίλιο του 2022, η εταιρεία κατασκευής του έργου Fennovoima Oy, το 34% της οποίας ανήκε στη Rosatom, γνωστοποίησε στη ρωσική πλευρά τη λύση της σύμβασης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hanhikivi-1 στη Φινλανδία
Οι αξιώσεις της Rosatom προς τη Φινλανδία για περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό Hanhikivi-1 με ρωσική συμμετοχή εξετάζονται από σώμα διεθνούς διαιτησίας, όπως σημειώνεται στις εκθέσεις του ομίλου Atomenergoprom (μέρος της Rosatom, ενοποίηση της αστικής περιουσίας της ρωσικής βιομηχανίας πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής).
Τον Απρίλιο του 2022, η εταιρεία του έργου Fennovoima Oy, το 34% της οποίας ανήκε στη Rosatom, γνωστοποίησε στη ρωσική πλευρά τη λύση της σύμβασης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hanhikivi-1 στη Φινλανδία.
«Η ομάδα δεν συμφωνεί με τη θέση της Fennovoima Oy και, με τη σειρά της, υπέβαλε αιτήματα σχετικά με την παράνομη καταγγελία της σύμβασης EPC και την ανάκτηση της πληρωμής για εργασία που έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Τον Ιούλιο του 2022, οι υποηρεσίες του ομίλου έλαβαν αιτήματα από τη Fennovoima Oy για την ανάκτηση εγγυήσεων για την επιστροφή προκαταβολών βάσει της σύμβασης EPC και άλλων απαιτήσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Οι υπηρεσίες του Ομίλου αντιτίθενται σε αυτές τις αξιώσεις και η διαφορά επιλύεται σε διεθνή διαιτητηκά όργανα», αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, οι οργανισμοί Atomenergprom υπέβαλαν αιτήματα για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που χορηγήθηκε στη Fennovoima, καθώς και αιτήματα για αποζημίωση για την αξία των μετοχών της Fennovoima που κατείχε ο οργανισμός σε σχέση με τη λύση της συμφωνίας των μετόχων.
Η ονομαστική αξία του δανείου είναι 920,5 εκατ. ευρώ.
«Η ομάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να λάβει αποζημίωση για την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων στα δικαστήρια», τονίζεται στο έγγραφο.
«Από την ημερομηνία αναφοράς, αξιώσεις ομαδικών οργανισμών συνολικού ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ εξετάζονται από διεθνή διαιτητικά δικαστήρια», σημειώνει η έκθεση.
Το έργο Hanhikivi-1 προέβλεπε την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού βασισμένου σε έναν σύγχρονο αντιδραστήρα ρωσικής σχεδίασης VVER-1200 γενιάς 3+, παραγωγικότητας 1200 MWatt.
Η Fennovoima ενήργησε ως πελάτης, ιδιοκτήτης και διαχειριστής του μελλοντικού πυρηνικού σταθμού.
Ο γενικός προμηθευτής του NPP Hanhikivi-1 ήταν το RAOS Project (μέρος της Rosatom).
Η RAOS Project ανέφερε ότι θεωρεί αβάσιμη τη λύση της σύμβασης.
Η Rosatom επικαλείται το διεθνές δίκαιο για να επιλύσει τη διαφορά για τον πυρηνικό σταθμό Hanhikivi-1, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Alexey Likhachev το καλοκαίρι του 2022.
Τον Δεκέμβριο του 2022, το Διεθνές Συμβούλιο Επιδιαιτησίας (DRB) απέρριψε το αίτημα της φινλανδικής πλευράς να υποβάλει οικονομικές αξιώσεις κατά της Rosatom σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό Hanhikivi-1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης